På semesterön Bornholm har inredaren Charlotte Storm skapat ett vackert hem av makens släktgård med anor från 1600-talet. Titta in och inspireras av ett fantastiska uterum och vacker förvaring.

J

obbet som inredare översköljs Charlotte Storm av ständigt nya trender, och visst kan hon inspireras och tycka att mycket är fint, men sitt eget ljusa inbjudande hem har hon nästan slutat att göra om.

– Jag struntar numera helt i vad som är modernt, det är ju jag själv som ska tycka om min inredning. Utöver det måste det vara funktionellt. Vi har till exempel ofta mycket folk på besök, både privat och i våra jobb, så vi har inrett utifrån det. En speciallösning är ett högt bord i köket där man kan ha korta ståmöten eller få sig en snabb kopp kaffe, säger Charlotte.

Charlotte, som är född och uppvuxen i Köpenhamn, bor med sin man Thor Gunnar Kofoed i hans föräldrahem. Det 450 kvadratmeter stora tvåvåningshuset på gården Knarregård har sett seklen komma och gå sedan det började byggas 1632, samma år som slaget vid Lützen.

fin förvaring med garderober längs hela väggen i hallen

Foto: Jens Barslund

Det 450 kvadratmeter stora huset har en rymlig hall som inretts för förvaring. Hela högerväggen täcks av garderober som slukar ombyten, ytterkläder och skor. Bordet har ”alltid” stått på gården och har nyligen gjorts trärent.

buxbomsklot vid entrén

Foto: Jens Barslund

Lite vildvuxna buxbomsklot ramar in den svartmålade blanka dörren.

Charlotte Storm

Foto: Jens Barslund

Thor Gunnar och Charlotte i trappan mellan trädgård och terrass.

På husets sydsida breder ett stort trädäck ut sig, inbjudande möblerat för umgänge, grillning eller bara njutning. Under den varma årstiden är det hit husets invånare söker sig när en ledig stund dyker upp. Nedanför terrassen tar den gigantiska trädgården vid med buskar, träd och blommande perenner. Odlingsklimatet är gott. Pionerna prunkar. Bornholmsfikonen stortrivs. Mot en särskilt varm södervägg mognar vindruvorna.

På gården har paret också sina respektive arbeten. Thor Gunnar driver en fröodling och Charlotte har förutom sin inredningsfirma även en egen butik i en av längorna. Trots att barnen numera har flugit ur boet lever deras föräldrar ett intensivt vardagsliv. Charlotte, som en gång i tiden hade vissa svårigheter att byta storstadens puls mot öns stillsamma omgivningar, uppskattar nu verkligen livet på landet för det som det ger: lugn och ro att hämta andan mellan varven. Med tiden har det också blivit allt viktigare för Charlotte med lugn och ro i inredningen. Förr om åren kunde hon ofta komma hem från någon inredningsmässa med huvudet fullt av nya idéer och tycka att hemmet var tråkigt och behövde piggas upp. Så är det inte längre utan nu krävs det något verkligt extraordinärt för att hon ska börja fundera på att göra om.

– Nu har jag gjort en basinredning som jag vet håller länge. Det kan räcka med att möblera om lite eller att flytta runt tavlorna för att få lagom mycket förnyelse, säger Charlotte och fortsätter:

– Husets mest lyckade rum är tveklöst köket, hemmets hjärta. Det är här vi oftast möts. Eftersom det vetter mot söder är det alltid härligt dagsljus där. Och dörren mot terrassen och trädgården brukar stå på glänt.

1600-talsgård

Foto: Jens Barslund

Här igenom passerar all trafik in till gårdsplanen mellan de fyra huslängorna. Korgarna säljs i Charlottes butik.

snygg förvaring i vardagsrummet

Foto: Jens Barslund

Vardagsrummet badar i ljus. Det långsmala rummet har delats in i zoner genom möbleringen. Det som ser ut som en ovanligt djup tvåsitssoffa är i själva verket två schäslonger som ställts ihop, perfekt för TV-mys. Katten Missemor kommer in efter en stund i solen.

Vitrinskåpen, som är infällda i väggen, är tillverkade av gamla fönster

Foto: Jens Barslund

Vitrinskåpen, som är infällda i väggen, är tillverkade av fönster från en husrivning. På ställningstrallen gör Charlotte ständigt växlande arrangemang av älskade ting, som den mexikanska skulpturen som är ett minne efter hennes far.

Basinredningen har tagit sin tid att få på plats, allt ska kännas rätt i magen och stämma överens med platsens själ och historia.

– För några år sedan gick jag till exempel och drömde om att skaffa ett vitrinskåp som skulle binda samman köket och allrummet, men jag kunde inte riktigt bestämma mig för hur det skulle se ut. Dessutom är vi ju två som ska tycka om möblerna, så det gäller att träffa helt rätt, annars låter vi hellre bli. Jag hade länge gått och tänkt att det skulle vara fint att göra en vitrin av fönster, något jag hade sett på en mässa. Jag hade dock väldigt svårt att hitta de rätta fönstren, jag ville inte använda nyproducerade, det skulle kännas alltför själlöst. Så en dag hörde en gammal arbetskompis av sig och berättade om några gamla fönster som satt i en rivningsfärdig sommarstuga. Och så plötsligt stod jag där med 15 fönster i grekiskt blått!

De blå fönstren har sedan skrapats, målats vita och byggts ihop till en vacker, personlig vitrin, som pryder väggen.

– Personligen tycker jag att det är roligare att hitta saker och komma fram till lösningar på det här sättet, det är så jag tycker om att jobba, säger Charlotte.

fin förvaring med hylla skapad av Charlotte Storm och Thor Gunnar

Foto: Jens Barslund

Den tredelade tavlan över soffan är målad av familjens favoritkonstnär Inge Lise Westman. Hyllan i hörnet är ritad och byggd av Charlotte och Thor Gunnar själva.

Bornholm

Foto: Jens Barslund

Knarregård ligger skönt avskilt omgiven av gul krysantemum och skogen som tillhör gården.

modernt lantligt kök

Foto: Jens Barslund

Som mycket annat i huset har Charlotte och Thor Gunnar själva ritat och byggt köket. Allt trä är ek från egen skog och lamporna har Charlotte designat.

En annan ledstjärna för Charlotte som inredare är dynamik. Det blir en mer levande helhet om man låter motsatser mötas. Det kan vara en loppispryl och en designmöbel eller en rå yta och en blank. Man kan också jobba med kontrastfärger som rött mot grönt eller blått mot orange och förstås ljust mot mörkt. Möjligheterna är många och Charlotte får utlopp för mycket av sin kreativitet i arbetet. Inspirationen och de nya idéerna kan hon få på mässor men ännu oftare när hon och Thor Gunnar är på någon av sina många resor. Då riktigt suger hon åt sig nya intryck av alla slag.

Så vilka projekt finns kvar att förverkliga på den vita 1600-talsgården?

– Jag drömmer om nya golv av breda ekplankor i vardagsrummen. Och vitmålade trätak i alla rum, det tror jag vore snyggt. Vann jag pengar på lotto skulle jag också försöka övertala min man att sätta in spröjsade fönster i uterummet. Jag tycker att det skulle passa bättre ihop med huset då, men han vill kunna se ut över markerna utan att något stör, så det kanske blir svårt.

uterum, glasveranda

Foto: Jens Barslund

Uterummet med sina bekväma rottingstolar används mest under höst och vår, på sommaren är det oftast för varmt.

vackert uterum

Foto: Jens Barslund

Från köket leder pardörrar ut till uterummet och därifrån är det bara ett steg till terrassen.

Charlottes bästa Bornholmstips:

Svenskhamnen vid Östbornholm. Här finns jättefina badklippor som vi badar från hela året.

Underbar hemlagad glass serveras på Kalas-Kalas i Sandvig. www.sandvigiskalas.dk

Den vackraste vyn över solnedgången har man från hamnen i Hammar eller, om man vill äta, från restaurang Le Port i Vang. www.leport.dk

Missa inte Bornholms konstmuseum eller glasblåseriet Baltic Sea Glass vid Gudhjem.
www.bornholms-kunstmuseum.dk, www.balticseaglass.com

Det finns gott om gourmetrestauranger på ön. Några av våra favoriter är Stammershalle Badehotel, restaurang Molen i Nexö och hotell Nordlandet i Allinge. Den som är sugen
på en riktigt god biff kan besöka Svaneke Bryghus. www.stammershalle-badehotel.dk,
www.restaurantmolen.dk, www.hotelnordlandet.com, www.svanekebryghus.dk

Charlotte brukar skämtsamt kalla sitt hem ett riktigt kombihem eftersom det bygger på en lång rad kompromisser. Hon och Thor Gunnar är ofta djupt oeniga om hur det ska se ut och då gör de ingenting alls. Men lika ofta är de överens och i den enigheten blir resultaten desto bättre. Det brukar vara Charlotte som står för idéerna och Thor Gunnar som genomför dem praktiskt om de innebär någon form av snickeri eller byggnation. De småskaliga förändringarna, som dekoration eller prydnader, brukar Charlotte ta hand om.

– Våra olika inställningar beror på att vi kommer från så olika miljöer. Thor Gunnar är uppvuxen här medan jag formades av ett kreativt föräldrapar i Köpenhamn. Det är ju storstaden och landet som möts i oss – och i vår inredning.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2017

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne