Det gick inte att undvika den dragningskraften som det här huset sände ut. Följ med in i ett magiskt kalkstenshus på Gotland.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Den gamla muren skyddar uteplatsen från de gotländska vindarna. Fasad och fönster har lyckligtvis bevarats.

Vissa förälskar sig i hus. Pernilla och Niklas Bengtsson blev kära i en gata. När längtan efter ett sommarställe började smyga sig på tänkte de sig Skåne, eftersom båda har anknytning dit. Men så besökte de Gotland och hamnade på den där gatan som det var något alldeles extra med. Längs den där gatan i Burgsvik låg ett antal små kalkstenshus som var så charmiga att tycke uppstod.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Huset i Burgsvik känns varmt välkomnande med snickarglädje på farstukvisten och silvermålade gjutjärnsinlägg i dörrfönstren.

– Husen var så fina och det var något visst med att de som bott där har levt av den gamla kalkstensfabriken som fortfarande finns kvar i närheten. Vi blev förälskade i gatan. Dessutom fanns havet fem minuters promenad bort. När vi senare såg ett hus som var till salu på gatan, då föll vi för det också. Vi köpte. Det var nog ganska spontant, säger Pernilla.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Familjens vita kalkstenshus är förmodligen från 1890-talet och var från början en liten gård med några små hönshus och en lada. Nuvarande ägare har fått veta att gården bara haft två tidigare ägarfamiljer som valt att inte renovera sönder.

hall med träpanel Gotlandshuset

Garderoberna i hallen är tillverkade av ett gotländskt snickeri och målade i en färg som återkommer i andra rum. Cocker spanieln Selma följer självklart med från Stockholm.

Inomhus räckte det med ny färg på ytskikten för att få den där somrigt härliga enkelheten som är tanken med heminredningen.

Vacker heminredning i huset på Gotland

På nedervåningen finns kök, vardagsrum, badrum och ett sovrum. Köket är det enda rum som genomgått en stor förvandling. Visserligen var det redan stort, men 1970-talsinredningen hade gjort sitt.

– Vi fick höra av förra ägaren, som köpte huset 1969, att det var jordgolv i köket när hon flyttade in. När vi tog över fanns trägolvet som vi målade vitt.

I dag är köket ett härligt rum, stort och luftigt och insvept i vit färg. Ett lokalt snickeri har tillverkat skåpen. Den vackra bänk­skivan i kalksten kommer från den lokala kalkstensfabriken.
Designern Pernilla har blick för detaljer. Det märks inte minst i köket där fina föremål skapar en lantlig charm.

– Loppisar, förklarar Pernilla innan hon fortsätter: På landet vill jag hellre ha tidlösa, odesignade saker. Det mesta av inredningen har jag samlat ihop på loppisar på Gotland. En del saker fanns kvar i huset. Slagbordet fanns redan. Stolarna – som är Gotlandsstolar – stod också i huset och vi har bara målat dem.

matplats med rustika möbler i kalkstenshuset på Gotland

Borden dukas gärna med gods från lokala keramiker, till exempel Fide Fajans och Charlotte Karlsson.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Allra helst äter familjen ute i trädgården där en mysig uteplats inbjuder till långa, härliga middagar.

– Där sitter vi och äter så ofta vi kan. Vi gillar att laga mat och på sommaren blir det mycket grönsaker, många sallader. Vi köper ofta närodlat och utgår från det när vi lagar middag. Ibland handlar vi i fiskaffären i Burgsvik, och äggen köper vi direkt från bönder i närheten.

Vacker heminredning i huset på Gotland

På ovanvåningen finns ett allrum och här har döttrarna varsitt sovrum. I ett av dem finns en enkel sänglösning: familjen har hittat så kallade Europapallar och helt enkelt placerat sängbotten ovanpå.

sovrum på vinden med säng på lastpallar
– Sängen stod tidigare på golvet, men jag ville ha upp den en bit, men i stället för att sätta dit vanliga ben kom jag på att Europa­pallarna passar perfekt i mått och att det skulle kännas lite mer lantligt på det sättet.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Att Pernilla jobbar som textildesigner på Lexington märks. Hon sveper gärna in sängar och soffor i fluffiga överkast, härliga plädar och mjuka kuddar. En del av textildetaljerna har hon designat själv, annat har hängt med hem från resor.

Vacker heminredning i huset på Gotland

Pernilla tycker om lugnet i huset men gillar också att åka på utflykter och njuter av Gotlands sommarliv.

Läs också: 

Prenumerera på Lantliv