I den vita trävillan vid havet skapar Anna julstämning med massor av stearinljus och blommor. Men glädje, god mat och gemenskap är det som betyder allra mest i juletid.

Familjen Wahlstam som består av Anna, Marcus och dottern Tyra lever ett liv på landsbygden utanför Kalmar i ett vackert 1940-talshus. Här är det lugnt och stillsamt. Havet ligger inpå knuten och Anna njuter av att gå långa promenader längs stranden.

Havsutsikt

– Det är en fantasisk miljö att bo i och för barn att växa upp i. Jag älskar närheten till havet, det ger mig ro i både kropp och själ, säger hon.

Kök

En doft av pepparkakor sprider sig i det nyrenoverade köket. Anna och dottern Tyra har dragit igång årets stora julbak och de bruna figurerna breder ut sig på ugnsplåtarna. Varje vrå är pyntad med julblommor och arrangemang, ljusslingor och stjärnor. Stjärnor kan man aldrig få nog av, tycker Anna.

Kök

Det stora ljusa lantköket, hemmets hjärta, renoverades för drygt två år sedan. Här finns det både hjärterum och stjärterum för trivsamma familjestunder med bak, matlagning och annat pyssel.

Matplats

Kökshörnan där familjen äter frukost. Bänken är byggd av köksskåp och det är lådor för bra förvaring av till exempel ljus, servetter och underlägg.

Adventsljusstake

Adventsljusstaken är gjord av några fina ölflaskor. Marcus är något av en ölnörd så det finns lite ölflaskor att ta vara på.

Glasveranda

Huset har genomgått en omfattande renovering sedan Wahlstams flyttade in 2011. Dränering, takrenovering, installation av bergvärme, byte av avlopp och omdragning av all el. Även fönstren och fasaden är utbytt. Och så byggdes en fantastisk glasveranda, som verkligen innebar ett ansiktslyft för hela huset – exteriört som interiört. Inomhus har de hunnit med att bygga ny tvättstuga, renovera gästrum, kontor och vardagsrum.

Glasveranda

– Jag gillar alla rum som vi gjort om här hemma, säger Anna.

Det rymliga köket ligger i anslutning till glasverandan, som Anna verkligen älskar.
– Se på ljuset och de vackra fönstren!

Dukning

På verandan dukas det stora julbordet upp. Något Anna gör med stor entusiasm. På porslinstallrikarna ligger rullade tygservetter med en instucken grankvist. Kristallglas på parad. Mitt på bordet står en blomstergrupp som Anna knåpat ihop med amaryllis, hyacint, ljus och lite pynt. I fönstret står ett enkelt blickfång av en enkel lilja och granris. Mer än så behöver det inte vara för att få fram den rätta julkänslan, menar hon.

Dukning

Det enkla är det vackra. Glas och ljus är hör julen till, liksom blommor – massor av hyacinter och andra julblommor.

Liten gran i fönstret

Fint i fönstret med minijulgran i glasvas.

Anna älskar julen och allt som hör därtill. Det bästa är när lugnet infinner sig och alla nära och kära är samlade runtomkring.

– För mig är det viktigast att vi är tillsammans, äter gott och har det trevligt ihop. Visst blir jag glad för någon liten julklapp men det är inte det som egentligen julen handlar om. Det är människorna som gör julen.

Fler fina julhem: