Sara Sjöblom är fjärde generationen som får förvalta den vackra faluröda gården som har gått i arv i släkten sedan den byggdes för hundra år sedan. Kika in på och njut av underbar julinspiraiton i huset där julstämningen sitter i väggarna.

N

attens snöfall tynger grenarna på de gamla ekarna runt det röda huset. Fortfarande singlar enstaka vita flingor ner och bidrar till den julkortslika stämningen. I fönstren lyser stjärnorna och vid ytterdörren är det pyntat med granar och kransar. Väl innanför dörren översköljs besökaren av klassiska adventsdofter av granris, hyacinter och nybakad mjuk pepparkaka. I familjens stora lantkök har Sara Sjöblom dukat upp för adventsmys. Förutom pepparkaka bjuds det på rykande varm glögg, inkokta ingefärspäron, saffransbiscotti och nötig fudge.

– Det är väldigt roligt att göra julgodis, tycker jag, och att sedan arrangera det fint innan det ska serveras. Allt smakar godare när det är vackert upplagt, säger Sara.

entre-julstamning-pardorrar-sekelskifte

Foto: Jonas Lundberg

De gamla pardörrarna leder in till köket och sattes in förra sommaren På insidan har dörrarna fått vara trärena och utvändigt har de målats vita efter att de renoverats.

julgran

Foto: Jonas Lundberg

gamla-pardorrar,-lantligt

Foto: Jonas Lundberg

Köket var från början mycket mindre, men när man tog bort en vägg skapades en yta på 35 kvadratmeter. Köksinredningen från HTH med utanpåliggande sockel och breda golvlister ger ett gammaldags utseende. Bänkskivorna valde Sara och Jarmo att låta gjuta i betong.

På Ekekullen, som byggdes av Saras farmors föräldrar, är det en traditionell jul som firas. Släkten har huserat här i över hundra år och låtit huset gå från generation till generation och sedvänjorna har liksom följt med på köpet. Det var tidigt 1900-tal när bygget startade, farmors far Emil Arvidsson hade varit i Amerika och lät bygga huset med inspiration från det han sett där på andra sidan Atlanten. En idé var att låta huset inrymma två lägenheter tänkta för generationsboende. I varje rum installerades en vacker eldstad. Tyvärr har de flesta fått stryka på foten genom åren i olika moderniseringar och i dag finns bara två kakelugnar kvar. 1965 när Saras farmor och farfar tog över huset byggdes det om ordentligt och fick el och vatten. Samtidigt brann ladugården ner och fick byggas upp igen. 1984 var det dags för Saras föräldrar att flytta in.

– När de tog över gården var jag sex år och jag älskade livet på landet. På den tiden fanns det både mjölkdjur och ett blomstrande jordbruk. Farmor och farfar och farmors bror Arvid var här i stort sett varje dag och hjälpte till med olika sysslor. Det var alltid någon hemma när vi barn kom hem från skolan, det var oerhört mysigt. När mina föräldrar började känna att de inte orkade med gården längre frågade de oss om vi ville ta över och det var inget svårt beslut. Jag har alltid älskat Ekekullen och Jarmo trivs med att jobba i skogen och såg fram emot att få sköta skogsbruket, säger Sara.

nybyggt-kok-i-lantlig-stil

Foto: Jonas Lundberg

Till vardags är det matbordet i köket som används mest. Golven är genomgående av gran, som slipats och såpskurats.

julbakning

Foto: Jonas Lundberg

Uppdukat till glöggmys med inlagda päron, läcker fudge, mjuk pepparkaka och saffransskorpor.

glasveranda,-julinspiration

Foto: Jonas Lundberg

Glasverandan är mysigt dekorerad med vita blockljus, amaryllis och en minigran i loppisfyndade kärl.

Sara och Jarmo tog över i oktober 2016 och började med en renovering innan de flyttade in. Först i november ett år senare tog de sitt nygamla hem i bruk. Då var allt klart inomhus förutom bad­rummet och hallen.

– Mina föräldrar hade underhållit huset väl så det var i bra skick, men vi ville ändå sätta vår egen prägel på det. Det kändes först jätte­konstigt att börja riva och röja bort det som de hade lagt ner så mycket tid på att få fint men mina föräldrar var väldigt tydliga med att vi fick göra som vi ville och då kändes det inte så svårt längre. Vi har gjort det mesta själva med hjälp av dem och en del goda råd från vår granne Jörgen. Men till allt som har med rör och el att göra har vi anlitat hantverkare, säger Sara.

Resultatet av ansträngningarna är onekligen lyckat. De gamla grangolven har slipats och såpskurats, de vackra korspostfönstren med munblåsta, bubbliga glas är bevarade. Lite opraktiska men ack, så vackra. Inomhus är grundpaletten sval och lugn i vitt, grått och trärent – en perfekt bas för adventstidens varma röda och gröna accenter.

– Vårt hus i vinterskrud är som gjort för julkalas, det är så stämningsfullt med den vackra snötäckta naturen utanför. Jag brukar börja pynta till första advent. Jag är inte så förtjust i köpt pynt så hos oss är nog julen ganska enkel. Kakor, godis, blommor och granris får stå i centrum och det ger en mysig och gammaldags känsla, vilket ju passar bra här i vårt gamla hus, säger Sara.

juldukning

Foto: Jonas Lundberg

Sara pyntar och dukar gärna med det som finns i naturen. Linneservetten har dekorerats med ett fint band och lite lingonris.

julstamning-i-vardagsrummet

Foto: Jonas Lundberg

I soffhörnan, som lämpligt nog ligger strax intill matsalen, sjunker familjen gärna ner efter maten.

julstamning,-inspiration-sekelskiftesstil-slaktgard

Foto: Jonas Lundberg

Hemma hos Sara och Jarmo är julen ganska enkel. Kakor, godis, blommor och granris ger ombonad stämning.

Hjärtat i såväl huset som julfirandet är förstås det stora bonna­köket på 35 härliga kvadratmeter. Sara och Jarmo satte in ett nytt kök från HTH med vita blanka luckor utan handtag. En hög utanpå­liggande golvsockel ger en känsla av platsbyggt. Rustika betong­skivor bryter fint mot det vita och fönster över arbetsbänken ger luftighet. En par nyinsatta dubbeldörrar leder rakt ut i trädgården, vilket hela familjen uppskattar. Innanför köket ligger matsalen där månget julkalas i släkten hållits genom åren. I år blir inget undantag, på julafton ska här dukas fram ett traditionellt julbord, det ska klirras i glas och det ska öppnas klappar.

– Ända sedan jag var liten har jag firat jul här och vi har självklart fortsatt med det sedan vi tog över huset. Det känns väldigt roligt att få fortsätta skapa nya minnen här och lägga dem till de många fina minnen jag har från mina barndomsjular, säger Sara.

julstamning-i-badrummet

Foto: Jonas Lundberg

Det nyrenoverade badrummet är inrett med en badrumsbänk i stål som Jarmo har svetsat. Handfat från Gustavsberg, kran från Gyllenhaks Byggnadsvård.

julstamning-i-sovrummet

Foto: Jonas Lundberg

Saras och Jarmos sovrum ligger på andra våningen. I fönstret hänger en elljusstake från Star trading. Taklampan och bänken är arvegods.

Reportaget var med i Lantliv nr 11 2018

 

Skapa stilen som i det underbara hemmet

Matbord av återvunnen pinje, från Mio. Läs mer och köp här.

Matbord långbord carl larsson jul lantlig stil

Stallykta i gammaldags, lantlig stil, från Clas Ohlson. Läs mer och köp här.

Stallykta lantlig stil julpynta

Pinnstol i grått från Ellos Home, läs mer och köp här 

pinnstol

Tamlampa från Himla, läs mer och köp här 

himla lampa