På norra Öland hittade Annika och Ulf sitt sommarparadis med en lada som gjord för utställningar och fester.

Läs också: De byggde sitt drömhus av en lada

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
De ville inte till Öland. Men Öland ville annorlunda. Här hade de tillbringat sina sommarlov som barn, här tillhörde de samma gäng som unga och här blev de ett par. Och när till salu-skylten inte dök upp på det rätta sommarstället vare sig på Gotland eller Österlen tänkte de om. På Öland fanns dessutom bådas föräldrars sommarhem och närheten dit var en fördel, eftersom föräldrarna började bli gamla och behövde lite extra omsorg. Öland drog och började locka igen.
– Vi letade länge efter ett ställe, men hittade inte riktigt rätt. Men så hittade vi gården, såg möjligheterna och den låg på en rimlig nivå ekonomiskt, berättar Ulf.
Annika fyller i:
– Egentligen var vi ute efter ett annat ställe, men här fanns till och med en koja i trädet och stället var okej. Det var bara att flytta in. Vi tänkte att ”det här kan vi köpa så länge”.

Läs också: Färgstarkt tornhus på Öland

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Nu har ”så länge” blivit ganska länge. För året var 2000. Paret köpte gården tillsammans med en annan familj men tog så småningom över helt. När de andra delägarna flyttade ut övervägde Annika och Ulf att sälja, men de valde att stanna. För familjen hade inte bara flyttat in i gården – gården hade flyttat in i dem.
– Det var så mycket energi och kärlek nedplöjt i stället så det var omöjligt att sälja. Vi hade grävt fast oss här, menat på ett positivt sätt, säger Ulf.
Ja, grävt har de gjort. I brygghuset, som i dag hyser ateljé och ett ljuvt somrigt gästrum, har de grävt ut massor av kubikmeter med gammalt jordgolv och lagt in nytt. Ladan har också restaurerats.

Läs också: 1800-talshus med bevarad charm

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Boningshuset är byggt på det sena 1800-talet, har tre rum och kök i nedre plan och två sovrum på övervåningen. De flesta rum har fått sig en rejäl omgång målarfärg. Köket och vardagsrummet flyter nu samman till en luftig social yta, eftersom väggen mellan rummen tagits bort.
Både Annika och Ulf frilansar inom sina yrken som illustratör respektive fotograf. De fria arbetstiderna gör att de ibland har kunnat ta med sig arbete och de tre döttrarna Miranda, Doris och Rut för att tillbringa många sommarveckor på Öland. Dessa veckor har under åren bildat ett somrigt flöde av skjutsningar av barn till simskolor och ridning, av cykelturer och badvikar, av besök, fester, utflykter och fixande på gården.

Läs också: Bohemiskt nybygge på Gotland

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Att det bor kreativa själar här syns redan på tomten. På väggen till ladan har Annika målat ordet ”Lugn” för att påminna om den stämning som finns här. Och på trappan bildar inmurade små stenar ett grafiskt blommönster.
Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Lekfullheten märks även inne. I det hemtrevliga köket fastnar blicken på en bit mosaik mitt i det vita kaklet.

Följ oss på Facebook – hemma hos, recept och härlig inspiration varje dag!

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
– Ja, vi hade ju kaklat väggen, men runt väggkontakten fattades det kakel, och så fick det vara i flera år – det var ett hål där. Jag blev inspirerad av en gammal O’boy-burk som jag hittat på loppis, så en dag satte jag dit ordet ”O’boy” i mosaik, berättar Annika.
Hennes yrke har också satt prägel på köksväggen mitt emot. Där sitter en vacker gammal tapet som det bara fanns en rulle av.
– Tidigare jobbade jag mycket med kollage och under den perioden samlade jag på mig gamla tapetrullar som jag hittade på loppisar och som jag fick från en teater. En av tapetrullarna passade i köket och räckte till en vägg. Vi upptäckte ganska snabbt att den inte var vattentålig så därför lackade vi över tapeten.

Läs också: Vackert 1800-talshus på Öland

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
I huset finns inte särskilt många nya möbler. I stället sätter de många loppisfynden en avspänd prägel. Men familjens favorithäng finns faktiskt inte i huset utan i ladan som renoverats till något alldeles extra. Tjugofem meter lång, åtta meter bred och med en takhöjd på åtta meter och med ett golv av kalkstensskivor, ger byggnaden ett sakralt intryck. Ladan används som arbetslokal, extra vardagsrum och festlokal. Här har Annika också haft utställningar där hon visat konst och illustrationer. Och när paret släppte sin gemensamma bok Pergola, tombola, picknick höll de fest här.

Läs också: ”Lada med utsikt blev vår dröm”

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
– Ladan är det bästa med hela gården. Den är så otroligt härlig att bara vara i. Vi äter middag där nästan varje kväll. Om det blåser och regnar stänger vill till om oss och är det hett ute är det lagom temperatur därinne. Och jag vill inget hellre än att få vara där och hålla på med mosaik eller betonggjutning, säger Annika.
De långa Ölandssomrarna handlar mycket om att umgås, om långa fikastunder och om att pyssla i huset eller trädgården. Både Ulf och Annika gillar att ha något projekt på gården. Annika skrattar när hon berättar om alla böcker hon släpat med sig på somrarna, böcker som ska läsas i hängmattan, men som ännu är olästa när gården bommas igen efter skördefesten i september.

Läs också: Fiffiga lösningar i stylistens trähus

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
– Och här hänger flera hängmattor mellan träden, men jag hamnar sällan i någon av dem, säger hon.
Inte heller Ulf dras till hängmattorna särskilt ofta.
– Har man en hel gård och gillar att greja finns det alltid något att göra. Jag är dålig på att bara slappa och är inte road av solstolar. Jag gillar att renovera, laga och vidareutveckla saker. Jag skulle kunna fylla resten av mitt liv med att pyssla med saker på gården, säger han.Ett exempel på hans projekt är det nya trädgårdslandet där det växer lök, squash och annat gott.
Ölandssomrarna innehåller också en hel del utflykter. Både Annika och Ulf känner ju ön väl efter att ha tillbringat barndomssomrarna här. En riktigt fin dag tar de cyklarna och ger sig i väg på utflykt eller åker till hamnen i Sandvik för att äta en glass eller äta middag på någon av restaurangerna.

Läs också: Mysigt hus med trolskt växthus

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Familjen försöker resa någon annanstans vartannat år, för att alla somrar inte ska bli likadana och flyta ihop till en enda lång Ölandssommar i minnet.
– Men jag vill vara på Öland en period varje år, det kommer jag alltid att vilja vara, säger Annika och tillägger att den bästa tiden är augusti då lugnet lägger sig och värmen är skön.
Även Ulf gillar stillheten som infinner sig här på ön.
– Det är fantastiskt att man bara hör ett ljud i taget, det finns en stillhet som är rogivande. Det är nog det absolut bästa – och att vi har tid för varandra.

Ölandsgård/Lantliv Av Annika Hällqvist Foto Ulf Huett
Annikas och Ulfs Ölandstips:
Stenkusten mellan Gillberga och Byrum. Cykla utan motvind en solig dag och njut av naturen, som påminner om den grekiska.
Byrums Sandvik, en lång sandstrand som övergår i Ölands raukar. Här är det fint att bada.
Ramsnäs där man får vara i fred, kan bada och plocka massor av blåbär.
Sandvik där piren är en härlig plats att sitta under eftermiddagen, innan man går till någon av restaurangerna eller handlar i fiskaffären.
Byxelkrok som är otroligt vackert när blåelden blommar. Därifrån kan man ta en båt till den mytomspunna ön Blå Jungfrun.

Läs också: Underbar idyll med glasverandor