Det vita skärgårdshuset i Yxlan, Roslagen är byggt i sekelskiftesstil och inrett i naturfärger för att skärgårdens lugn ska nå varje vrå. Titta in och njut av ett underbart lantkök och en härlig glasveranda.  

Det är en solig höstdag på yxlan i roslagen. Marie och Anders Wollbeck har just tagit upp båten och pustar ut på bryggan medan dottern Filippa förbereder fika uppe i huset. Härifrån ser de över till grannön Blidö och in i viken där kyrkan ligger. Det är så nära att man kan simma över, säger Marie, men tillägger:

– Fast det har vi aldrig gjort. Men en gång när isen låg tjock vågade vi oss ut på den.

Här har familjen haft sitt semesterparadis sedan Filippa och hennes storebror Maximilian var små. Och inte bara semesterparadis. Hit åker de sommar som vinter, vår som höst.

nybyggt i gammal stil med spröjsade fönster och paneler

– Det skönaste är att åka ut efter jobbet en fredagskväll, packa upp, tända brasan och sätta på musik, säger Marie. Sedan lagar vi en god middag.

Det får gärna vara nya recept av principen slå upp en kokbok på måfå, blunda och peka. Men det gäller att inköpen förberetts innan man åker ut. Ön är relativt stor och det går en bilväg med buss rakt över. Men det faktum att man måste ta en bilfärja för att komma till närmaste riktiga matvaruaffär skapar ett motstånd.

kök i lantlig stil

– Vi åker helst inte och handlar när vi är här, säger Marie. Men hon ser inte ledsen ut för det. Landet är landet och här är det avkoppling som gäller. Och improvisation.

– Jag brukar ta ficklampan med mig ut i mörkret och plocka salvia när vi kommer ut sent så här på hösten. Salvian smörsteker vi och har till pasta med salt och peppar och en bra parmesanost. Det är både jätteenkelt och jättegott.

öppen spis i skärgårdshuset

Att huset är en älskad tillflyktsort går inte att ta miste på. Ändå fanns inte ett fritidshus med i planerna från början. Tanken var i stället att lämna funkislägenheten vid Gärdet i Stockholm och flytta till villa nära stan.

– Men inga av husen vi tittade på var lika bra som vår lägenhet, som är stor och ljus och där det är nära till allt, säger Marie. Vi kom alltid hem och tänkte: ”Vad bra vi har det!”

Så familjen började leta sommarhus i stället. Skärgården var okänd terräng för både Marie och Anders, men nu upptäckte de öarna utanför huvudstaden.

– Vi tittade på många renoveringsobjekt men efter ett tag insåg vi att vi inte ville lägga två år på att rusta upp ett hus. Vi ville bara behöva handla middag och ställa ner kassarna.

trähus i skärgården

Det vackra vita trähuset på Yxlan hade ett underbart läge vid vattnet, egen brygga och solchanser hela dagen. Och bäst av allt, det var relativt nybyggt i en gedigen sekelskiftesstil. Med sin höga takhöjd, sina paneler och spröjsade fönster ger det intryck av ett välrenoverat hus med hundra år på nacken.

– Jag gillar att allt är hantverksmässigt byggt av bra material och med bra dimensioner. Den öppna spisen är jättesnygg och golvet har breda träplankor som är lena att gå på.

nytt hus i sekelskiftesstil

Redan första gången Marie och Anders kom hit slogs de av den vänliga atmosfären här.

– Jag är uppvuxen i hus men det här är något annat, säger Marie. Det är ett sådant lugn här på Yxlan. Jag kommer ihåg att jag gick ut när det var ljust på natten när vi just flyttat hit en midsommar  och bara såg mig om. ”Tänk att det här är vår tomt”, tänkte jag.

”Det här är våra blåbär, vårt vatten.” När man bor i stan är man inomhus så mycket men jag älskar verkligen utomhuslivet vi har här.

Marie och Anders lever livet efter solens gång. Morgonen tillbringar de med en långfrukost på altanen mot vattnet. När jorden vridit sig ett halvt varv blir det middag i kvällssol på trädgårdssidan av huset. En favoritplats inomhus är glasverandan innanför altanen. Där dricker Marie och Anders morgonkaffe när det börjar bli svalt ute.

glasveranda i gammal stil

– Glasverandan är fin hela året om, ljuset är fantastiskt. Särskilt på vintern faktiskt, när det gnistrar utanför fönstren.

Just de där fönstren har Marie tillbringat en hel sommar med att kitta med linoljekitt medan hon lyssnade på alla poddar och sommarpratare hon kom över.

– Det var ett skönt jobb, säger hon. Jag fick in snitsen och det blev så meditativt. Det var en sådan skillnad mot mitt arbete när jag hittar på och tänker hela dagarna.

Marie jobbar som creative director och leder designteam med konceptutveckling för bland annat hotell och butiker. Anders är låtskrivare med många hitlåtar för bland andra Army of Lovers och Alcazar bakom sig och han går gärna runt och skriver i sitt huvud medan han gräver på tomten. Marie tömmer hellre huvudet helt.

– Jag blir så naturnära att jag nästan glömmer bort vad jag jobbar med när jag går runt med en sekatör och knipsar lite här och där.

rosor runt huset i sekelskiftesstil

Rosor är en gemensam favorit i trädgården, som fått fler rabatter sedan Marie och Anders tog över den. Inte mindre än 25 olika sorters rosor har det blivit, trots att de för en ojämn kamp mot rådjuren.

– Sedan kan vi ju inte vattna eftersom vi är på en ö, så de rosor vi har måste verkligen gilla läget.

Inomhus har familjen inte behövt ta sig an några större projekt under de 15 år de varit här, men väggarna och fasaden har de genomgående målat vita, utom badrummet som är mörkt. De flesta möbler och textilier går i vitt, grått och natur.

sovrum med snedtak och pärlspont

– Det är så fantastiska vyer så jag ville att insidan också skulle bli en sorts natur, säger Marie.

Hon och Anders vill inte ha för mycket möbler och tänker till för varje sak de tar hit. Att köpa en ny brödrost till lägenheten i stan och sedan ta ut den gamla till landet är en främmande tanke.

Maria Jarefalk Fotograf

– Vi tar bara ut grejer som är värda det, säger Marie. De blir som en present till huset så att det blir ännu härligare att komma ut.

Med en liten båt med styrpulpet är det lätt att hälsa på vänner på öarna runt omkring, men Marie och Anders trivs också bra med att bara vara själva och fixa i trädgården. Att Filippa och Maximilian nu har blivit så stora att de gillar att komma ut på landet igen efter tonåren är de också glada för. Waxholmsbolaget trafikerar Alsviks brygga inte långt från huset och på så sätt kan barnen också lätt åka ut själva.

varendan på skärgårdshuset

Filippas fika är färdigt och nu dukar hon fram kaffe, smoothie och rawfoodbollar uppe på altanen.

– Jag trivs nog mest med att det är ett väldigt snällt hus, säger Marie. Jag säger som en kompis till mig: ”Först är det lite stökigt att packa och att ta sig ut och så kanske man missar en färja. Men sedan känns det som att få en varm kram att komma hit.” Och så är det verkligen, man blir så lugn här.

Maries inredningstips:
Bra musik gör att det blir bra stämning, både ute och inne. Vi har köpt utehögtalare och det blir så härligt – rekommenderas!
När det gäller inredning är det trevligt att blanda dyrt och billigt. Ikea, antikt och unikt funkar
bra ihop.
Satsa på bra kvalitet när det gäller textil.
Jag älskar fransar just nu!
Korgar är som blommor – det går inte att gå förbi dem utan att köpa dem. De är så användbara.
Skapa rum och platser utomhus som går att använda alla årstider.
Ljus gör susen både inne och ute. Vi kör julbelysning i träden året runt. Det är nästan ännu finare med löven på sommaren än på vintern.

Prenumerera på Lantliv