Familjen Stenberg älskar sin tidstroget renoverade 1920-talsgård utanför Karlsborg och det är lätt att förstås varför. Att det lantliga köket (som ser platsbyggt ut) faktiskt är från Ikea är det svårt att tro.

G

rusgångarna är krattade, solen skiner och på de knotiga gamla äppelträden har äpplena hunnit bli härligt röda. Döttrarna i huset, Emma, 8 år, och Julia, 7, ser fram emot att få plocka, äta och prova nya mumsiga äppelrecept. Hösten har kommit till den lilla gården som ligger lantligt utanför Karlsborg mellan Vänern och Vättern. Boningshuset byggdes 1929, brann ner och byggdes upp igen 1939 av två jordbrukande bröder. Då hade funkisstilen inte hunnit slå igenom ute på landet än, så boningshuset är ett ganska typiskt lantligt 1920-talshus med brutet tak.

Husets klassiska utseende med brutet tegeltak, träpanel och fina fönster tilltalade Anna och Patric direkt. Det nybyggda lilla huset rymmer både lekstuga och trädgårdsbod.

Den nybyggda altanen 
är en favoritplats som används 
flitigt till långt in på hösten.  
Lök och vitlök kommer från den 
egna trädgården.

Sedan 1939 har mycket hänt. Byn förvandlades så sakta och ett villaområde växte fram längs ena gränsen av gårdens mark. Huset fick sitt alldeles speciella läge som var en av anledningarna till att Anna och Patric Stenberg föll för det för tio år sedan, trots att renoveringsbehovet var väldigt stort. De hade nyligen träffats och ville byta sin enrummare mot ett hus på landet när Anna fick se annonsen på Hemnet.

Det var total förälskelse vid första ögonkastet. Vi föll för läget. Att man hämtar posten på gatan men veden i ladugården.

– Och så gillade vi formen på huset, den timrade stommen och den trevliga planlösningen. Att det fanns tre kakelugnar och två gjutjärnsspisar var också toppen, säger Anna.

Allt detta kompenserade för att huset behövde en totalrenovering. Balkong och veranda var i dåligt skick och behövde rivas. Och när de skulle dra in vatten och avlopp upptäckte de hussvamp i grunden.

Läs även: Så skapar du lantlig stil – 9 inredningstips

lantligt kök från Ikea

Från hallen ser man in i köket där fikabordet från gårdens första ägare tjänstgör som praktisk avställningsyta. Trähyllorna på väggen har Anna tillverkat av furuplank och läderband.

– Hussvampen kom som en chock. Men det var vi själva som skulle ha undersökt huset bättre. Ska man se det positivt så vet vi att huset är friskt nu och vi har vidtagit alla åtgärder för att förhindra att det händer igen, säger Anna.
I slutänden var kakelugnarna och timmerstommen det enda som inte behövde renoveras eller bytas ut. Det gamla huset hade varken indraget vatten, avlopp eller elektricitet och följaktligen varken toalett, badrum eller tvättstuga.
– Det kan låta som ett besvärligt projekt men det innebar ju också att vi fick planera hela huset från grunden. Och för mig är det något av det absolut roligaste som finns, säger Anna.

Med Patrics egna lister, 
smygar, socklar och sidor fick Ikeaköket Lidingö ett äldre, platsbyggt utseende 
som harmonierar med huset.

lantligt kök från Ikea

Med Patrics egna lister, 
smygar, socklar och sidor fick Ikeaköket Lidingö ett äldre, platsbyggt utseende 
som harmonierar med huset.

ANNAS UTFLYKTSTIPS MELLAN VÄNERN OCH VÄTTERN:
Tivedens nationalpark är som ett Mininorrland runt hörnet. Här finns allt från vacker natur till oslagbart god mat.
Karlsborgs fästning erbjuder vackra byggnader och en stor dos historia
i en levande miljö.
Forsviks bruk berättar mycket om Sveriges utveckling och har också
fina byggnader.
Göta kanal är nästan ett måste här. Åk med kanalbåten mellan Töreboda och Karlsborg och upplev både naturen och slussarna.

Det första året la hon och Patric all sin lediga tid på renoveringen. Anna skissade på lösningar. Patric som har varit snickare byggde allt både in- och utvändigt: ytterpanel, tak, fönster, en ny veranda och en ny balkong. Men alla nybyggda detaljer harmonierar väl med husets ursprungliga stil. Och när man går husesyn märker man snabbt att även inredningen bär spår av gårdens tidigare liv. Det har sin speciella historia.
– Vi köpte huset med möbler och allt. De gamla ägarnas avlagda ytterkläder hängde till och med kvar i hallen när vi kom hit. Jag är så glad att det upplägget passade både oss och säljaren, säger Anna.
För Anna och Patric innebar det att de fick börja med att gå på skattjakt i sitt nyköpta hus. I ladugården låg hästarnas ryktborstar kvar på en hylla. Där hittade de även fina gamla dörrar som de senare har använt att bygga hyllor av i matrummet.
– Men den allra häftigaste upplevelsen var nog alla gamla tidningar som fanns instoppade här och var i husen. Det är speciellt att läsa om historiska händelser i presens, om andra världskriget, ransoneringstider och luciakröningar från förr, säger Anna.

Vardagsrummets Ikeasoffa blev som ny med ett linneöverdrag från Bemz. 
Fåtöljen Hanna av Emma Olbers för Ire Möbler passar bra in i mixen av gammalt och nytt.

Hon och Patric bestämde sig för att behålla mycket av husets gedigna möbler, tavlor, mattor, husgeråd och porslin. Och de hade det befintliga möblemanget i åtanke när de planerade husets renovering och nya inredning.
– Vi bor i ett gammalt hus på landet och i renoveringen och inredningen har vi utgått ifrån det även om vi absolut blandar in samtida prylar. Kontrasterna i vårt hem ligger framför allt i valen av material med olika textur. Läder, trä och linne använder vi till mycket. Vi vill att det ska vara ombonat, funktionellt och luftigt, säger Anna, som har utvecklat ett stort trädgårdsintresse sedan de flyttade till huset. Då, för tio år sedan, fanns det förutom fruktträden bara en stor gräsmatta som troligen har fungerat som hage förr i tiden.
– När huset var renoverat och klart behövde jag något nytt att sätta tänderna i. Att bygga rum i trädgården med hjälp av gångar och planteringar blev mitt nästa projekt.

träpanel i trappan

Den ljusa övre hallen 
har äggskalsvit panel från 
golv till tak. Skolplanscher 
och litografier är fina 
utsmyckningar.

arbetshörna, gammalt skrivbord, mönstrade tapeter

Annas arbetshörna 
har en härlig utsikt mot gården. Tapeten
Tweed kommer från Boråstapeter.

Flytten till landet blev även startskottet för Annas nya karriär. Efter många år som yrkesofficer i Försvarsmakten bestämde hon sig för att göra sin stora passion för trädgård och inredning till sitt yrke.
– Jag har haft en jättebra tid i Försvarsmakten men längtan efter att få arbeta kreativt tog över. Och efter hand har jag känt att jag gör en viktig insats också i mitt nya yrke, att hjälpa människor att trivas i sitt hem och sin trädgård. Det är ju en plats för återhämtning och umgänge med de mest betydelsefulla personerna i våra liv.
I dag arbetar hon som trädgårdsdesigner, inredare och stylist med en särskild vurm för trä och andra naturmaterial.

kantareller

Närheten till svamp-skogen och de egna odlingarna märks
i familjens matlagning 
så här års.

sovrum i lantlig stil

Eftersom garderobsdörren öppnas dagligen sattes sängbordet fast på dörren. Tidningskorgen fick hjul för att lätt kunna rullas undan.

Det egna hemmets lantliga, naturnära läge är fortfarande det som familjen uppskattar allra mest.

Det finns en ro här även om det är full fart tack vare våra två barn och deras kompisar. Men man känner ett lugn inombords bara av att titta ut över de omgivande ängarna.

En verklig favoritplats i huset är den nybyggda altanen.
– Många måltider från vår till höst intas där, med jacka och mössa på om det behövs, säger Anna.

tidstroget renoverad 1920-talsgard

Den västra ingången 
leder till glasverandan 
med utsikt över en åker. Naturgrus skapar gammaldags stämning 
i trädgården.

Reportaget var med i Lantliv nr 10 2017

Läs även: Skapa ett gammaldags skafferi med hyllsystem från Ikea

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad