I bland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Sandra och Mattias hade bestämt sig för ett nybygge. Men så fick de ett erbjudande som helt ändrade deras planer. Nu bor de i ett sekelskifteshus som de renoverat från grunden. Läs deras renoveringstips här.

Hösten 2008 hade Sandra och Mattias nyligen blivit föräldrar till sin förstfödda dotter Maja. De bodde bekvämt i en hyreslägenhet när Mattias mamma en dag frågade om de ville köpa det stora sekelskifteshuset i Säter som Mattias hade växt upp i.

Visst hade tankarna på ett eget hus funnits där ett tag, men paret hade tänkt sig ett nybyggt och modernt enplanshus i lagom storlek. I stället övervägde de nu att köpa ett hus på hela 320 kvadratmeter med flera våningar, byggt 1906, som dessutom behövde totalrenoveras.

– Vi förstod nog aldrig vilket enormt projekt vi gav oss in i. Mycket i huset var ganska slitet och behövde renoveras, och när vi tog över var det bara taket som nyligen hade fixats, berättar Sandra.

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-5-980x600

Från början hade de tänkt fräscha till och ytskiktsrenovera, alltså måla, tapetsera, slipa och eventuellt bygga nytt kök och badrum, men ju längre de kom i renoveringen, desto fler nya idéer dök det upp som omfattade betydligt mycket mer än bara ytskiktet. Listan på deras planer hade mot slutet växt och nästan blivit till en tjock bok. Sandra berättar också om hur fantastiska hantverkarna var och vilket tålamod de visade som orkade med deras idéer, som hela tiden förändrades och utökades på olika sätt under resans gång.

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-2-980x600

De förstod ganska snart att de varken hade möjligheten eller kunskapen att genomföra en så omfattande renovering på egen hand, så genom goda referenser från vänner och bekanta anlitades en väletablerad byggare för att ta tag i byggprojektet. De gjorde upp om ett möte, och en regnig höstdag visade de bygg- och inredningsfirman vilka planer de hade.
– Det roliga var att cirka åtta månader senare, när den största renoveringsfasen var över berättade byggchefen att det inte var många av punkterna vi hade antecknat den där dagen som överensstämde med hur projektet blev i slutändan, berättar Sandra.

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-3-980x600

I dag är sekelskiftesvillan ett ljust hem som omsorgsfullt renoverats med kvalitetstänk och modern känsla. Man kan inte ana att det har varit mörkt och slitet. Trots att det mesta är helt nytillverkat så smälter det fint in med husets originaldetaljer och dess verkliga ålder.

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-6-980x600

Sandra är intresserad av inredning och mode. Hon förklarar att från början var det New England-stilen som gällde, som varit en het trend sedan de flyttade in, men nu har det växt fram en egen personligare stil med en ljus bas, mycket svart och grått och detaljer i trä.

– Jag kan inte säga att vi egentligen följer någon speciell stil, utan vi mixar ihop sådant vi båda tycker om. Vi har nytillverkad design, en del loppisfynd men även antika föremål från min släktgård i Dala-Husby. Sedan har vi som en regel att försöka handla det som går i våra lokala möbel- och inredningsbutiker, säger Sandra.

SANDRAS & MATTIAS RENOVERINGSTIPS:
1. Renovera grundligt och gärna efter husets ålder och stil. Vi valde en klassisk, tidlös stil som passar en modern familj. Satsa om möjligt på bra kvalitet och säkerhet, det lönar sig i längden. Vårt hus har över 100 år på nacken och vi ser gärna att det står där i ytterligare hundra 
år. Bra grundarbete är basen. Exemeplvis valde vi att byta ut alla gamla elledningar i huset. Det är ett stort jobb som inte är roligt att göra i efterhand.
2. Försök återanvända mycket som redan finns i huset. Vi renoverade många av husets gamla dörrar, fönster och golvsocklar.
3. Vi hade turen att kunna bo kvar i vår lägenhet under större delen av renoveringen. Det gjorde vardagen med småbarn så mycket smidigare.
4. Trädgården och våra uteplatser tog vi mot slutet 
och vi anlitade en trädgårdsdesigner som kunde se sådant vi inte tänkte på.

Mer renoveringsinspiration!