Sveriges mest folkkära keramiker Lisa Larson är ett bevis på att kreativitet inte känner någon ålder. Följ med till hennes hus på Österlen – fullt av kärlek och skaparkraft.

G

ömd i en lund av ask, lönn och enorma körsbärsträd ligger Lisa och Gunnar Larsons älsklingsplats på jorden. Den gård Gunnar köpte till Lisa för över 50 år sedan, bara för att hon så gärna ville.

– Min syster Titti hade flyttat till Åhus och jag tyckte det var så vackert här nere, fälten, alla horisontala linjer. Jag greps av längtan efter ett eget hus, fast vi egentligen inte hade råd, berättar keramikern Lisa Larson och bjuder oss in i det vita stenhuset med bjälkar i taket och halvmeterdjupa fönsternischer.

En dag bestämde sig Gunnar för att söka upp en konstnärsvän som bodde på Österlen. Han åkte till byn och ner till handlaren och frågade efter vännen. Jodå, stockholmarens hus pekades ut och Gunnar åkte dit. Vännen var hemma och tog med sig Gunnar på en promenad över ängarna och åkrarna, upp på en kulle där utsikten var magnifik över land och hav. Vännen pekade på ett hus som stack upp ur en dunge och berättade att det där nog var till salu.

– Där på kullen drabbades jag av en förälskelse. Jag kände att där skulle vi bo och jag kunde inte släppa det, berättar Gunnar.

Då var det ett ruckel, sedan länge mer eller mindre övergivet. Ladutaket hade rasat in. Sommartid hyrdes det ut till stockholmare som inte brydde sig om att hustaket läckte som ett såll. Gunnar tittade närmare på huset och sa ja till priset på 10 000 kronor. Det visade sig dock att det var fler som var intresserade trots det usla skicket.

– En strid inleddes. Vi höjde med en tusenlapp i taget. Jag ringde och stämde av med Lisa. Hon sa: köp, köp, köp. Till slut var vi uppe i 25 000 och då var gränsen nådd och jag backade. Den andra spekulanten fick huset för 26 000 kronor, berättar Gunnar.

På kvällen satt han och konstnärsvännen och dränkte sorgen när en man kom gående över fälten. Det var ägaren till huset. Hans syster hade sagt att hon hellre ville att familjen Larson skulle ha huset, för att de var en barnfamilj. Och så blev det.

– Folk tyckte inte att vi var kloka. Så mycket pengar för ett ruckel. Lantmätaren kom för att stycka av, stod på gården och tittade sig omkring och ner i sina papper: ”Men det står ju att det skulle vara hus här också”, berättar Lisa och skrattar.

Då var det blött, mörkt och plottrigt med flera små rum och väggar som delade av. Nu är det ljust med massor av rymd. Från den lilla hallen med körsbärstapeter är det som om huset delar sig i två. En stor sal till höger med den mäktigaste eldstad man kan tänka sig. Så hög att man kan gå in i den, bara man duckar för den mörka gamla ekbjälken i framkant.

– Ingen vet hur gammalt huset är, men vi vet att det brann 1895 och det enda som blev kvar är en yttervägg och murstocken med bakugn. Bakugnen fick vi ta bort när vi öppnade upp och gjorde rummet större. Synd på sätt och vis, men så roligt för barnen som kunde springa runt i rummet. Och spisen är ju kvar och vi eldar mycket i den, berättar Lisa.

Det doftar gott i huset, av blommor och av brunnen björkved. Och av kaffe som vi bjuds på på glasverandan. Den Lisa fick av Gunnar när hon fyllde 40 år. Byggd av ren kärlek och gamla innanfönster.

Lisas fem bästa Österlentips:

1. Drakamöllans Gårdshotell som ligger så underbart med fantastiska strövområden.
2. Ravlunda skjutfält är en unik naturupplevelse med fåren och havet.
3. Åk norrut till Yngsjö och Martins rökeri där man köper goda fiskar. Eller äter en enkel lunch på deras nyöppnade kafé vid Helgeåns mynning.
4. Besök modeföretaget Annamodellers butik i Degeberga. Därifrån kommer alla Lisas kläder. Det är hennes syster Titti Wrange som är den berömda designern.
5. Vitemölle havsbad som ligger så fint vid stranden och har mycket god mat.

BS_LisaLarsson_LLV1211-1

Keramikern Lisa Larsson. En av Lisas berömda katter spanar ut över trädgården. Samlare i hela världen betalar dyra pengar för hennes alster.

BS_LisaLarsson_LLV1211-2

Huset brann 1895 och på platsen byggdes ett nytt. Hur gammalt originalhuset var, vet ingen. Murstocken och en yttervägg finns kvar. Allt är varligt renoverat.

BS_LisaLarsson_LLV1211-4

Även inomhus håller Lisa Larsons katter koll på läget. Formen hos djur och deras ansiktsuttryck fascinerar Lisa. I det gamla huset fanns inga garderober över huvud taget. Lisa och Gunnar gör som man gjorde förr, förvarar det mesta i kistor, korgar och i gamla skåp.

BS_LisaLarsson_LLV1211-3

Nästan all inredning är köpt på loppisar och bonnauktioner. I resterna av en gammal husgrund har Gunnar satt fast Lisas kasserade alster, sådant hon inte är nöjd med. Muren är full och har blivit ett konstverk.

BS_LisaLarsson_LLV1211-5

På glasverandan ”bor” Lisa och Gunnar. Här äter de nästan alla måltider och spelar schack. Verandan fick Lisa av Gunnar när hon fyllde 40 år. I Lisas härliga ateljé skapar Lisa sina unika alster. ”Det är leran som bestämmer vad det ska bli, säger Lisa. Ibland är den trevlig och formar sig välvilligt. Ibland är den rent hopplös.”

BS_LisaLarsson_LLV1211-6

Nästan ett helt liv har de levt tillsammans, Lisa och Gunnar Larson. De träffades när de utbildade sig, han till målare och hon till keramiker.

Andra har också läst: