Efter många rundor till återbruksbutiker, snickerier och ladurensande bönder har Anna och Tobias återskapat originalkänslan i sitt 1920-talshus i Norrköping. Nu njuter de av sitt hem där enkelt julpynt,  spegeldörrar, spröjsade fönster och kakelugnar skapar hemtrevlig atmosfär.

Norrkoping_6
Huset från 1927 har återfått sina tidstypiska detaljer. 

Läs också: Mysig jul vid havet

Det är en vintervit dag när vi kommer hem till Anna Svedman och Tobias Kellgren i den charmiga stads­delen Pryssgården i Norrköping. Snön ligger som ett täcke och bäddar in husen på den lilla gatan. De flesta husen är byggda på 1920- och 1930-talen. De karaktäristiska brutna taken är en detalj som de flesta husen har gemensamt här.

Anna välkomnar oss med en värmande brasa i den ljusa entrén där man ser in mot vardagsrummet och trappan som leder upp till övervåningen. Det doftar härligt av jul från granris, krydd­nejlikor och mängder av hyacinter.

Vi ser oss omkring och fylls av känslan att tiden har stått stilla här sedan huset byggdes 1927. Det är lätt att tro att spegeldörrar, kakelugnar och spröjsade fönster är i original från byggåret. I själva verket är halva huset nybyggt och den gamla delen totalrenoverad, berättar Anna.

Norrkoping_3
I tillbyggnaden ryms det stora luftiga lantköket som öppnar sig mot vardagsrummet. Stora bänkytor bjuder in till matlagning och bakning där både små och stora har gott om svängrum att hjälpas åt i julbestyren.

Norrkoping_5
Kakelugnen som köptes begagnad ger rummet karaktär och lockar till många sköna stunder i soffan. Lyktor, plädar och fårskinnsfällar skapar mysig stämning till jul.

Tidstypiska byggnadsdetaljer som spegeldörrar och kakelugnar har köpts in begagnade, det fanns inget sådant bevarat i huset.

– Vi har åkt många mil med bil och släp för att hitta de detaljer som saknades för att få ihop vår dröm om ett hus i klassisk, lantlig stil. Det skulle säkert ha blivit billigare, och sparat mycket tid, om vi hade byggt ett helt nytt hus i stället. Men vi ville att huset skulle vara unikt, säger Anna.

Norrkoping_1
Ljuva tapeter i gammaldags mönster harmonierar fint med det gamla huset och de vackra kakelugnarna.

Norrkoping_2
I sovrummet råder en ombonad julkänsla som förstärks av många textilier där flera lager sänglinne, överkast och fårskinn går ton i ton. Den glasade balkongdörren ger ett härligt ljusinsläpp.

Norrkoping_4
Efter att några träd tagits ned på tomten finns det gott om ved till alla brasor.

Annas tips för julstämning

Tänk i julfärgerna rött och grönt och skapa stämning med vardagsting.
Ta fram de röda träskorna, det röda förklädet och mormors gröna vas. En bok med ett rött omslag blir fin till de gröna loppisskålarna.
Ta fram julkänslan i hemmets alla vrår. Bädda med rödrutiga påslakan och ställ en liten gran i badrummet.
Dofter är viktiga stämningsskapare – som doften av levande ljus, ­lussebullsbak, granris och en sprakande brasa.
Inred med grönt. Pynta fönster och dörrar med kransar av exempelvis mossa, tuja eller tall. Murgröna gör sig fint i takkronan.
Skapa små blickfång av ljusstakar, lyktor, röda äpplen och grankvistar.
Fårskinn och plädar ger en varm och skön känsla.
Släpp alla måsten. Gå ner i varv, stanna upp och njut!