Det var inte kärlek vid första ögonkastet mellan Sara och den vita gamla trävillan. Men trädgården var fin och läget perfekt. Nu har huset fått tillbaka sin charm och sin själ – och en alldeles ny glasveranda.

Gammal trävilla med charm.

Halmstad slumrar sött, bekvämt inbäddat i ett vitt täcke av snö. Här har Sara och Jesper skapat sin egen idyll och trots att de bor bara några minuter från centrum håller den välvuxna trädgården omvärlden på behagligt avstånd.

Gammal trävilla med charm.

– När vi var på första visningen 2007 blev vi inte så tagna av huset. Det var väldigt nedgånget och planlösningen kändes trång och mörk med alldeles för många små gångar och vrår. Men det fanns en charmig trädgård och ett perfekt läge nära centrum, så vi satte oss med ritningarna för att se hur vi kunde göra om och öppna upp för att få in mer luft och ljus. Man kan säga att vi fastnade för idén om hur det skulle kunna bli, inte hur det var, säger Sara.

Läs också: Hästgård med harmoni

Gammal trävilla med charm.

På ena väggen i hallen hänger familjens favoritbilder som ger gästerna ett varmt välkomnande.

Efter att ha kommit fram till en bra plan köpte de huset och därefter följde åtta månader av intensiv renovering. Eftersom de vare sig var snickarkunniga eller hade tillräcklig kunskap om byggnadsvård, anlitade de duktiga hantverkare som guidade dem igenom bygget. Även Jespers pappa har varit till stor hjälp.

Lantliv_hemmahos_travilla_bocker

Sara och Jesper var angelägna om att få tillbaka sekelskiftescharmen och ägnade många timmar åt att leta efter tidstypiska detaljer, som lister och handtag.

Gammal trävilla med charm.

– Redan när vi satt med ritningarna bestämde vi oss för att vi ville ha en punschveranda med balkong ovanför, berättar Sara.

Gammal trävilla med charm.

Verandan var det sista som blev färdigt och i dag är den en av familjens absoluta favoritplatser. Att renovera ett gammalt hus handlar många gånger om att välja mellan moderna bekvämligheter och ursprunglig charm.

Gammal trävilla med charm.

Renoveringen började med bottenplanet och efter sex månader flyttade Sara, Jesper och döttrarna Esmeralda och Blanka in där nere medan renoveringen fortsatte på övre plan.

Läs också: Titta in hos Lantlivs fotograf

Gammal trävilla med charm.

Sovrummet går i blå toner. Fina sängkläder som dessa från US Polo är Saras vardagslyx. Sänggaveln är från Lexington, sängar från Hästens.

Gammal trävilla med charm.

Köksstommen är från Ikea och övriga detaljer är handplockade från olika leverantörer. Den liggande träpanelen ger ett lantligt och rustikt intryck.

Gammal trävilla med charm.

En av väggarna i köket har täckts av praktiska platsbyggda köksskåp som rymmer alla köksföremålen.

Saras och Jespers 5 tips för ett hem att trivas i

  1. Med en neutral bas kan hemmet lätt förnyas med hjälp av blommor och textil utan att det blir för kostsamt.
  2. Köp aldrig sådant som du väljer i andra eller tredje hand, utan vänta tills du kan köpa det du verkligen vill ha.
  3. Handla på loppis och gör om dina fynd. Oroa dig inte för att de ska förlora värde – det är du som ska ha dem och tycka om dem.
  4. Våga använda saker i inredningen som har personliga värden. Det är alltid kul med saker som har en historia. Det skapar ett personligt hem.
  5. För mycket av allt gör att man ändå inte ser sakerna. Använd färre men väl utvalda saker och alternera med föremål från förrådet.

Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!