Emelie och Henrik fick syn på den nedgångna 1700-talsgården i Solvarbo av en slump. Efter många års renovering har de skapat sitt personliga drömhem där egen design, modernt hantverk och allmoge ger en skön atmosfär till jul.

Dalagården är en gammal bagarstuga från 1700-talet

Huset i Solvarbo byggdes som bagarstuga på 1700-talet. I dag har huset byggts ut till dubbel 
storlek.

Emelie Andersson och Henrik Bodegrim och döttrarna Annie och Stina tar emot oss i den ombonade hallen som doftar härligt av hembakt. Att den gamla timmergården blev deras för elva år sedan var mycket en slump.

– Vi var på besök hos släktingar här i trakten när vi råkade se den här gården som var till salu. Vi blev genast intresserade. Timmergården var perfekt, här ville vi att våra barn skulle få växa upp, säger Emelie.

BS_Hem1-LLV11-1

Nu när husprojektet är i hamn finns det mer 
tid för friluftsliv för familjen Bodegrim Andersson. Timmerhuset fick ett ljust och luftigt kök sedan flera väggar togs ner vid renoveringen. Köksstommar från Ikea, beslag från Marbodal.

Emelies bästa inredningstips:
Följ ditt hjärta och inred med det du gillar. Då blir det hållbart i längden.
Köp gärna begagnat eller kolla vad du har hemma i gömmorna. Kanske finns där något du kan göra om.
Är det något du verkligen önskar dig är det bättre att spara till just detta och lägga en rejäl slant än att köpa flera saker du egentligen inte vill ha.
Vid stora renoveringar är det alltid bra att bo in sig i huset ett par år innan stora projekt dras i gång. Vi hann ändra våra planer några gånger.

Gården byggdes runt 1700. Då användes boningshuset av byns invånare som bagarstuga. Den gamla bakugnen i storstugan har familjen fortfarande kvar och i den eldas det flitigt vintertid.

Emelie och Henrik har bevarat många av husets originaldetaljer och byggt nytt i material som passar ihop med de gamla delarna. 

– I köket tillbringar vi mycket tid tillsammans. Vi gillar att laga mat ihop och att umgås med vänner. Speciellt nu när vi äntligen kan bjuda hem folk till ett färdigt hus, säger Henrik.

gammal bakugn i dalagården

Den gamla bakugnen är intakt och används fortfarande. Fynd från gårdens härbren har fått nya liv. En gammal snickarbänk är perfekt avställningsyta för stort och smått.

dukat julbord

I matsalen råder en ljus nordisk känsla med modern design och slöjd i skön mix. Bordet är snickrat av plankor från grannens gård.

julkänsla med en tallkvist i glasvas

Takbjälkarna ger karaktär åt vardagsrummet som går i milda toner med trärena detaljer. Handvävda kuddar gör soffan från Mio extra ombonad. En tallkvist ger julkänsla vid den öppna spisen där resterna av muren till en gammal öppen spis bevarats. Stol från Gärsnäs. Bollkudde,
 Bollie i Säter.

rustik julstämning med gransris

Gårdens grånade gamla lada blir julfin med gröna kransar. Granris i en rostig målarpyts skapar rustik julstämning utomhus.

Se filmen: Gör en vacker dörrkrans i advent!

Sparktur i snön på gamla dalagården

Annie och Stina tar en sparktur med Eros längs bygatan.

Artikel från Lantliv nummer 11/2014.

Mer underbar dalajul-stämning hittar du här i formgivaren Ylva Skarp vackra gamla skolhus

skärmavbild hemma hos ylva skarp