Femte generationen har förvandlat den gamla släktgården från 1700-talet till något alldeles extra. Edyta och Marcus har låtit husets ursprung tala. Med timmerväggar, bjälkar, trägolv och en rogivande inredning har de gett huset den gamla charmen tillbaka.

exterior_edyta_mariannelund

Familjen Hammars faluröda gård ligger inbäddad i ett tjockt lager snö. Under natten har det kommit pudersnö som yrt runt och drivit igen gårdsplanen. Marcus har varit uppe tidigt och skottat sig fram för att kunna ta sig till jobbet. Himlen är mörk och tung och snön hänger i luften. Det är bitande kallt. Röken bolmar ur skorstenen eftersom det eldas friskt i vedspis och kakelugn.

Läs också: Lantligt drömhus med skogen som granne

06edyta_mariannelund

Edyta är just på väg in efter att ha gått ett par vändor till vedboden och gårdens katter skuttar ystert runt hennes ben.

08edyta_mariannelund

– Jag älskar tystnaden här på landet. Det finns ingen trafik som stör friden. Ingen stark gatubelysning som stör himlavalvet ovan. Under vinterhalvåret är stjärnhimlen fantastisk, verkligen balsam för själen. Jag älskar den härliga friska luften, tystnaden i skogen. Det är underbart att bo så fritt och lantligt med naturen omkring sig. Här har jag möjlighet att ladda mina batterier, få energi och kraft, säger hon och fortsätter:

– Det är härligt att kunna gå ut i naturen och plocka in grenar, blad, kottar och så vidare som jag sedan använder i något stilleben, en dukning eller ett blomsterarrangemang. Det är en ynnest att få bo på landet omgiven av naturen. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, för naturen bjuder alltid på något, säger Edyta.

05edyta_mariannelund

Hennes och Marcus faluröda gård med vita knutar ligger idylliskt strax utanför småländska Mariannelund, omgiven av åkrar, skog och ängar. Här råder en Bullerbykänsla med tre faluröda hus på rad, där alla känner alla.

10edyta_mariannelund

Gården är från 1700-talet och är från början en timrad tvillingstuga, bostad åt två familjer, och kom i familjens ägo 1869 då Marcus farmors mormor och morfar köpte gården. Marcus farmors bror köpte gården 1960 och det var först då som bostaden moderniserades med vatten, avlopp och isolerade väggar. I slutet av 1970-talet byggde man till huset och satte in ett badrum.

26edyta_mariannelund

När Marcus köpte gården 2003, var större delen av ovanvåningen oinredd. För att kunna använda övre plan som bostadsyta lyftes väggar och golv. Tidningspapperet som man använt att isolera med förr i tiden togs bort och ersattes med modern isolering. 2006 drogs det in ett vattenburet system i huset som tidigare värmdes upp med direktverkande el och eldstäderna. Edyta har alltid drömt om att hitta spår efter dem som bott här tidigare.

– När Marcus lyfte de vackra golvtiljorna lyckades han hitta brev från 1700- och 1800-talen undangömda under just dessa. Vilken lycka! Så fantastiskt att hitta dessa gamla skatter som visar dåtidens historia och livet på gården. Större delen av ovanvåningen användes som byskola från att det blev allmän skolplikt i Sverige 1842 fram till slutet av 1800-talet, berättar Edyta.

19edyta_mariannelund

På bottenplan finns badrum, kök, matsal och vardagsrum och en fin hall med trappa till ovanvåningen. På övre plan finns hall, ett stort badrum och fyra sovrum.

25edyta_mariannelund

Sedan Edyta flyttade in 2012 har huset genomgått en rad förändringar, då stilen i huset tidigare bestod av en brokig blandning av olika tidsepoker med tapeter i olika kulörer, som engelskt rött, ockragult och grönt.

31edyta_mariannelund

I dag är rummen inredda med möbler och ting med patina och känsla. Edyta har fyndat på loppisar och auktioner, men mycket fanns redan i den egna ladugården.

29edyta_mariannelund

– När jag flyttade in var vi i behov av ytterligare ett sovrum och valde då att renovera vårt sovrum genom att öppna upp till nock och ta fram de gamla rustika takbjälkarna och den vackra timmerväggen som dolde sig bakom tapet och spånskivor. Vi satte upp en skiljevägg så vi fick två sovrum.

34edyta_mariannelund

Dörrar, lister och golvfoder har återskapats i gammaldags stil med originaldetaljerna i huset som förlaga. Förvandlingen av sovrummet gav mersmak och snart har vi renoverat hela huset.

13edyta_mariannelund

Eftersom både Edyta och Marcus jobbar mycket har de valt att leja ut renoveringen.

11edyta_mariannelund

– Vi har stått för idéerna och hantverkarna har förverkligat dem. Renoveringen har fått ta tid då vi har renoverat vårt hus varsamt, då det är väldigt viktigt för oss att bevara stämningen och känslan i huset. Vi har bevarat det som går. Jag blir så oerhört rörd då jag tänker på alla de människor som bott här. Och av respekt för dem och husets historia vill vi att huset ska andas förr i tiden. Näst i tur att bygga står en glasveranda på 50 kvadratmeter med spröjsade fönster och plats för både matbord och hall.

– Här kommer det att finnas rum för hela släkten. Samtidigt renoverar vi köket och bygger upp en gammaldags spis med spiskåpa, vedspis och en öppen spis. Köket kommer att bli platsbyggt med köksö, säger Edyta.

Läs också: