Till julen byter Hanna och Jacob Bruce arbetet på sitt linneväveri Växbo Lin 
mot ett lugnt firande i Härjedalsfjällen. Den charmiga gamla stugan pyntas enkelt i rött – sedan fylls tiden med skidåkning och Alfapet med barnen.

Det första familjen Bruce gör när de parkerat bilen, pulsat genom snön uppför backen och tagit sig in i det lilla härbret, är att slå upp den urgamla dörren. Den sitter numera på utsidan av en stor glasskiva och är alls ingen huvudentré längre. Så fort den gamla dörren slås upp förändras den instängda stämningen.

Växbo Lin-grundarna familjen Bruce framför sitt härbre på fjället

Foto: Anna Kern

I fyra år har Växbo Lins ägare Hanna och Jacob med barnen Märta, Hilma och Alfons, huserat i det 170 år gamla härbret.

– Ljuset kommer in, stugan öppnas upp, vi är äntligen här! Det har nästan blivit en liten ritual, säger Hanna Bruce. Inarbetade traditioner är annars inget som familjen förknippar den här platsen med – härbret som snart fyller 170 år har bara varit deras i fyra.

Familjen Bruces gamla härbre, Växbo Lin

Foto: Anna Kern

Högst upp på en liten kulle i Tänndalen ligger familjen Bruces härbre. Den ursprungliga porten fungerar numera som fönsterlucka.

Till vardags driver Hanna och Jacob det anrika linneväveriet Växbo Lin tillsammans, men så fort det inte vankas stor släktsamling till jul tar de sig hit med barnen och låter dagarna vara så kravlösa de bara kan. Utan wifi, TV, disk- eller tvättmaskin, men med alla möjligheter till snowboardåkande, bastubadande och Alfapetspelande. Gran inomhus måste tyvärr väljas bort, den skulle ta alldeles för mycket plats. Men röda kökshanddukar, röd duk och advents­stjärnor åker fram – och så är det plötsligt jul i stugan! I det minimala köket går matlagningen aldrig till överdrift.

eldstad i köket hos familjen Bruce Växbo Lin

Foto: Anna Kern

De platsbyggda köksskåpen är gjorda av mörkgrå valchromat, en typ av träfiberskiva som påminner om MDF, men är betydligt hårdare och tål väta. Köksbänken som sticker ut i rummet erbjuder ryggstöd åt den som vill sitta intill öppna spisen.

– Nej, det blir inget dignande julbord precis, men vi väljer det bästa vi vet. Som tur är kan vi köpa varmrökt röding, hjortronsås och andra delikatesser på Bruksvallarnas rökeri, som ligger ett par hundra meter härifrån, säger Hanna.
I husets egna lilla ugn kompletteras kanske med en Jansson eller gratäng av annat slag.
– Övriga dagar blir det mycket gulasch, renskavsgryta och chili con carne, rätter som inte kräver mer än två plattor.
Den spartanska livsföringen på liten yta (totalt 60 kvadrat och då räknas även golv under snedtak) var precis vad Jacob och Hanna sökte när de av en tillfällighet hittade härbret.

köksbänk med mässingsplåt Växbo Lin familjen Bruce

Foto: Anna Kern

En speglande mässingsplåt bakom vasken får den lilla kökshörnan att kännas större. Bänkskivan är klädd med svart plåt som behandlats med linolja.

Inspirerade av kompisars stugliv i trakterna runt Tänndalen hade de börjat kika efter något eget. Stugbyar från 1980- och 1990-talen kände de sig inte lockade av, de ville ha något i annan stil, gärna gammalt. Men letandet gick trögt.
– Till slut började vi inrikta oss på att hitta en tomt i stället och bygga något helt nytt som vi kunde få som vi ville, berättar Jacob.
– Vi hade bokat in en visning av en tomt när jag råkade se annonsen om ett gammalt härbre. På Blocket av alla ställen!

matplats hos familjen Bruce, Växbo Lin

Foto: Anna Kern

Storstugan är vardagsrum och kök i ett. Tapeten Mölletorp från Lim & Handtryck bidrar till hemtrevnaden. Här, liksom på ovanvåningen, har lacken på det gamla golvet slipats bort och plankorna är numera lent såpskurade.

Det krävdes inte mycket mer än en snabb titt för att Hanna och Jacob skulle ge upp alla tankar på tomtköp och i stället säga ja till en timrad stuga i stort behov av omvårdnad.
– Mycket i vårt liv har varit spontanköp, och det blev detta också, säger Hanna glatt. Faktorer som kunde ha verkat avskräckande, som att vattnet klassades som otjänligt och avloppsanslutningarna var lite oklara, ruckade inte deras beslut. ”Allt vatten i fjällen är väl bra” och ”att byta ut en stock eller två, det går ju enkelt”, resonerade de och fortsatte se möjligheter i stället för hinder. Att bilvägen inte går hela vägen fram till huset kunde till exempel uppfattas som ett aber – men det ger också ett slags ro, menar Jacob.

sovkojer hos Växbo Linfamiljen

Foto: Anna Kern

Mellan sovkojerna finns en garderob där varje familjemedlem har en egen hylla.

– Det blir som ett litet äventyr när man kommer på kvällen och man måste sätta på sig pannlampa och alla i familjen måste hjälpa till att bära packningen till stugan. Att Hanna och Jacob sedan tolv år tillbaka driver ett linneväveri tillsammans säger något om att de är ett par som vågar och vill ta sig an gemensamma utmaningar. När renoveringen av familjens vanliga bostad, ett 1700-talshus utanför Bollnäs, var avklarad kände de snart ett sug efter att få något nytt att bita i.

övervåning hos växbo lin-familjen i Tänndalen

Foto: Anna Kern

På ovanvåningen har alla var sin koj. Fåtöljerna kommer från Norrgavel och har klätts i linnetyg från Växbo Lin. Tapeten Oskar från Duro är en favorit som har en fin kontrast i Jonas Bohlins mässingslampa.

– ”Målars”, som vårt hus i Rengsjö kallas, var från början familjens sommarstuga. När vi flyttade dit permanent började vi sakna att ha ett mindre ställe att åka till. Ett ställe där vi kunde leva det där enkla, vilsamma livet som man lever i en liten stuga, säger Jacob. Härbret de hade lagt vantarna på ligger på en egen liten kulle – ”som ett smycke på piedestal”, enligt Jacob – med milsvid utsikt över bland annat Tänndalssjön och Hamrafjället.

bastu med badlakan i Växbo Lin- familjens härbre

Foto: Anna Kern

Omklädningsrummet skiljs från bastun av en skjutdörr klädd i mässing. En bänk och en knoppbräda är allt som behövs här.

Det lilla timmerhuset byggdes i Hälsingland 1849 och flyttades hit på 1950-talet. I dag är det en del av en äldre stugby där alla hus har lika patinerade fasader och där avståndet till närmaste granne är väl tilltaget. Bruces tomt är 4 000 kvadratmeter stor. Renoveringsarbetet förlades till sommarhalvåren. Första året som nya ägare ägnade Hanna och Jacob åt att bekanta sig med huset, kika under ytskikten och skissa på lösningar. Året därpå satte de fart med övervåningens ”sovsal”. Barnen har fått var sin rymlig sovkoj med plats för egna smågrejer under snedtaket.

växbo Lin-familjens härbre, bastun

Foto: Anna Kern

Utsikten över Hamrafjället är nästan hypnotiserande. I stället för en traditionell bastupanel hittade Jacob och Hanna på att använda spån av furu.

– Man kan säga att kojerna har blivit barnens egna ”rum”. Där kan de ordna det som de vill, med sådant som de vill ha lättåtkomligt, förklarar Jacob. Sedan var det dags att ta sig an nedervåningen. Det trånga köket och rummet intill öppnades upp till en storstuga med utsikt åt tre väderstreck. Störst skillnad gjorde tilltaget att sätta in en stor glasskiva i öppningen som tidigare varit huvudentré och vetter mot söder. Den tunga, gamla portdörren sitter alltså kvar på utsidan och stängs, som en stor fönsterlucka, när härbret inte används. Härbret är sparsamt möblerat, mestadels med äldre möbler som hängt med familjen genom olika flyttar. Här och var har inredningen kompletterats med nya inköp.

trappa hos familjen Bruce, Växbo Lin

Foto: Anna Kern

Under trappan finns skafferi och städskrubb med dörrar åt två håll.

– När det gäller material är vi svaga för sådant som åldras med värdighet och med tiden visar att de ”varit med ett tag”: trä, mässing, läder och lin … säger Hanna.
Det enkla stuglivet ställer inga höga krav på bekvämligheter. Köket är utrustat med det nödvändigaste: en vask, en kyl, en frys, en liten ugn och en spishäll med två plattor. Ovanvåningen rymmer förutom sovsalen även ett badrum med separett samt en varmvatten­beredare ”som inte är världens största”.

antikt skåp med glas hos familjen Bruce Växbo Lin

Foto: Anna Kern

Skåpet var Hannas allra första auktionsköp. Nu rymmer det glas och porslin och en tehuva hon broderat själv.

– När vi vill tvaga oss ordentligt, då åker vi till ett hotell i Funäsdalen. Där har de pool och allt, och där kan vi njuta länge.
De lediga dagarna runt jul ägnar Jacob helst åt att vintersporta och kanske planera något nytt projekt kopplat till hemmet. Stunder som inte tillbringas utomhus använder Hanna gärna till handarbete.
– Jag broderar jättemycket! Har nästan blivit fanatisk … det är min bästa avkoppling, ett sätt att samla kraft.

hela familjen Bruce med sin hund. Växbo Lin

Foto: Anna Kern

Snart på toppen! Familjen och hunden Bruno pulsar fram genom snön.

Härbret i Härjedalen var tänkt som en tillflykt under vinter­säsongen, alla i familjen Bruce är hängivna längd- och snowboard­åkare. Men Hanna och Jacob kan konstatera att de gärna kommer hit även andra tider på året.
– Vi använder det här stället mycket mer än vi trodde. Det är skönt att vara här också om helgerna på våren och så har vi upptäckt hur härligt det är att fjällvandra på sommaren. På så sätt har huset faktiskt öppnat en ny port ut till fjällvärlden för oss, säger Hanna. Jacob stämmer in:
– Vi ser det lite som en familjeinvestering, att ha ett ställe i fjällen. Även när barnen blir lite äldre, tror vi att de kommer att vilja åka hit med oss och njuta av livet i backarna.

Leva gott på liten yta – familjens tips:

Ha bara saker som ni verkligen behöver och använder – och låt varje sak ha sin egen plats. När prylar blir liggande och är i vägen upplevs helheten som stökig.
Bygg sittbänkar som rymmer förvaring under locket.
Utnyttja ”döda” ytor till förvaring. Väggfasta skåp under trappan eller snedtaket smälter in bra.
Använd väggytan till att hänga upp ett fint målat skåp på. Då får ni både ”tavla” och förvaring i ett.
Möblera med lätta fåtöljer som smidigt kan ställas undan längs en vägg. Flytta ut dem framför brasan eller vid fönstret när det är dags för mys.