Länge var den gamla kyrkan i Ängelholm en plats för böner och psalmsång. I dag bor familjen Björkenfeldt i den sakrala byggnaden som blivit en karaktärsfull privatbostad med härlig rymd och fantastiska möjligheter till umgänge.

Vi bor i en gammal kyrka
Man tar inte miste på vilket av husen på Villagatan i Ängelholm som tillhör Pia och Henrik Björkenfeldt. Redan på långt håll ser man korset på taknocken som talar om att här ligger det gamla missionshuset som blivit ett ombonat hem.

Vi bor i en gammal kyrka
– Det byggdes som frikyrka 1932 för Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, och användes som det fram till fem år innan vi köpte det. Så det finns mycket sång och musik i väggarna. Speciellt i vardagsrummet som tidigare var den stora kyrksalen, säger Pia och visar oss runt i det stora huset som har en yta på nästan 500 kvadratmeter och en härlig takhöjd på hela 3,9 meter.

Läs också: Det gamla sekelskifteshuset fick nytt liv

Vi bor i en gammal kyrka
– De generösa ytorna var en av anledningarna till att vi föll för huset. Det passar oss perfekt eftersom jag driver en butik här hemma. Sedan har huset förstås ett bra läge, centralt här i härliga Ängelholm. Vi trivs så bra här vid kusten, säger Pia.

Missionshuset blev en välkommen kontrast till familjen Björkenfeldts tidigare hus – ett 1700-talshus i Tåstarp utanför Ängelholm. Pia och Henrik renoverade det huset från grunden medan de två sönerna var små.

lantlig hall i renoverade gamla kyrkan
– Men när barnen blev stora och flyttade hemifrån var jag och Henrik redo för något nytt. Vi älskar att ta oss an nya projekt. Efter åren i 1700-talshusets små rum med lågt i tak längtade vi efter rymd, raka linjer och en stilren känsla, säger Pia. Här i missionshuset har hon och Henrik gått in för en ljus, avskalad känsla som harmonierar med husets sakrala historia.

– Jag har inrett med en blandning av stram shakerstil och god dansk design. Det ska vara saker som håller över tid. Mitt inredningsmotto är: Håll det enkelt, säger Pia.

Vi bor i en gammal kyrka
De tidigare ägarna hade lagt ner mycket arbete på att göra om missions­huset till en bostad men det fanns ändå en hel del kvar att göra för att Pia och Henrik skulle känna sig hemma. Till slut blev det en genomgripande renovering av hela huset, från källare till taknock.

– Vi har låtit byta ut all el och VVS, renoverat alla fönster och gjort om vinden till ateljé och gästrum. Den ruggiga källaren förvandlade vi till en ljus och fräsch butik åt Pia, säger Henrik.

renoverad gammal kyrka från 1930-talet
Den putsade gamla fasaden var i dåligt skick, den hade inte renoverats sedan missionshuset byggdes på 1930-talet.

Vi bor i en gammal kyrka
– Fasaden blev ett stort projekt. Huset mäter hela 13 meter upp till taknocken, så det tog sex dagar att bara sätta upp byggnadsställningen. Det tog ett år att kurera sig efter fasadprojektet, men det var det värt, säger Pia, som valde färgen med omsorg för att utsidan av huset skulle ha samma känsla som insidan.

Inredningen är en personlig mix av arvegods och modern design som gör sig fint i de stora ljusa rummen där det finns gott om tidstypiska byggnadsdetaljer. Golven är av sten eller trä, de stora fönstren har vacker spröjs och djupa fönsternischer.

Vi bor i en gammal kyrka
I vardagsrummet, som är på cirka 70 kvadrat, flödar ljuset in från fönster i två väderstreck. Här finns även blyinfattade kyrkfönster med färgat glas bevarade. En gammal altarnisch i väggen har blivit en vacker inbyggd bokhylla.

lantligt kök i renoverade gamla kyrkan
Köket är husets hjärta och familjens favoritrum att umgås i. Det är Pia som har ritat kökets långa matbord som Henrik sedan snickrat av breda ekplankor. Huset har stora generösa ytor och här älskar paret att umgås med familj och vänner. Här finns plats för alla.

Vi bor i en gammal kyrka
En trappa upp finns alla sovrum. Det största är Pias och Henriks som angränsar till det engelskinspirerade badrummet – de båda rummen delas upp med ett stort fönsterparti. På övervåningen har även de båda sönerna varsitt rum.

lantligt sovrum på vindsvåning
– Tyvärr står de ju oftast tomma men vi tycker om känslan att killarna kan komma hem när de vill, säger Pia.

renoverad vind i den gamla kyrkani Ängelholm
Vinden består av två delar, den ena fungerar som ateljé åt Pia, som gärna målar. Den andra delen är ett gästrum där släkt och vänner på besök sover gott i en japansk futonsäng.

– Hela huset nyttjas även om det bara är Henrik och jag som bor här. Våra söner pluggar i Lund men de och deras flickvänner kommer ofta och hälsar på. Då samlas vi i vårt stora kök och njuter av middagar med många goda skratt, säger Pia.

Läs också: