Fikon, vindruvor, persikor och aubergine. Familjen Solvarm kan skörda direkt utanför dörren. Trebarnsfamiljen bor nämligen i ett hus som står mitt i ett växthus av glas!

F

amiljen Solvarms hus i Sikhall ligger på en höjd med skogen inpå knuten och med utsikt över Vänern och det vackra landskapet med böljande grusvägar och betesmarker. Anders och Rosemary Solvarm har bott på platsen i många år men bodde tidigare i ett litet hus på samma tomt. I takt med att barnaskaran växte blev det trångt och Anders och Rosemary började planera för något större. Anders, som hade gått en kurs i timring, började bygga ett traditionellt timmerhus. Men bygget drog ut på tiden och när han hade timrat ett och ett halvt varv hittade han av en tillfällighet boken På Akacians villkor av Bengt Warne och Marianne Fredriksson, där konceptet ”naturhus” beskrivs.

paret Solvarm i sitt växthus

Anders och Rosemary Solvarm i trappan som leder upp till takterrassen.

fasaden av timmer i Solvarms glashus

Timmerhuset omges av ett 300 kvadratmeter stort växthus.
 Träväggarna kan därför vara obehandlade och åldras vackert bakom 
all härlig grönska som trivs i värmen.

terrassen under glastaket Solvarm

Ovanpå huset finns terrassen, som har utsikt över trädtopparna och gott om plats för både vila och lek.

Det var arkitekten Bengt Warne som myntade begreppet. I slutet av sjuttiotalet byggde han det första naturhuset i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Ett naturhus består av klimatskal – växthuset – samt bostadsdel och kretslopp. Kretsloppet fungerar som så att avloppsvattnet går ner i stora tankar under huset, där det renas för att slutligen släppas ut i odlingsbäddarna där det ger växterna näring.

Anders blev eld och lågor och såg många fördelar med ett sådant hus. Dessutom skulle han kunna bygga huset utan att behöva ta hänsyn till vädret, och då kunde det hela få ta tid.

Anders investerade i ett växthus på 300 kvadratmeter och byggde upp det runt huset. Nu kunde han lugnt bygga vidare utan oro för vädret. Tre ledord fick styra bygget: material, energi och kretslopp. Anders ville använda så mycket trä som möjligt och skapa ett hus som inte krävde för mycket energi och där han kunde återvända den energi som skapades i huset. Han ville också att avloppssystemet skulle rena avloppsvattnet, så att man kunde återanvända det.

Klimatet i växthuset blir som vid norra Medelhavet. Aubergine, vindruvor, mandel, aprikos och persika trivs riktigt bra där inne.  Hela sommarhalvåret fram till november är familjen självförsörjande på frukt och grönsaker.

Sovrum hos familjen Solvarm

Vinrankan utanför fönstret ger föräldrarnas sovrum en extra rofylld atmosfär.

Familjen Solvarms matplats

Köket är inrett med en blandning av gamla möbler. 
Torpfönstren är tillverkade av Anders far.

Familjen Solvarms öppna spis och vedspis i köket

Familjen älskar kökets vedspis och bakugnen som ger ett härligt rogivande sken genom spisluckorna.

Läs även: 6 mysiga matplatser

– Vårt syfte med vårt naturhus är att visa att man kan leva tillsammans med naturen i ett lättskött, ekologiskt, energisparande och ekonomiskt boende. När man lever som vi så börjar man tänka på ett helt annat sätt än vad man har gjort tidigare, vi bor ju i naturen och är beroende av den. Man tvingas tänka på hur man lever och vilka produkter man använder. Allt hamnar ju i vårt kretslopp, och vi försöker att bara äta ekologiskt och använda miljömärkta produkter för att inte förgifta vårt system, säger Anders.

Ekologi och miljötänkande genomsyrar hela byggnaden. Elkablarna är fria från PVC, listverk och paneler är målade med linoljefärg och äggoljetempera. Huset värms upp med solvärme och vedeldning i två murade så kallade massugnar. Den ena förser familjen med varmvatten på vintern när inte solvärmen är effektiv, den andra fungerar som bakugn.

ekologiskt kretslopp med damm i huset byggt i ett växthus

Vackert och miljövänligt: växthusets bäck är en del av hushållets ekologiska kretslopp.

Rosmary Solvarm odlar vindruvor i växthuset

Vinrankorna kan ge upp till ett ton druvor på en säsong, berättar Rosmary som även tar tillvara vinbladen.

en mjölktank ska bli damm i växthuset, Solvarm byggde sitt hus i ett växthus

En gammal mjölktank
 ska kläs i tegel så att den 
liknar en brunn. Vattnet
 ska sedan fukta luften och
 ge skönt blänk.

Timmerstockarna är fria från isolering, vilket tillåter huset att andas. Många undrar hur det kommer sig att huset inte blir fullt av mögel, då ett växthus ofta upplevs som fuktigt och väldigt varmt. Anders förklarar att fukten ventileras ut genom väderstationens luckor i taket.

Paret har planterat massor med växter som ger mer och mer skugga allt eftersom de växer till sig, och skugga behövs när det är som varmast på sommaren. Nackdelen är att det ofta blir för torrt i växthuset på våren och försommaren. Anders planerar att råda bot på det, genom att bygga en pool på takterrassen för att få mer fukt i byggnaden. Regnvatten ska fylla poolen som värms med solpaneler.

– Allt är noga uttänkt i växthuset för att inomhusklimatet ska bli så bra som möjligt. I nocken finns det en liten väderstation som styr luftflödet efter väder och vind. Varm och fuktig luft stiger uppåt och vädras ut i nocken. Vi försöker hålla 40–60 procents luftfuktighet. Timmerhuset är rejält byggt så det blir inga problem att bygga en pool på takterrassen. Jag ser verkligen fram emot att kunna få bada där och se ut över det vackra landskapet, säger Anders.

Nyckelorden i parets liv är helhetssyn, livskvalitet och yttre och inre harmoni. Målsättningen är att mer och mer frigöra sig från ekorrhjulets konsumtionsmönster. De vill inte lägga så mycket tid på arbete, resor, inköp och sopsortering, utan ha mer tid till sig själva, familj och vänner. Detta låter helt onåbart i många människors öron. Men genom att paret har byggt ett naturhus har de visat att det går.

Anders och Rosemarys ekotips: 
Köp ekologisk mat. Öka efterfrågan på sådan mat. Odla gärna själv.
Cykla eller kör biogasbil eller elbil.
Sortera sopor. Kan varan inte komposteras eller sorteras – avstå inköp.
Köp miljömärkta kläder eller second hand. Det gäller även leksaker, möbler och hushållskemikalier. Öka efterfrågan på miljömärkt.
Riktningen är viktigast. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Var inte fanatisk. Se glädjen i bra vardagshandlingar. Prata gärna med andra om den värld och de vanor vi ska lämna till våra barn.
Stöd gärna en miljöorganisation som till exempel Naturskyddsföreningen.

– Vi arbetar båda halvtid för att få mer tid till vår familj. Och genom att vi arbetat halvtid har vi kunnat bygga vårt hus själva. Det har fått ta tid men också resulterat i att prislappen på huset inte är så hög, säger Rosemary.

Allt som allt kostade huset 1,5 miljoner.

– Dessutom har vi kunnat ägna oss åt varandra och ge barnen mycket tid. Vi börjar gärna morgonen med att ge barnen avslappnande fotmassage. Vi ser att de mår väldigt bra av att leva på det här sättet.

– För oss är det en fin livskvalitet att få bo så här, på en plats som stärker själ och kropp.

Fikon i växthuset, Solvarms

Fikon trivs bra i växthuset och omges av gammalt tegel som murats samman.

fruktträd i växthuset hos familjen Solvarm som byggt ett hus i ett växthus

Växterna ger inte bara god skörd utan också skön skugga. Här trivs
 tomater och chili tillsammans i vinrankans skugga.

Familjens Solvarms glasväxthus i Sikhall

I Sikhall, utanför Vänersborg i Västergötland, ligger familjen Solvarms naturhus på 145 kvadratmeter med tillhörande växthusdel på 300 kvadratmeter. Läs mer om naturhus på familjens hemsida: www.ecorelief.se

Läs även: Köpa växthus – favoriter i alla storlekar och prisklasser

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne