Att drömhuset fanns i en by och den perfekta tomten i en annan avskräckte inte renoveringsproffsen Aja och Christian Lund från att förverkliga sitt drömboende. Stock för stock plockade de ner ett timmerhus från 1860 för att bygga upp det på nytt fem mil därifrån.

– Vi har alltid bott i gamla hus och vi älskar att bo i ett hus som är fyllt av historier från förr. Men det fanns inga gamla hus till salu i Christians barndomsby Purmo där vi ville bo. Så då bestämde vi oss för att köpa en tomt och sedan köpa ett gammalt hus som vi kunde flytta dit, säger Aja Lund.
Men det var lättare sagt än gjort. I över ett år letade paret efter en passande tomt i Purmo.
– Det fanns inte mycket till salu och vi ville bo centralt i byn med både lite skog och lite odlingsmark på tomten. Platsen och läget var viktiga, huset och trädgården kan man alltid ändra på.
2003 hittade de till slut en äldre dam som kunde tänka sig att stycka av en bit mark till Aja och Christian. Tomten ligger ganska centralt i ett skogsbryn. Och när de väl hittat tomten letade de lika länge efter ett passande gammalt hus att flytta dit.

Läs även: 10 fina lantkök

falurött timmerhus som monterades ned och fraktades till en ny tomt

Christian och barnen bygger borgar i snön medan Aja visar oss det faluröda timmerhuset. Parets intresse för att ta hand om gamla hus väcktes för många år sedan.

gammal köksvåg, trärena timmerväggar och köpmansdisk i lantköket i timmerhuset

På en loppis fyndade Aja den fina köksvågen som blev en kär prydnad i köket. Den trärena timmerväggen ger en fin kontrast mot den ljusa köksinredningen som ritats av Aja och Christian och byggts med hjälp av en lokal snickare. Det ljusgröna skåpet är en gammal köpmansdisk som har fått svartvita skyltar från ett tyskt apotek.

lantkök med många loppisfynd i timmerhuset

I det generösa lantköket har man fönster åt tre håll. Här ryms man många på udda, vackra stolar kring det långa träbordet. Skinnfåtöljen köptes på loppis för en hundring. De målade stolarna, stegen, fotoramarna och den gamla köksvågen är också loppisfynd.

– Vi ville inte flytta på något hus om det innebar att vi förstörde någon gammal kulturhistorisk miljö. Men så var inte fallet med timmerhuset i byn Hirvlax. Det låg ensamt och övergivet intill en väg som hade breddats. Ägarna tänkte såga upp en vägg för att använda huset som garage. Vi såg vår chans att rädda huset, säger Aja.
Timmerhuset från 1860 var i rätt så dåligt skick, med fuktskador vid skorstenarna och innertak som delvis ramlat in. Det monterades ner stock för stock och 2004 gick husflytten till familjen Lunds nya tomt i Purmo.
– Vi föll för husets ålder och stil, måtten och den rektangulära formen. Och alla spännande utmaningar som följde med projektet. Det tog ett halvår bara att lägga stengrunden av två lager gammal kilsten. Först 2007 var det dags att börja montera upp timmerstommen, säger Aja.

Läs även: Drömmen om ett hus i Stockholms skärgård blev sann

öppen spis i lantliga timmerhuset

Den öppna spisen höjer mysfaktorn på vintern. När en skola i närheten bytte belysning tog Aja gladeligen hand om de gamla vita lamporna. Förvaringsutrymmet bakom matplatsen rymmer böcker, lyktor, servetter och porslin. Funktionellt och fint på samma gång.

Spegeldörr

Spegeldörren leder från köket till stora hallen. Den gamla skoltavlan av filt dekoreras efter humör. I badrummet på nedervåningen har alla i familjen sin egen handdukskrok. Tapet, Snowtree Black, Colefax&Fowler.

Ajas & Christians bästa renoveringstips:
Skynda inte, lev ett tag med en idé innan ni verkställer den, då vet ni om det är en idé som håller.
När du behöver något nytt till ditt hus, försök att hitta det begagnat, det sparar tid, pengar och framför allt miljön.
Man tjänar inte mycket på att bygga bort sneda väggar, glöm nittio grader och omfamna det skeva.
Satsa på att handhyvla ytor som är i blickfånget, det ger ytan en helt annan, levande karaktär.
Tänk på småsakerna, fäst till exempel gärna beslag och inredningsdetaljer med spårskruv.

Målet var att behålla den historiska planlösningen i huset och dessutom alla fönster och dörrar på sina ursprungliga ställen för att värna om husets karaktär. I första hand har paret använt husets gamla material, men de har också lagt ner mycket tid på att hitta kompletterande delar från andra gamla hus.
– För att få ett hus som andas har vi använt oss av ekologiska material i möjligaste mån. Och så har vi renoverat med gamla metoder och målat det mesta med linoljefärger, säger Aja.

Läs även: Västkustvillan med sekelskiftesdetaljer och punschveranda!
stilleben i lantliga timmerhuset

Både Christian och Aja spelar piano men detta köpte de mest för dess skönhets skull. Ovanpå bildar Ajas loppisfynd fina stilleben. Till vänster om rörspisen ser man in till köket. Små dockor av olika slag hör till Ajas många samlarobjekt.

lantligt kök med rå timmerväg

Fina flaskor och burkar blir fina stilleben mot kökets råa timmervägg. I sovrummet hänger kläderna lättillgängliga på en stång.

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2015, prenumerera på Lantliv