Anna och Bertil Gabrielsson lämnade jobben som sjuksköterska och lärare för att starta fårfarmen Fårö Lamm. I dag jobbar två generationer Gabrielsson sida vid sida på gården Lansa, där djuren har det bra och kunderna köar till butiken.

tre generationer
Tre generationer samlade, Niklas Gabrielsson med vallhunden Line, Bertil och Anna Gabrielsson, Hanna med lilla Edith på magen, samt Hannas man Kristoffer Dagerås.

Lamm är det gotländska ordet för får medan fårens barn kallas lammungar. Så här i maj finns det gott om både lamm och lammungar på gården Lansa där familjen Gabrielsson driver Fårö Lamm. De cirka 200 tackorna har alla fått sina ungar nu, berättar Annas och Bertils son Niklas, som ansvarar för djurskötseln. Det är nu cirka 570 djur som har sluppit ut från fårhusen för att ströva fritt på bete i gårdens hagar och arrenden.

– Det här är en otroligt befriande tid. Jag är lika lättad som djuren när de kommer ut. Då blir mitt jobb både lättare och roligare, säger han.

Läs också: Kalkstenskärlek på Gotland

får
Niklas Gabrielsson har tagit över fårskötseln efter sina föräldrar. Tackorna och lammen, som är runt två månader gamla, har nu släppts ut på bete.

Det är 33 år sedan Anna och Bertil och deras äldste son Linus lämnade Visby för att börja sitt nya, mer självförsörjande liv på landet, berättar Anna:

– Bertil har släkt på Fårö och jag tillbringade härliga barndomssomrar här. Vi har alltid varit inbitna naturmänniskor, två fältbiologer som älskar att fjällvandra och att vara i naturen. När Linus var född ville vi bort från stan, säger hon.

gårdsbutik
Anna har hand om gårdsbutiken där hon säljer kött och charkuterier och de vackra skinnen.

På Fårö finns en lång tradition av fårskötsel, eftersom den karga ön har dåligt med jordbruksmark men desto fler hedar där får kan ströva fritt på bete. Att hitta en gård med betesmarker på populära Fårö var dock inte det lättaste. Till slut fick de hyra gården Lansa, ett år i taget.

Läs även: Lantlivs bästa utflyktsmål på Gotland

Familjen flyttade in i kalkstenshuset från 1932 där barnaskaran utökades med Niklas, Hanna och Gustav. De fyra barnen växte upp bland får, grisar, ankor, kaniner, katter och hundar på gården som Gabrielssons fick köpa loss 1986.

Efter flera års pendlande till jobb som lärare och sjuksköterska i Fårösund tog Bertil och Anna steget och blev fårfarmare på heltid i slutet av 1990-talet.

– Vi fick arrendera ny betesmark och då kunde vi utöka. Till slut var vi uppe i 600 tackor, säger Bertil.

får
Alla tackor har fått sina lamm och beteshagarna fylls av cirka 570 djur. Gotlandsfårens lamm föds svarta men pälsen grånar vartefter de växer.

Men storsatsningen ökade på arbetsbördan rejält för Gabrielssons utan att inkomsterna matchade banklåneräntorna för nya stallar och maskiner.

– Det var kämpigt ekonomiskt ett tag och själva höll vi på att klappa ihop av allt arbete. Vi behövde byta strategi om vi skulle kunna rädda gården och vår egen hälsa, säger Bertil.

Ett led i den nya strategin var att Gabrielssons öppnade gårds­butik 2003 och började sälja sitt kött själva utan mellanhänder. Vinstmarginalerna ökade snabbt så att gården kunde minska antalet djur och efter några år var familjen redo för en ny investering. Med inspiration och uppmuntran från familjen Carlsson på Öströö Fårfarm i Halland bestämde sig Gabrielssons för att bygga ett eget gårdsslakteri, Gotlands enda.

– För oss känns det fantastiskt med en stressfri slakt där djuren slipper transporter och bara hanteras av folk som de känner. Dessutom kan vi styra kylningsprocessen så att den främjar ett högklassigt lammkött. Vi får ofta höra av kunderna att vi har det bästa lammkött de någonsin har ätit, säger Bertil, som förutom slakteriet basar för gårdens produktionskök.

delikatesser
Gutedelikatesser på ett fat: lufttorkat tackkött, hyvlad grön sparris, ramslök, tryffelolja och ramslöksalt.

Han har gått flera kurser i mathantverk hos Eldrimner i Östersund och har lärt sig konsten att förädla gårdens kött till bland annat lufttorkat, korvar och patéer. I dag är Bertil hela Fårös chark­mästare, som även tillverkar delikatesser på uppdrag av andra gårdar, efter sina och Annas recept.

– Vår storsäljare är lammkorven med timjan och vitlök, den är härlig att grilla. Min egen favorit just nu är de mjölksyrade lamm­isterbanden, säger Bertil.

Läs även: Expertens 5 tips innan du fyndar gamla fåtöljer

Anna, som sköter gårdens butik, har aldrig längtat tillbaka till sjuksköterskejobbet, även om hon tyckte mycket om kontakten med patienterna. Här får hon i stället prata om sitt favoritämne, mat, med gårdsbutikens kunder varje dag.

lufttorkat lamm
Lufttorkning är en av Fårö Lamms specialiteter. Här torkas lår av tacka till smakrikt och hållbart kött.

– Jag är en riktig matnörd som älskar att experimentera. Jag vill gärna att folk ska våga testa nya styckningsdetaljer. Filén är inte alltid bäst. Bogskivor och lammlägg blir underbara på grillen, säger Anna, som förutom kött och chark även säljer gårdens lammfällar och skinnprodukter i butiken.

fårskinn
De vackra mjuka fårskinnen lockar besökare till gårdsbutiken som Anna har hand om.

Av Annas och Bertils fyra vuxna barn arbetar i dag tre i anslutning till gården. Dottern Hanna har flyttat in i Lansas mangårdsbyggnad med man och två små barn. Hon driver konferensköket på Stora Gåsemora gård, där Gabrielssons lammkött spelar en central roll på menyn. Gustav jobbar med gräv- och markarbeten och har sina maskiner på Lansa.

Läs även: Sagohus på Gotland

Och Niklas har hand om allt från fårens dagliga skötsel till klippningen i januari och september och lamningarna i mars och april. Bordercollie-hundarna Line och Britza hjälper honom med det tidskrävande jobbet att valla in alla fåren i fållor, exempelvis var tredje vecka när fåren ska behandlas mot hedarnas fästingar, som ger besvärliga sjukdomar. Att fortsätta i föräldrarnas fotspår och driva fårfarm var inget svårt beslut, förklarar han:

– Ända sedan jag var liten har jag gillat att hjälpa till på gården. Då var det mest traktorn som lockade. I dag uppskattar jag friheten i jobbet, att jag får vara mycket utomhus och vara fysiskt aktiv. Gårds­arbetet stärker våra familjeband också. Jag har svårt att se något annat jobb som skulle kännas mer meningsfullt för mig än det här, säger han.

Nu stundar snart högsäsongen i produktionsköket och i gårds­butiken när strida strömmar av sommarstugeägare och turister tar färjan över sundet, bara ett stenkast från Lansa. För Anna känns det som om alla slitsamma år äntligen börjar bära frukt.

– Visst är det mycket arbete, vi jobbar som mest när andra är lediga och har svårt att resa bort på semester. Men med naturen inpå knuten har vi livskvalitet i vardagen i stället. Vi lever vår dröm här på gården.

Anna & Bertil Gabrielsson
Ålder:
Hon är 59 år, han är 63 år.
Yrke: Driver Fårö Lamm med gårdsslakteri, charkuteri och gårdsbutik.
Familj: Barnen Linus, 35 år, Niklas, 32 år, Anna, 29 år, och Gustav, 27 år, samt fem barnbarn.
Bor: På Broa gård, Bertils morfars föräldrahem, 5 km ifrån Lansa gård.
Just nu: Njuter av fågelliv, sippor och tidiga orkidéer i vägrenen. Våren brukar komma sent till Fårö på grund av det omkringliggande havet. Tar hand om entusiastiska turister som kommer tidigt för att få ha ön lite för sig själva.

Läs också: Lyckås – en romantisk sekelskiftesvilla