Följ med till Astrid Lindgrens hembygd i Vimmerby! Här har familjen Knutsson Leijon renoverat en gammal skola med trapptorn, högt i tak och en känsla av att vara en del av historien.

G

rusvägen slingrar sig fram genom landskapet. De faluröda husen ligger utspridda, omgivna av grånade gärdsgårdar, öppna fält och björkdungar där ljusgröna musöron vittnar om att våren är här på allvar. Vi befinner oss i Astrid Lindgren-land, bara några kilometer utanför Vimmerby i Småland, och tankarna går till Bullerbybarnen och Emil i Lönneberga.

På en höjd lite ovanför de rödfärgade husen reser sig en ståtlig vit byggnad. Här bor Lisa Knutsson, sambon Henrik Leijon och sonen Julius med katt, hund och en fantastisk takhöjd.

Kök i gammal skola, tapet från Boråstapeter, matplats med slagbord och pinnstolar

Foto: Camilla Isaksson

En körsbärskvist från trädgården pryder slagbordet, vars blå färg går igen genom huset. Tapeten heter Pigkammaren och kommer från Boråstapeter. Skolplanscher från loppis.

Gammal trappa i skola.

Foto: Camilla Isaksson

Färgen på trappstegen har slitits vackert av alla människor som gått här genom åren.

Trapphus i gammal skola.

Foto: Camilla Isaksson

Dörrar och lister är målade i engelskt rött. I trapphuset hänger en av de gamla skolplanscher som familjen hittade på vinden.

– Det här har varit bygdens skola, berättar Lisa när hon tar emot i det ljusa köket. Huset byggdes 1878 och fungerade som skola fram till 1956 då det blev privatbostad.

– Det är fantastiskt att vi får bo här, mitt i husets historia och bland alla minnen. Vi hittade till exempel gamla dammiga skol­planscher på vinden, de låg hoprullade och bara väntade på att hängas upp på väggarna igen. Det känns nästan overkligt att de har använts i undervisningen för så många år sedan.

Lisa och Henrik är båda födda och uppvuxna i Vimmerby. Efter att ha bott tillsammans inne i stan under ett par år gav de sig ut på husjakt. Drömmen var ett hus på landet, inte för långt från stan. Men det visade sig inte vara helt enkelt att finna.

– Många av de hus vi tittade på var ganska eftersatta och krävde mycket renovering, vilket vi inte var beredda att ge oss in i. Vi ville hitta något som var i hyfsat bra skick.

Trots utökad sökradie, upp till tre mil utanför stan, dök ingenting upp och efter mängder av visningar tog de en paus i husletandet. Och då, minsann, dök drömhuset upp av en slump.

Kök i gammal stil i gammal skola.

Foto: Camilla Isaksson

Köket är inrymt i ett tidigare klassrum och har fönster i tre väderstreck. De platsbyggda skåpen satte den tidigare ägaren in, taklamporna är kvar sedan huset först fick elektricitet.

Vardagsrum med matplats i gammal skola.

Foto: Camilla Isaksson

Vardagsrummet är 64 kvadratmeter stort, så Henrik fick snickra ett rejält bord av golvplank för att det skulle passa. Udda stolar från loppis.

– En kollega berättade att en av hennes bekanta skulle sälja sitt hus och undrade om jag ville ha telefonnumret. Jag hade inga större förhoppningar men ringde ändå efter ett par dagar. Det visade sig att de ville sälja huset utan mäklarhjälp, och vi bestämde att jag och Henrik skulle komma och titta.

På alla hjärtans dag 2016 såg paret Alsta gamla skola för första gången. Och det var kärlek vid första ögonkastet!

– Det kändes för bra för att vara sant, säger Lisa. Vi tittade på varandra och bara gapade. Vilket hus! Takhöjden i hallen gjorde att vi nästan kände oss som tagna ur Nils Karlsson pyssling, vilket ju passar bra i de här trakterna. Närheten till Vimmerby, som bara ligger sex kilometer bort, var förstås ett stort plus, och vi bestämde oss med en gång.

Läs också: ”Det gamla missionshuset är vårt drömhem”

Efter ett par nervösa förhandlingsturer blev paret lyckliga ägare till sitt drömhus och kunde börja planera för att flytta in. De familjer som haft huset i sin ägo genom åren har alla vårdat det ömt, och alla arbeten är hantverksmässigt utförda. De stora fönstren, de flesta i original från husets byggår, är omsorgsfullt renoverade. Köksinredning, ytter­dörrar och alla lister är tillverkade på lokala snickerier och målade med linoljefärg. Då alla stora renoveringar redan var genomförda kunde Lisa och Henrik inrikta sig på att tänka över färg- och tapetval till några rum som de ville fixa för att få huset att kännas som deras. En lyxrenovering, som Lisa kallar det.

– Vi skrev kontrakt i april men hade tillträde först i augusti, så under sommaren gick vi bara och längtade efter att få flytta in. Men trots att det var jobbigt att vänta var det bra, vi hann i lugn och ro fundera över hur vi ville ha det.

Gammal skola.

Foto: Camilla Isaksson

Dörren mellan kök och hall har en imponerande storlek, som gör att även vuxna känner sig som barn igen.

Katt

Foto: Camilla Isaksson

Katten Kerstin har fina jaktmarker.

Tapet Vårklockor av Josef Frank, Svenskt tenn.

Foto: Camilla Isaksson

Dörren på övre plan leder till det stora gästrummet, som också fungerar som hobbyrum. Tapeten är Vårklockor av Josef Frank.

Att Henrik jobbar som målare kom väl till pass när det äntligen var dags att ta över. Köket var målat helt i gult men fick en klassisk vacker känsla med ljust grå färg på inredningen och 1800-tals­inspirerad tapet. I det stora vardagsrummet som ursprungligen var skolans största klassrum har många av traktens barn inte bara lärt sig matematik och stavning, här hade de även gymnastik. Storleken om 64 kvadratmeter innebar förstås att det krävdes åtskilliga våder tapet när rummet skulle omvandlas från rött till harmoniskt blått. Ett efter ett har rummen ändrat färg och anpassats så att familjen känner sig hemma.

– Även om det är ett gammalt hus vill vi inte att det ska se ut som ett museum, förklarar Lisa. Vi har försökt behålla det gamla sam­tidigt som vi för in vår egen smak och stil. Jag älskar att gå på loppisar och i antikaffärer och köper gärna gamla saker, men vi blandar med nyare inredning. Mycket har fått följa med från vår förra bostad som var modern.

Som en rolig knorr på husköpet visade det sig att fler i släkten hade förälskat sig i huset. När Henrik och Lisa berättade att de hade köpt den gamla skolan kom det fram att Henriks mormor och morfar varit spekulanter på fastigheten redan på 1960-talet.

De bor i en gammal skola.

Foto: Camilla Isaksson

Lisa och Henrik är båda uppvuxna i Vimmerby och är stolta över sin hembygd.

Tapet från Boråstapeter i sovrum

Foto: Camilla Isaksson

Lisas och Henriks sovrum har textilier av linne. På väggen en matt, varmgrå tapet ur Boråstapeters kollektion Pigment.

– Men de drog sig ur affären, de tyckte att priset på 40 000 kronor var för högt. Vi hade ingen aning om den historien, och nu känns det extra kul att huset är i familjen.

Både Lisa och Henrik älskar att bo på landet, de tycker om att vara omgivna av ängar och ha skogen alldeles intill. Lisa berättar att hon är starkt influerad av Astrid Lindgrens böcker, och känner att den idylliska omgivningen kring skolan är som tagen ur sagorna.

Hitta ditt drömhus – Lisas och Henriks tips:

Leta. Gå på många visningar. När du ser på många hus utkristalliserar sig både smak och behov. Det blir lättare att se vad du vill ha och inte.

Berätta. Prata högt om att du letar hus. Att få tips från bekanta om hus som ännu inte finns på marknaden är guld värt.

Lägeskoll. Ha i minnet det du inte kan ändra på: husets läge, den specifika tomten och dess väderstreck men också omgivningen, kommunikationerna och avståndet till grannarna.

Tidskalkyl. Fundera över hur mycket tid du vill och kan lägga på en eventuell renovering. Ett renoveringsobjekt är inte realistiskt för alla.

Kunskap. Läs på, fråga och pröva dig fram. Att inte kunna något om gamla hus är inte synonymt med att tvingas avstå. Det är roligt att lära sig längs vägen.

– När jag var barn jobbade min pappa på Astrid Lindgrens värld, och eftersom vi bodde nära parken var den som min bakgård. Jag var ofta där till sent på kvällarna, jag och mina kompisar har ägnat åtskilliga timmar åt att busa med Pippi och speja på turister.

– Som vuxen förstår jag vilken ynnest det var att få växa upp
i Vimmerby, med parken inpå husknuten. Jag är så tacksam för allt Astrid Lindgren har gjort för vår trakt.

Till det stora skolhuset hör en verkstad, där Lisa och Henrik planerar att bygga om övervåningen till lägenhet. Dessutom ligger skolans gamla matbespisning i ett tredje hus på gården, och även där är det möjligt att inreda en bostad. Men även om idén om att kunna hyra ut till sommarturister är toppen, känner de ingen brådska.

– Nu ska vi bara njuta av att få bo här. Jag kan inte tänka mig att ha mitt liv någon annanstans, och jag längtar hem när jag är på jobbet eller är bortrest. Varje gång jag kör in på gårdsplanen fylls jag av lycka över att det här är vårt hem.