Camilla Mauree jublade när hon fann sitt drömhus: en faluröd Västerbottensgård byggd med traditionella metoder. Kakelugn, kökssoffa och fällar ger varm atmosfär åt hemmet där familjen älskar att koppla av efter skidåkning och utelek i snön.

D

en bleka vintersolen orkar knappt ta sig upp över trädtopparna, men glittrar vackert i den vita snön som bäddar in landskapet. Nioårige Elliot klättrar vigt uppför trädet, tar sats och hoppar rakt ner i den meterdjupa snön. Sedan klättrar han raskt upp igen, för att ta ännu ett hopp i det mjuka.

Hemma hos familjen Mauree i byn Kassjö utanför Umeå finns gott om plats för utelek även för Camilla, Erik och dottern Emilia. Här står familjens skotrar uppradade på ängen och i förrådet väntar längdskidor och slalomskidor.

– Vi har nog bara 300 meter till byns slalombacke och där är vi ofta om vintrarna, från det att de öppnar på morgonen. Om inte jag och Erik har tid att följa med finns det alltid flera andra barn och vuxna från byn som är där. Det är vinterns samlingspunkt, säger Camilla och berättar att barnen kan åka slalom ända ner till huset. Husets förra ägare ägde också själva slalombacken.

vasterbottensgard-nybyggd-gamla-metoder-gammal-stil-

Foto: Tomas Bergman

Västerbottensgården och bagarstugan ser ut att ha stått på sin plats i byn Kassjö i århundraden där de ligger ligger mjukt inbäddade i snön. I själva verket är de betydligt yngre än så, närmare bestämt från 1976.

matplats-lantligt-kokssoffa-pinnsoffa

Foto: Tomas Bergman

Takkrona, kökssoffa och pinnstolar ger en skönt lantlig känsla åt matplatsen.

vitrinskap,-diy-gamla-fonster

Foto: Tomas Bergman

Vitrinskåpet har Camilla själv byggt av gamla fönster. En knoppbräda rymmer allt som behöver vara nära till hands.

Hon och familjen har inte bara skogen och en slalombacke runt knuten, de har också en egen brygga nere vid sjön nedanför tomten. Men nu är sjön frusen och bjuder in till andra aktiviteter.

– De riktigt modiga värmer upp sig i byabastun vid stranden och hoppar sedan i isvaken för ett dopp. Andra nöjer sig med en skidtur på skoterspåren, eller med att göra piruetter på isen. Vi brukar skotta fram en egen skridskobana, det är uppskattat av både stora och små, säger Camilla och konstaterar att de har allt de kan önska.

Dessutom har de ett drömhus. Ja, hon får nästan fått nypa sig
i armen för att förstå att det är sant.

Familjen bor i en Västerbottensgård med tillhörande bagarstuga. Byggnaderna ser ut att ha stått på sin plats i århundraden, trots att husen är byggda under den senare halvan av 1900-talet och har alla bekvämligheter som golvvärme och bra isolering. Paret som sålde gården till Maurees hade själva byggt husen. De hade ett stort intresse för byggnadsvård och husen är byggda på traditionellt vis.

Entréplanet bjuder på generösa umgängesytor. Här finns en riktigt stor sal med pardörrar och öppen spis. Här finns också ett stort kök som rymmer såväl långbord som kökssoffa med bord och Camillas egenhändigt byggda vitrinskåp, som består av gamla fönster. I köksspisen sprakar ofta en värmande brasa så här års.

En trappa upp samsas familjens sovrum och TV-rummet med en eldstad och en takhöjd som sträcker sig upp till nocken.

– Jag har drömt om en egen Västerbottensgård ända sedan jag under mina barndomssomrar hälsade på hos släktingar i Lycksele. Jag minns hur vi satt ute på trappan och skalade potatis och jag tänkte att det var så jag ville leva, säger Camilla och ler.

Hon är ett asfaltsbarn som växte upp i en Stockholmsförort, men där kände sig Camilla aldrig riktigt hemma. Hon valde att flytta norrut redan när det var dags för gymnasiestudier. Via Lycksele hamnade hon i Umeå, där hon träffade Erik. Deras första villa var ett hus i ett stadsnära villaområde.

lantligt-kok-matplats-tallrikshylla,-rottingstolar

Foto: Tomas Bergman

Den grå tonen på tallrikshyllan och soffmöblerna av Carl Malmsten ger en gustaviansk känsla åt fikahörnan i familjens rymliga kök.

fruktlada-forvaring-barnrum

Foto: Tomas Bergman

En gammal fruktlåda med hjul är perfekt förvaring i Elliots rum.

– Det var jättefint och vi var mitt uppe i renoveringen när ett pop-upfönster plötsligt blinkade till på min dator. Det var Hemnet-reklam som visade en Västerbottensgård med tillhörande bagarstuga. Den låg två mil utanför Umeå och var till salu, säger Camilla och berättar att hjärtat genast började att bulta lite häftigare.

Erik, som var bortrest i tjänsten, skrattar när han minns telefonsamtalet med Camilla.

– ”Jag har hittat vårt nya hem”, sa hon. Och jag som inte ens visste att vi letade efter nytt hus, säger Erik.

Det krävdes bara ett besök på gården i Kassjö för att också han skulle falla för det generösa huset och de fantastiska omgivningarna med sjön och slalombacken som grannar.

Men de förlorade budgivningen och Camilla deppade ihop.

– Det kändes som att någon krossat mitt hjärta. Drömmen hade gått i kras och jag sörjde på riktigt. För att vi skulle få annat att tänka på bokade Erik en spaweekend åt familjen på Piteå havsbad, minns Camilla.

Under bilresan de 20 milen norrut ringde mobiltelefonen och familjen fick ett glädjebesked. Det var mäklaren som meddelade att de första köparna hade dragit sig ur och huset var deras. Det blev en resa med klang och jubel, nu fick de fira att deras nya liv på landet snart skulle ta sin början.

lantligt-sovrum-sanghimmel

Foto: Tomas Bergman

Sänghimmel och linnelakan gör sovrummet till en rofylld plats.

barnrum-rosa-tapeter

Foto: Tomas Bergman

En vit Stringhylla med skrivbordsskiva klättar över de rosavita tapeterna i Emilias rum.

När familjen köpte drömhuset var allt i bästa skick. Camilla och Erik har bara målat och tapetserat väggarna. Camilla, som driver det egna inredningsföretaget Houme, har förstås satt sin egen prägel på hemmet.

Utomhus har de installerat ett spabad och byggt en utedusch.

– Den fick jag i födelsedagspresent förra året, säger Camilla och berättar att även grillplatsen på trädäcket bidrar till mysiga kvällar i eldens sken.

Grillplatsen nyttjas flitigt under sommaren, men även den vackra vårvintern bjuder på grillning med renskinn som rumpvärmare och en värmande sol på näsan.

– Vi har ofta after ski hemma hos oss på gården, säger Camilla och säger att det är här, hemma på gården i Kassjö, familjen helst tillbringar all ledig tid.

– När vi kommer hem från jobb och skola på fredagarna så lämnar vi inte gården förrän på måndag morgon. Det säger väl en hel del om hur bra vi trivs, säger hon med ett stort leende.

En extra bonus är att byn bjudit på många nya bekantskaper.

– Det har skett ett generationsskifte i Kassjö, många av dem som växte upp här har flyttat hem igen. De är ett stort gäng som är gamla barndomsvänner och vi har haft turen att ingå i gänget. Här finns många barnfamiljer och vi har en stor umgängeskrets i granngårdarna, säger Camilla och berättar att det inte är ovanligt att de är fem familjer som dukar upp för middag tillsammans under helgerna.

Även på somrarna finns många aktiviteter som samlar byborna, som den egna simskolan vid den lilla sjön.

– Oavsett årstid så bor vi mitt i en semesteridyll, säger Camilla.

Det lokala ligger henne varmt om hjärtat i stort som smått och hon värnar om att ta till vara allt som den norrländska traditionen erbjuder. Inte för intet heter Camillas första företag Genuint af Norrland. Självklart står hjortron, löjrom och renkött ofta på menyn och allt ifrån fårskinn till köttet de äter kommer från lokala producenter. Dessutom odlar de sin egen potatis och plockar blåbär och svamp.

– Det är nog inte så svårt att förstå varför vi aldrig vill lämna Kassjö när vi är lediga, säger Camilla och sveper med armen över den snötäckta gårdsplanen.

Camillas tips för ett vintermysigt hem

  • Ta fram alla mjuka skinn du äger, drapera dem på stolar och soffor och använd dem ute när ni vill ta en fika i solen.
  • Förnya soffhörnan genom att byta ut prydnadskuddarna i soffan till säsongens färger och material, och bulla upp generöst med dem för långa TV-kvällar.
  • Fyll vaserna med grönt. En bunt eukalyptus eller en färgsprakande blomsterbukett skapar liv och grönska.
  • Tänd en brasa! Det finns knappt något mer rogivande än sprakandet och knastrandet från elden, särskilt efter en hel dag ute i snön.
  • Förnya badrummet med nya, tjocka handdukar. Låt dem ligga framme i travar – redo att användas efter karbadet.