Att 1920-talsgården i Sätila bebos av kreativa själar går inte att ta miste på. Ute finns vackra odlingar och en härlig lada med underbar hammock Inne bidrar snickrat och slöjdat med personlig charm. Favoritplatsen är glasverandan – där sitter Kerstin och Thomas så ofta de kan.

I

Sätila, strax sydost om Göteborg, bor Kerstin och Thomas Hagbard, tillsammans med hund, katt och elva hönor. Här har de hittat hem, i ett rött hus med vita knutar, granne med naturen och med cykelavstånd till stranden. Att det blev just Sätila var mer en slump än ett specifikt val, men mer rätt än så kunde det inte ha blivit.

De är födda och uppväxta i Malmö, flyttade via en studentlya i Linköping vidare till Fjärås för att, under 1980-talet, landa i ett 1,5-planshus. I takt med att de fem barnen kom och behoven ändrades väcktes tanken på att bo på landet.

– Vi kände att vi ville komma ut på landet och inte veta av ­grannarnas gräsklippning och grilldoft, berättar Kerstin.

Möjligheten att skaffa djur hägrade också.

– Vi såg en pytteliten annons om att detta hus var till salu, och när jag gick på grusgången utanför skafferiet fick jag bara en sådan känsla av ”hemma”, säger Kerstin och ställer fram ett fat med nybakta kakor.

1920talshus lada

Foto: Johanna Hagbard

Gården var kärlek vid första ögonkastet för Kerstin och Thomas för 30 år sedan. I det stora huset kunde alla fem barnen få varsitt rum.

1920 talshus med glasveranda

Foto: Johanna Hagbard

Glasverandan har Thomas byggt tillsammans med yngste sonen Oscar. Växter i kruka välkomnar på trappan.

Glasveranda oljelampa, kökssoffa

Foto: Johanna Hagbard

I kökssoffan kan många gäster få plats när det är dags för fika. Sätt sirliga blommor i glasflaskor av olika storlekar – enkelt och vackert.

Trots att huset från 1926 var målat i chockrosa med svart förstukvist, golven var täckta med heltäckningsmattor och de flesta inner­taken var bruna, var det kärlek vid första ögonkastet. Huset var perfekt för familjen och hösten 1987 flyttade de in.

Den gamla skorstenen byggdes upp igen så att kakelugnarna åter blev eldningsbara. Huset målades rött med vita knutar, och ladan fick ett nytt tak. Heltäckningsmattorna blev ett minne blott och i stället slipades det gedigna brädgolvet som legat gömt under.

– Alla rum och badrum har sedan renoverats flera gånger, och de senaste åren har vi känt att vi kunnat skaffa lite extra lyx, sådant som vi bara drömt om tidigare. Glasverandan är ett exempel, berättar hon.

Hemmets hjärta är utan tvekan den tillbyggda glasverandan som Thomas byggt tillsammans med yngste sonen Oscar, och här tillbringar familjen mycket tid.

– I glasverandan bor vi nästan alla årets månader, även om det kan vara lite väl kallt när nordan viner. Där sitter jag och stickar långt in på hösten i tjocka tröjor och raggsockor, skrattar Kerstin.

Det stora huset med sina nio rum och kök gav alla fem barn var sitt rum på övervåningen. Huset fylldes snabbt med liv och aktiviteter, kompisar och övernattningar. Livet innehöll mycket skjutsande till idrottsaktiviteter som simning, friidrott, ridning, fotboll och handboll.

– När barnen var i tonåren fanns ett schema på badrummet hur länge var och en fick tillbringa tid där. När alla åkt till skolan på morgonen drog liksom huset och jag en stor suck och njöt av tystnaden, säger Kerstin och skrattar.

Glasveranda gammal tralada

Foto: Johanna Hagbard

Pelargoner skapar en gammaldags stämning på glasverandan.

Hons lada 1920 talshus

Foto: Johanna Hagbard

Elva hönor ger både frukostägg och trivsel.

Familjen hade även djur på gården när barnen var små: hästar, får, höns, ankor, kaniner, katter och hundar. I dag finns enbart hönsen kvar.

– Vi hade fem tackor av olika raser som passar till mitt hantverk, då jag var – och är – en passionerad spinnerska. Jag klippte fåren och av ullen gjorde jag garn som jag stickade tröjor, vantar och sockor av.

I dag är livet på gården betydligt lugnare då alla barnen flyttat hemifrån, men så fort det vankas födelsedag eller storhelg så fylls huset av skratt och prat, och numera också småbarnsspring, när barnbarnen hälsar på.

– Den vedeldade bastun som vi byggde förra året har blivit lite som en social inrättning, där vi ofta sitter när barnen hälsar på. Då har vi enbart elden som ljus och delar med oss av tankar och funderingar kring livet. Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad.

Huset är fyllt av personliga detaljer som de samlat på sig under åren. Loppisfynd och arvegods blandas med klassiker från 1950-­talet, och överallt står korgar med stickprojekt och vackra garner.

1920 talshus

Foto: Johanna Hagbard

Att hämta färska grönsaker till middagen är en enkel sak för Thomas, som har både köksland och växthus.

Lantkok kok i lantlig stil

Foto: Johanna Hagbard

Köket har renoverats i omgångar och är nu en trevlig samlingspunkt med luftiga öppna hyllor, gråblåmålad pärlspont och möbler från loppis.

Lantligt kok spis

Foto: Johanna Hagbard

Kerstin älskar att baka och har valt en ugn från Smeg som passar fint in i ett äldre hus.

– Jag har alltid gillat 1920-talet och det passar så bra att fylla huset med möbler från den tiden, säger Kerstin och fortsätter:

– Vi gillar inte 1970-talet, och har heller aldrig varit särskilt förtjusta i det som kallas ”ljust och fräscht”. Det blir oftast äldre saker, både möbler och annat samt en och annan designmöbel, och hittar vi något vi tycker om på loppis så brukar det hamna i bakluckan.

Att Kerstin är en kreativ själ går inte att ta miste på. Hantverk i allmänhet, och stickning i synnerhet, ligger henne varmt om hjärtat och sedan 2008 driver hon den lilla gårdsbutiken Garnglädje med tillhörande webbshop, där hon säljer ekologiska garner och egen­designade kreationer.

– Efter att ha arbetat på förskola i tio år kände jag att jag ville göra något som verkligen intresserade mig. Alla barn var utflugna och stallet stod tomt efter många års hästliv. Då kom idén att bygga om stallet till en garnbutik och jag fick då möjlighet att syssla med det jag älskade mest. Ganska omgående startade jag ett stickkafé där vi träffas varannan vecka och inspirerar varandra med olika projekt.

Kerstin och Thomas har nästan alltid ett projekt i gång, allt ifrån en vägg som ska målas till ett utrymme i ladan som ska tömmas eller ogräs som ska rensas. Och då äldsta dottern med familj har ett ­renoveringstorp ett stenkast därifrån så drar de ofta nytta av varandras kompetenser.

Kopmansdisk 1920 talshus

Den stora köpmansdisken har stått i en lant­handel i Skåne och rymmer mängder av småsaker. Spegeln är egentillverkad av gamla fönster från gården.

Lantligt sovrum med växtplanscher

Foto: Johanna Hagbard

Gamla växtplanscher förstärker den somriga känslan. Näverväskan och korgen har Kerstin gjort.

Hammock

Foto: Johanna Hagbard

I ladan finns en av många platser att koppla av på – en hammock upphängd i kedjori taket.

– Det blir mycket byta tjänster och flytta de dyraste verktygen fram och tillbaka mellan oss. Det är härligt att ha handfasta projekt att samlas kring, samtalen bara flyter på kring både konkret hantverk och val av inredningsdetaljer. Och så delar vi intresset för second hand och loppis.

I den prunkande trädgården samsas såväl fruktträd som bärbuskar med grönsaksland och växthus.

– Det är en sådan härlig känsla att bara gå ut och hämta grönsaker i landet och tillaga direkt. Och det smakar verkligen godare, säkert på grund av att det inte kan bli färskare.

Även hönorna tillför mycket till gården, inte bara genom att de ger vackra och goda ägg, utan för att det dessutom är väldigt trivsamt och lätt.

Hållbart & härligt lantliv – Kerstins tips:

Köp äldre prylar! Vi köper sällan nytt, av miljö- och konsumtionsskäl, och det finns redan så mycket bra begagnat som någon annan har tröttnat på. Oftast är dessutom kvaliteten mycket bättre på äldre möbler och prylar.

Ta in naturen i hemmet! Ta in stenar, snäckor, pinnar, kastanjer, mossa
och dekorera efter årstid, eller leta fram fynd från resor. Det blir en sådan härlig årstidskänsla, eller minnen man kan njuta länge av.

Handarbeta mycket! Det är vetenskapligt bevisat att vi mår bra av att sticka. Det minskar stress och sänker blodtrycket. Man håller hjärnan i form när man räknar och håller reda på mönster, men framför allt är det så roligt.

Inred uthusen! Vi har en gammal lada byggd på 1920-talet med höloft och en gammal tröskmaskin, där vi ofta dukar upp till fest med långbord. Det blir så stämningsfullt att dekorera med vimplar och kvistar och annat fint, och det är lätt att variera, vare sig det gäller midsommarfirande, kräftskiva eller födelsedagskalas.

Odla egna grönsaker! Det behöver inte alls vara svårt att odla, har du inget grönsaksland fungerar pallkragar lika bra. Känslan av att skörda och tillaga sina egenodlade grönsaker är fantastisk.

För Kerstin och Thomas gillar det som går enkelt också och passar gärna på att fika mellan varven.

– Har man en tomt som vår, där man alltid kan hitta lä och sol, så drar det rejält att smyga dit och ta sig en kopp, säger Thomas och skrattar.

Hemmet betyder väldigt mycket för dem båda två.

– Hemmet är en väldigt viktig plats på jorden. Det är roligt att åka bort men vi blir alltid så glada och lugna av att komma hem. Det är det bästa stället att tanka energi och nya tankar på.

De båda är överens om att det bästa med huset är att det aldrig blir färdigt.

– Ett gammalt hus är som en hälsokur. Du bär och kånkar, böjer dig under, kryper bakom och över, lyfter och släpar. Den där känslan­, när man är matt i hela kroppen när kvällen kommer, är en under­bar känsla.

Så fixar du stilen som i glasverandan

Innehåller reklamlänkar

En fin pinnsoffa passar utmärkt i en glasveranda. Läs mer och köp här

Pinnsoffa kokssoffa

Äkta gamla äppellådor ger den där rustika känslan som man förknippar med den lantliga stilen.  Läs mer och köp här.

Appellada tra granit

En emaljkanna ger en härligt gammaldags känsla. Läs mer och köp här

Emaljkanna

Linnekudde från Jotex, läs mer och köp här.

Linnekudde kraftfiske dukning