Familjen Olsson förvandlat den fina men mörka Värmlandsgården från 1800-talet till ett ljust familjeboende. Kika in och inspireras! Badrummet är något alldeles extra...

I

västligaste Värmland, bara några kilometer från norska gränsen, ligger den lilla byn Lässerud. Här bor familjen Olsson på en vacker faluröd gård från 1866 i lugna, skogrika omgivningar.

Marcus släkt har bott i huset sedan det byggdes, och i maj 2010 var det dags för generationsskifte. Mia, Marcus och deras döttrar tog över ett ställe där inte mycket hade renoverats sedan 1970-talet, de drog i gång ett stort förbättringsarbete med målet att skapa sitt eget drömboende. Sedan dess har de rustat, renoverat, byggt om och byggt till. I dag är huset så gott som helt omgjort invändigt, men med den gamla själen varsamt bevarad.

hostbild-hastar

Foto: Carina Olander

Mia och döttrarna Nathalie och Ella delar ett stort hästintresse. Från den vackra 1800-talsgården har de nära till skog och mark dit de gärna tar fuxvalacken Jacobs Bon Bon och skimmelvalacken Moflos Frederico.

renoverad-1800-talsgard-falurod-varmlandsgard

Foto: Carina Olander

nybyggt-kok-i-lantlig-stil

Foto: Carina Olander

Ljuset flödar in över den ljusa matplatsen, där det rustika har en given plats i form av antika kärl och ett matbord i gammal stil, Novasolo. Det platsbyggda köket har sekelskifteskänsla med marmorskiva och spegeldörrar målade i en ljusgrå kulör där ådringen syns. Golvet är av massiv furu. Fläkten är monterad inuti fläktkåpan från 1800-talet. Stolar, Hay.

– Vi började med att lägga ny dränering runt huset. Sedan bytte vi fasad, fönster och tak så att själva grunden skulle vara gjord, berättar Marcus. Efter det har vi tagit en bit i taget, rum för rum har vi byggt om och gjort i ordning.

Döttrarna Nathalie och Ella delar sin mammas stora häst­intresse, så i familjen ingår inte mindre än tre ponnyer. Att bygga ett stall låg därför högt på prioriteringslistan efter att de kommit på plats. Nu har de tre hästtjejerna sitt stall på bara några meters avstånd och hela skogen att rida i. Inne i boningshusets med de trevliga gröna dubbeldörrarna finns numera också en stor praktisk hall med gott om plats för hästkläder och stövlar.

Redan när Mia och Marcus flyttade in i huset hade de den över­gripande bilden klar av vad de ville göra om, detaljerna fick sedan ge sig efter hand. De har varit djärva och ändrat om radikalt i planlösningen med målsättningen att öppna upp och få in mer ljus. Den gamla groventrén med den mörka hallen och det intilliggande badrummet gjordes om till ett ljust och rymligt kök och en matplats med stora fönsterpartier. I rummet där matplatsen tidigare låg byggdes i stället det nya badrummet. Det är stora förändringar som har satt en helt annan ton i hemmet och öppnat för nya tankar inredningsmässigt.

platsbyggd-sittbank-i-lantkoket

Foto: Carina Olander

På den platsbyggda sittbänken i köket sitter barnen ofta uppkrupna och gör läxor.

soffa-under-trappan

Foto: Carina Olander

pardorrar,-vacker-hall,-inredningsinspiration

Foto: Carina Olander

– Nu kan vi nyttja husets ytor fullt ut, säger Mia. Köket har blivit en riktig favoritplats och jag sätter mig gärna till rätta på den lilla platsbyggda bänken med en kaffekopp i handen och en skön kudde bakom ryggen och tittar ut över nejderna.

Köket är platsbyggt av Nauclérs Inredningar efter Mias och Marcus egna ritningar. Luckorna har sprutmålats i en grå kulör som låter träets ådring synas igenom och invändigt har skåpen lämnats trärena. Bänkskivan är av ljus marmor, den nya fläkten har monterats i den gamla spiskåpan från 1800-talet och på golvet ligger ett massivt furu­golv. Materialval och detaljer som harmonierar med husets ålder.

– Köket växte fram allt eftersom medan vi satt med ritningarna, säger Mia. Tanken var att få mer användning för de där kvadrat­meterna som tidigare var döda ytor. Dessutom ville vi ju få det ljusare. I dag känner jag mig riktigt nöjd när jag ser mig omkring. Vi har äntligen fått vårt drömkök som det är roligt att laga mat i.

vardagsrum-med-fjaderlampa-och-kuddar,-synliga-takbjalkar

Foto: Carina Olander

sovrum-i-gratt

Foto: Carina Olander

Dova toner skänker lugn åt sovrummet. Här passar den gamla pallen, som hittades i uthuset, perfekt. Vägg i vägg finns en platsbyggd klädkammare.

gratt-lantligt-sovrum

Foto: Carina Olander

Även sovrummet har fina bjälkar i taket. Golvet är lutat och hårdvaxoljat.

Inför renoveringen av badrummet insåg Mia och Marcus att de ville ha något annat än det ganska hårda uttryck som kommer med kakel och klinker. Marcus satte sig ner och ritade ett förslag på hur de skulle kunna mjuka upp känslan genom att sätta upp bröstpanel på väggarna. Sedan byggde han och satte upp panelen själv. Till den platsbyggda och även den egenritade badrumsmöbeln med bänkskiva och infällt handfat valde de att ta in en lokal möbelsnickare för att få riktig finess på detaljerna. Den gamla Värmlandsspisen i ena hörnet av badrummet är i original från när huset byggdes. Den fungerar som en kakelugn och används fullt ut fortfarande.

Även på övervåningen har familjen gjort stora förändringar och ritat om planlösningen. Ett av de ursprungligen fyra sovrummen offrades för att man skulle få ett ljust och öppet allrum, taket öppnades upp i nock för ännu mer ljus. Bjälkarna som kom fram blev pricken över i. Flickorna fick varsin ingång till rummen. Tidigare fick storasyster gå genom lillasysters rum för att komma till sitt. Mias och Marcus sovrum har fått en klädkammare med platsbyggd förvaring.

badrum-inspiration-lantligt

Foto: Carina Olander

Badrummets väggar är sobert gråblå. Kommoden har en lokal möbelsnickare byggt efter Mias och Marcus ritningar. Värmlandsspisen har spridit värme sedan 1866.

badrum-trapanel,-badkar-i-mitt-i-rummet-inspiration

Foto: Carina Olander

Ett antikt tråg fungerar som avlastningsyta på badkaret. Badkar, Hafa. Stora stenklinker, Bricmate.

Mia, som driver en inredningsbutik i ett av uthusen på gården, har satt sin personliga prägel på hemmet. Hon har en stark förkärlek för prints och bilderna blir vackra blickfång i rummen. Här och var bryter hon av med vintageföremål som ger en skön kontrast till den i övrigt ljusa stilen. Det är pallar, trätråg, små träskrin och lådor som hon huvudsakligen har hittat i gårdens uthus. Små skatter från en svunnen tid bland nytillverkade möbler.

Trots att familjen åstadkommit så stora förändringar på gården är de inte riktigt nöjda än. Nästa projekt, som troligen blir det sista större, är att bygga en helt ny groventré och tvättstuga. När det sedan är klart har den gamla släktgården fått en förvandling som rustat den riktigt väl även för kommande generationer.

Skapa stilen som i den vackra 1800-talsgården

Hallbänk med förvaring, från Ellos, läs mer och köp här 

hallbank med forvaring

Rustika krukor blir vacker i köket, från Bloomingville, läs mer och köp här 
rustik-kruka

En stol i gammal stil blir fin i sovrummet, från Mio, läs mer och köp här 

rustik-stol
En ljusslinga blir vacker på väggen. Från Granit, läs mer och köp här 
ljusslinga granit

Följ med oss på en weekendkurs med Paolo Roberto på mysiga Körunda Hotell! Paolo guidar oss till det italienska köket och vi lagar mat tillsammans. 

matlagningskurs-mer-Paolo-Roberto