Magiska kalvningar, spännande kräftfisketurer och kaniner på menyn. Nu är Lantlivs krönikörer Marie och Gustav Mandelmann tillbaka i TV-rutan med en ny efterlängtad säsong av Mandelmanns gård. Här berättar de om höjdpunkterna under den kommande säsongen.

Vad får vi se i den nya säsongen?
Gustav: Tittarna kommer känna igen sig, mycket är sig likt på Djupadal, samtidigt som allt är nytt ändå, som livet är på en bondgård. Serien följer ju årstiderna från tidig vår ända till senhösten genom sådder, lamningar, kalvningar och höstens skörd. Det är liv och död, glädje och sorg.

Vad var mest dramatiskt?
Gustav: Klockan fyra en natt när jag hade gått och lagt mig fick Marie rycka in och agera ”kalvmorska”. Det blev dramatik på hög nivå. Den kalvningen skulle ha slutat i katastrof om det inte varit för Maries hjälteinsats.
Marie: Ingen kalvning är den andra lik. Men just den här var extra magisk. Det var tur att TV-teamet var på plats och fångade den på film.

Vad hände mer på Djupadal 2017?
Gustav: Den unge Akram som är flykting från Afghanistan och som bor hos oss på gården fick glädjande nog uppehållstillstånd i höstas. Det har inneburit att vi har kunnat anställa honom. Han trivs så bra, han lär sig snabbt och vi lär oss även mycket av honom. I ett inslag i programmet visar han hur man gör en drake av bambupinnar, rispapper och fiskelina, en sådan som de flyger drake och gärna tävlar med i Afghanistan. Sedan var vi ute och flög med den, precis som i filmen Flyga Drake. Det kändes som en fin symbol för hans nystart här.

Har ni några nya slags djur?
Marie: Ja, i påskas började vi att föda upp kaniner. Kanin är väldigt klimatsmart mat som vi gärna vill slå ett slag för. Sedan får tittarna följa med oss ut på fisketur till havs. Det nappade bra så vi kunde äta en god torskmiddag på stranden. Det blir också ett spännande kräftfiske.

Hur hanterar ni ert nya liv som TV-stjärnor?
Gustav: Vi ser oss inte som TV-stjärnor, här hemma på gården är ju allt som vanligt. Visst känns det lite märkligt nuförtiden att människor kommer fram och vill ta selfies till höger och vänster. Men det är bara glada miner och många verkar se fram emot att Mandelmanns gård ska börja igen, det känns som om vi har satt en liten lyckosträng i svängning.

Läs även: Ljuvliga recept från Mandelmanns gård

Mandelmanns gård, Gustav och Marie Mandelmann skaffar kaniner

Foto: TV4

I säsong två av Mandelmanns gård börjar Gustav och Marie föda upp kaniner.

Vad har ni för råd till familjer som drömmer om ett gårdsliv som ert?
Marie: Att man är överens och har ett gemensamt intresse för det. Ska man driva en gård ihop måste man vara varandras stöd, dela på arbetet och ha roligt tillsammans under tiden. Annars blir det väldigt tungrott. För Gustav och mig är det snarare omvänt, vi vill lite för mycket och kastar oss in i nya saker hela tiden.

Vad ska man börja med om man vill bli mer självförsörjande?
Gustav: Bor man i hus kan man ta steget och skaffa en höna så att man får egna ägg.
Marie: Och våga stoppa fingrarna i jorden. Även den som bor i lägenhet kan odla kryddörter på fönsterblecket. Det är en enkel sak som ger mycket smak och upplevelse i matlagningen.

Är ni redo för alla besökare som vill hälsa på er trädgård i sommar?
Marie: Jadå. Nu när vi är klara med TV-inspelningarna så ger vi järnet hemma på gården med försådd, sådder och plantering för att få allt i ordning tills vi slår upp grindarna i juni.

”Mandelmanns gård” säsong två har premiär tisdag 9 januari kl 20.00 i TV4

Marie och Gustav Mandelmann, säsong två av Mandelmanns gård

Foto: Cecilia Möller/TV4