Den heta sommaren har satt sina spår i beteshagar och foderförråd på Mandelmanns gård Djupadal. Men grönsaksfälten har trots allt klarat sig bra tack vare gårdens livräddning...

E

n efterlängtad höst är här! Efter en sommar som varit den tveklöst hetaste vi någonsin upplevt här på gården välkomnar vi svalare dagar med vidöppna armar.

Torkan har lämnat sina spår i beteshagarna – och i vinterförrådets fodertillgångar!
– men grönsaksfälten har trots allt klarat sig bra tack vare gårdens livräddning: den egna tillgången till vatten. På en del håll har skörden till och med varit extra bra: aprikoser, persikor, vattenmeloner och inte minst tomaterna har alla stormtrivts i den ständigt gassande solen och frukterna har varit smakligare än någonsin.

mandelmanns-tomatodling,-marmelad-och-stekta-grona-tomater

Foto: Disa Mandelmann

När tomatdjungeln rivits tar köksarbetet vid – Gustav och Marie kokar mängder av marmelad på gröna tomater.

svinmållor-mandelmanns-gard

Foto: Disa Mandelmann

Fågelfest råder bland de vildvuxna svinmållorna – tur att ogräset gläder någon.

Vi börjar så sakteligen se slutet på tomattiden nu – plantorna har gett vad de kunnat och ja, de börjar förlora sin forna glans. Vi passar således på att ta frö på de sorter som vi inte fått tid till tidigare och till slut samlar vi alla de gröna tomater som i brist på sol och värme inte kommer att mogna. De gör sig bra i marmelad!

Marie & Gustav Mandelmann

Ålder: 54 respektive 53 år.

Gör: Lantbruksföretagare som driver Mandelmanns trädgårdar på Österlen i Skåne.
Familj: Barnen Aaron, 28, Tora, 26, Disa, 24, och Joel, 17 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.

Snart är tiden kommen att riva upp vår älskade tomatdjungel och röja ut all den växtlighet som trängts i det stora glashuset. Den tomma ytan efteråt är en kort historia – på dess plats flyttar snart nya invånare in: gårdens bagglamm! Hittills har de strövat med sina systrar och mödrar i gårdens beteshagar men vid den ålder de nu uppnått – unga vuxna – är det dags att skiljas åt. I växthuset gör de dessutom enorm nytta genom att nära jorden inför nästa odlingssäsong. Bagglammen gillar lyckligtvis i sin tur att vara skyddade från blåst och kyla i det ljumma klimat som råder innanför glaset. Tackor och tacklamm förblir uppe på backarna, med tillgång till det stora halmförsedda djurhuset vintern ut – i sällskap av Snönos, Snöflinga, Sötnos och de andra fjällkorna, ett stort gäng som trivs ihop!

saltade-kastanjer,-Mandelmanns

Foto: Disa Mandelmann

När de mogna, ätliga kastanjerna faller till marken ugnsrostar vi dem med salt och njuter.

vintersquash-mandelmanns

Foto: Disa Mandelmann

Vintersquash är ätliga pumpor som håller länge om man tar in dem innan frosten. Vi lagrar dem likt stora ostar.

Höstarna här på Österlen är så gott som alltid långa, milda och förstummande vackra. Träden visar upp sina höstfärger en lång tid och det är riktigt härligt att vara i trädgårdslandet ännu. Mandlarna är klara för skörd, de ätliga kastanjerna likaså. Ute i backen finns mangold, kål och inte minst vintersquash som vi kan skörda av under en god tid och som vi sedan lagrar. Dessa ätliga pumpor är soldyrkare av rang och har således bjudit på en spektakulär skörd i år! Röda, gula, gröna och blå – stöddigt stora och utsökta som få!

Granatäpplen och kiwi har också de äntligen börjat mogna i ett av de mindre växthusen – som till skillnad från tomaternas hus fortfarande är prunkande grönt. Kiwifrukterna må vara små men kvantiteten är enorm! Har man bara tiden så finns det möjlighet att koka kiwimarmelad för ett helt år framåt.

Verksamheten har sedan en kort tid stängt och lugnet råder åter här på Djupadal. Än är det mycket att fixa inför vintern – skörd och förädling – men vid horisonten stundar den månad som för oss odlare i bästa fall innebär någon form av ledighet. Djuren tar förstås aldrig semester, så det blir till att lägga ett fungerade pussel!

pumpor-Mandelmann

Foto: Disa Mandelmann

Prydnadspumporna får stanna utomhus som utsmyckning av trädgården vars växtlighet nu sakta börjar vissna ner.

Styrka behöver samlas och odlingssäsongen som varit begrundas. Men hösten är ung och än är det möjligt att plantera ut en sista omgång grönsallat i landet. Vi passar dessutom på att så gröna blad som står sig trots eventuell snö och kyla, såsom mumsig vintersallat, mizuna, sibirisk bladraps och cikoriasallat. Det gäller att rusta inför den stundande vintern så att middagarna framöver blir något att se fram emot!

Några som också rustar inför bistertid är fåglarna. Överallt syns de picka i sig det som möjligt är – de fullkomligt kastar sig över de fröställningar vi lämnat till deras förfogande. Solrosorna urholkas fullkomligt och på mindre välskötta delar av gården, där svin­mållorna fått växa sig stora, råder fullskalig fågelfest!

Recept: Mandelmanns stekta gröna tomater

En favorit i slutet av tomatsäsongen. De här blir härligt frasiga och får lite hetta av chili.
6 gröna tomater
1/2 dl vetemjöl
salt och svartpeppar
2 ägg
3 msk mjölk
1/2 dl finriven ost
1/2 dl ströbröd
olja till stekning
färsk urkärnad chili
rivet citronskal
färsk koriander till smaksättning

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i skivor. Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar i en djup tallrik.
  2. Vispa upp ägget och mjölken lätt i en annan tallrik. Blanda den rivna osten med ströbröd i ytterligare en tallrik. Vänd tomatskivorna först
    i mjölblandningen, sedan i äggblandningen och sist i osten och ströbrödet.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tomat­skivorna på båda sidor tills paneringen fått färg. Strö över hackad chili, rivet citronskal och färsk koriander eller andra färska kryddor!

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad