Nu har Gustav och Marie svårt att förmå sig att gå in om kvällarna. Och tur är väl det. I juni ska det skördas primörer i köksland och växthus, och allt ska göras i ordning på gården innan trädgård, butik och servering öppnar för säsongen.

M

idsommar – det är härligt att finnas till! Dofter av jord och växtlighet och allt man ser är så där frodigt att man vill sätta tänderna i det. Blåklockor, honungsört, kornvallmo och blåeld pryder diken och ängar. Jättevallmon blommar i trädgårdens rabatter och ensamma trädet på sin kulle står också det i full blom, likt en florsockrad marsipanros på en prinsesstårta. Får, lamm, fjällkor och kalvar strövar fritt på de om­givande backarna – efter en lång vinter med den huvudsakliga födan bestående av ensilage så är lyckan oerhörd, de njuter precis som vi andra av sommaren och smak­rikedomen den för med sig.

Det finns så mycket gott nu att man blir fullkomligt vimmelkantig! Sparrisen växer i en rasande fart och ger till vår stora glädje riklig skörd nästan varje dag. Borta på fältet har vitlökarna som vi satte i höstas äntligen vuxit sig stora nog att äta! De är ännu ej för­delade i klyftor utan kompakta lökar, milda och smakrika från topp till rot. Inget smakar – och doftar! – så underbart som en ur landet nyss uppdragen vitlök, och lycka är när det finns anledning att frossa! Dessutom kan vi njuta av säsongens allra första krispiga växthusgurkor. Tillsammans med tomatgrannarna utgör de slingriga gurkplantorna en snabbväxande djungel. Vi går och stöttar upp dem var och varannan dag så att de kan fortsätta en säker klättring mot växthustaket utan att ge vika. Tomaterna behöver ytterligare omsorg – sidoskott är nämligen ena riktiga energitjuvar som vi vill avlägsna kvickt. Många svettiga men viktiga morgontimmar tillbringas här!

gustav och marie mandelmann

Gustav Mandelmann plockar fläder till midsommar på Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Flädertiden – underbart är kort.

fjällkor hos Mandelmanns i Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Bladen på en körsbärsgren hör till det godaste en fjällko vet.

För en kort tid sedan var backarna vita av blommande körsbärsträd. Det är över nu men man hinner knappt sakna det – flädern blommar i dess ställe! Dess förföriska doft och smak är verkligen något alldeles särskilt! Tiden för fläder är lika underbar som kort, men saften är god hela året. Det gäller att hjälpas åt att plocka blomklasar så att man kan bunkra upp ett lager! Och skåla i flädersaft på midsommarnatten vill vi gärna.

Om kvällarna är det mjölkningsdags i sommarladugården, vid det backiga landskapets fot. Ivern är stor och korna – med sin inre klocka och stora kärlek till rutiner – vet precis när det ska ske och infinner sig pliktskyldigt därefter. Varje dag i skymningen kan man höra bjällrorna från kobesättningen, var och en med sin unika klang, på väg till mjölk­station med kalvarna i släptåg. Skulle man vara sen blir man det snabbt varse genom högljudda råmanden. Då skäms man! Man blir turligt nog snabbt förlåten när favorit­rätten – krossat vete – portioneras ut i utbyte mot mjölk.

De långa ljusa dagarna gör det svårt att förmå sig att gå in om kvällen. Man vill pyssla och gräva i rabatterna in i det absolut längsta. Trädgården börjar sakteligen bli fulländad och alla de blommor och växter som fått börja sina liv i skyddande växthus är snart utplanterade. De kanske inte ser så mycket ut för världen i nuläget men erfarenheten säger att de kommer att leva upp ordentligt efter en kort tid under bar himmel. Vetskapen att det man planterat kommer att växa och frodas och kanske också blomma en lycklig dag inom en snar framtid är kittlande och all eventuell möda värd!

Mandelmanns trädgård

Foto: Disa Mandelmann

Trädgården börjar ta form och med lite sommarvärme kommer rabatterna snart att spira!

ankungar hos Mandelmanns

Foto: Disa Mandelmann

I slutet av junimånaden öppnar verksamheten upp för besök igen efter ett längre uppe­håll för vinter och vår. Mycket ska ordnas inför premiären! Gårdens alla häckar bara väntar på att friseras och piffas till. Ogräs ska rensas och trädgårdsrabatter kantgrävas. Gårdsbutiken ska dammas av och göras trivsam och trädgårdsköket likaså. Vad ska vi erbjuda för läckerheter i år? Lika trötta som vi var efter säsongen i fjol, lika pirriga är vi inför den stundande!

Fläderpannkakor med jordgubbar

Pannkakor blir ännu godare med somriga fläderblomsklasar i. Det här är vår favorit i juni.

8–10 fläderblomsklasar
Pannkakssmet:
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk socker
1 msk smält smör
smör att steka i
Dekoration:
Strösocker
jordgubbar,
honung

Gör så här:

  1. Skölj blomklasarna och låt dem rinna av på en handduk.
  2. Vispa ihop ingredienserna till pannkakssmeten. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör.
  3. Doppa blomklasarna i pannkakssmeten genom att hålla dem i stjälken och placera dem därefter i den heta stekpannan.
  4. Stek klasarna gyllenbruna på båda sidor.
  5. Dekoration: Vänd pannkakorna i socker och servera med jordgubbar och ringlad honung.

Krönikan finns med i Lantliv nr 6/2018, i butik nu.

Prenumerera på Lantliv