Vintern har kommit till Djupadal där djuren gärna kurar ihop sig i stallvärmen. Men Gustav och Marie vet att landskapets vackra vinterskrud är en kortvarig gäst på Österlen, så det gäller att ta vara på de ljusa timmarna. I det välfyllda frörummet spirar vårens odlardrömmar, de tidigaste chilisorterna har redan kommit i kruka och snart får korna tillökning. Njut av underbara bilder och ett härligt recept från Mandelmanns gård.

Träden dansar i skogen och stjärnorna på himlen, livet är omkring och vi står här mitt i. När vi sjunger och spelar och kommer till sista versen, jorden kanske vaknar ur sin djupa vintersömn!

E

tt nytt år är här, en ny odlingssäsong tar sin början! Nu har vi chans att få till allt det där som blev försummat i fjolårets våryra. Alla de grödor som aldrig blev sådda – den storfruktiga physalisen och vintersquashsorten som vi snopet stod utan i skördetid – dags att ta revansch!

I gårdens frörum finns lådor fyllda till brädden med såväl gamla godbitar som, för oss, nya spännande namn. Otaliga papperspåsar, fröer i hundratal, det är lätt att bli snurrig! Grönsaksutbudet ska noga gås igenom och planeras – rotfrukter, lök, bladgrönt och inte minst de fröer som ska bli först med att hamna i jorden såsom chili, paprika, kronärtskocka, aubergine och årets omgång tomater. Hur många tomatplantor kommer vi att behöva i år? Vilka sorter ska vi ha mer av? En del av årets chilisorter har vi redan hunnit så och lyckan är svår att mäta när det nu plötsligt börjar spira i den fuktiga jorden – ’Uba Tuba’, ’Hot Lemon’ och ’Dulce Estrella’ – ivriga små skott som söker sig mot ljuset. Med vinterögon känsliga för grönt känns sommaren nära trots att landskapet runt gården Djupadal just frusit.

Gustav och Marie Mandelmann

Foto: Disa Mandelmann

Fastän snön ligger djup är Gustav och Marie Mandelmann redan i gång med förodlingen.

planera frön inför nya odlingssäsongen

Foto: Disa Mandelmann

Dags att inventera bland fröerna inför den nya odlingssäsongen.

Mandelmanns gård vintertid, pulkaåkning från ensamma trädet

Foto: Disa Mandelmann

I området runt gården finns det gott om backar att åka pulka i eller beundra utsikten ifrån.

Drivor av snö har lagt sig på marken och isen ligger fast över dammarna. Vattenkrassen, som outtröttligt levererat utsökt goda blad, har slutligen dukat under för kölden. Kylan kommer förmodligen inte att vara särskilt länge och kanske är det därför vi gläds åt snövädret som egentligen inte är helt lätthanterligt på en starkt kuperad gård som vår Djupa­dal. Det kan sannerligen bli kämpigt att ta sig fram, för både sko och klöv!

Morgonens utfodring av gårdens djur blir med ens ett ganska utdraget och knepigt projekt: kånkande på skvalpande vatten- och mathinkar till höns och grisar, ja då vill man helst ha fri lejd och inte riskera att halka omkull. Väl framme har gårdagens vatten frusit

till ett block av is och om någon kort timme kommer det nya vattnet att gå samma öde till mötes. I hönshagarna är det lugnt och stilla, hönsen håller sig med få undantag i sina rullvagnar hela dagarna. Grisarna i sin vagn likaså, djupt nedbäddade inunder ett berg av halm som de med stor målmedvetenhet konstruerat genom att hämta strån från en intillliggande halmbal – många vändor fram och tillbaka med några få strån balanserande på de avlånga trynena, och nu kan de äntligen njuta av resultatet. Man kan bara ana att det ligger en hel grisfamilj där i vagnen, det enda som skvallrar är en utstickande klöv eller ett tryne – man blir avundsjuk, det ser otroligt mysigt ut!

Mandelmanns gård Djupadal vintertid

Foto: Disa Mandelmann

Fruset till minsta strå! Snön är sällan varaktig på Djupadal – vi njuter av den medan vi kan.

mandelmanns odlar chili i kruka

Foto: Disa Mandelmann

Årets första sådd – chili – tittar upp ur sina krukor!

ankorna äter frukost på Mandelmanns gård

Foto: Disa Mandelmann

Hos ankorna råder ett disciplinerat kösystem till frukosten.

Matförråden är vår stora tröst när vi inte längre har färska grödor att tillgå. Det är i bistra tider som nu man kommer till insikt om att rotfrukter kan användas på många olika vis och skina i olika skepnader! Rödbeta, morot och givetvis potatis – de är otroligt goda nu efter månader av lagring. Rostade, kokade och mer än gärna som ingrediens i en kaka, rotfrukternas sötma slår det mesta!

Marie & Gustav Mandelmann
Ålder: 53 respektive 52 år.
Gör: Lantbrukare och författare. Driver Mandelmanns trädgårdar med visnings­trädgård, trädgårdskök och butik.
Krönikörer i vartannat nummer av Lantliv.
Familj: Barnen Aaron, 28, Tora, 26, Disa, 24, och Joel, 17 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.
Bor: I Rörum på Österlen i Skåne.

Det är inte bara vi människor som älskar att gotta i oss sötsaker. Från höstens mustning finns tonvis med äppelrester som får vilken fyrbent som helst att gå i taket av förtjusning – och lite extra energi är bra att ha för att stå emot minusgraderna. Med ens blir det rusningstrafik till matstället i beteshagen; korna i spetsen och fåren hack i häl, det är först till kvarn som gäller! Fjällkon Snöflinga är snabbast, hon är den största äppelslukaren av dem alla och hon äter dessutom för två.

Mandelmanns gård Djupadal vintertid

Foto: Disa Mandelmann

Vackra snötäckta Djupadal

fåren äter äppelrester

Foto: Disa Mandelmann

Äppelrester från höstens mustning orsakar rusningstrafik till matstället i hagen

Ensamma trädet på Mandelmanns gård

Ensamma trädet i vinterskrud

Korna börjar bli ordentligt runda om sina magar, det dröjer inte många månader innan kofamiljen får tillökning. Innan vi vet ordet av så kommer dessa januarilugna dagar att vara ett minne blott – det gäller att uppskatta dem medan de varar. Dessutom finns det gott om backar att susa nedför i en pulka!

Snart så blommar det violer, violer, violer! Snart så blommar det violer – violer blommar snart!

Melodi ur Jiddische Liederskatten från Östeuropa med egen text.

Vintersallad
på rödbetor & äpplen

4 portioner
6 rödbetor, 2 äpplen
Dressing:
1 cm pepparrot, 5 msk rapsolja (eller
olivolja), 1/2 dl äppelsirap (eller honung),
2 tsk äppelcidervinäger, 1 näve hackad persilja, salt
1. Koka rödbetorna mjuka. Lägg dem i kallt vatten, dra av skalet och tärna dem. Tärna äpplena.
2. Dressing: Skala och riv pepparroten och blanda alla ingredienser till dressingen.
3. Smaka av med salt och rör slutligen ner rödbets- och äppeltärningarna.

Krönikan var med i Lantliv nr 1/2018, prenumerera på Lantliv

Läs även: Ljuvliga recept från Mandelmanns gård