Tiden mellan vinter och vår tillhör de intensivaste på Djupadal. Mars är högsäsong för sådd av både grönsaker och sommarblommor – hellre för mycket än för lite är ledordet i drivhuset. Nu har hönsen kommit i gång att värpa ordentligt, så till påsk blir det tårta fylld med ljuvlig äggkräm.

Och det är tidig vår, allt emot oss slår, vill vara med, se hur det går. Och vi struntar i papper och kuvert, stänger kontoret och lämnar pennan där.

Det är inte längre vinter men heller inte vår. Dagarna är kyliga men solstrålar dröjer sig kvar längre än i går och för var dag syns fler tecken på att våren faktiskt är på gång! Småfåglar kvittrar, krokus och vintergäck blommar. Framför oss väntar den jäktigaste tiden. Det dröjer någon månad tills det är som mäktigast men odlingssäsongen har sedan en tid börjat och var dag innebär fler uppgifter att pyssla med. Vitlöken som vi satte i höstas har tittat upp en decimeter! Sedan sättningen har lökarna rått om sig själva men nu är det dags att se över dem. Jorden berikas med smulig gödsel eller kompost och därefter kupas raderna med hjälp av gårdens lilla traktor. Med detta gjort så växer det snart så att det knakar, på höjden och bredden.

Så fort vi konstaterat att vintern är över skyndar vi oss att plocka fram skottkärra, spade och räfsa från förrådet för att påbörja vårstädningen av trädgården. Från fjolåret står det mesta kvar – om hösten brukar vi lämna växtligheten precis som den är utan att städa märkbart inför vintern. På så vis kan småfåglar och andra djur ta skydd och hitta föda bland det vi lämnat. Nu är syftet tjänat! Det har kliat i fingrarna efter att få hugga in och ta bort allt det gamla. Många vändor med skottkärran till komposten och snart är jorden fri, likt en tavelduk där nya konstellationer snart ska ta plats. Grundformerna är i stort sett samma som när vi en gång började på 1990-talet, men varje enskild rabatt ska bli en annorlunda sammansättning av färger och former än tidigare. I bäddarna ska det samsas både sådant som genom åren blivit favoriter – blommande purjolök till exempel – och nykomlingar som vi fått nys om genom trädgårdsvänner eller genom en frökatalog. I år ser vi fram emot korallfärgad amarant och lila lejongap!

sådd och odling i Mandelmanns trädgård på Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Som Mandelmanns sår nu får trädgårdsköket skörda i sommar.

Så sår, odlar och planerar Mandelmanns sin trädgård, uppdrivningsväxhus fullt av grönska

Foto: Disa Mandelmann

Det spirar i uppdrivningsväxthuset. Var dag tillkommer nya sådder!

Mandelmanns får kalvar på Djupadal

Äntligen tillskott på gården!

När man öppnar dörren till uppdrivningsväxthuset blir man överrumplad av grönska och fuktig värme.

Tomatplantorna som vi sådde i februari stormtrivs! Det är dags att flytta dem från de trånga brättena till egna krukor med mer plats för rötterna. Det spirar även i andra tidiga sådder: kronärtskocka, physalis, eukalyptus, äggplanta och paprika. Det känns redan trångt i barnkammaren men ännu står många fröer på tur att hamna i jorden! Mars är den stora högtiden för sådd och varje dag sår vi nya brätten. Rotselleri, kål av olika slag och inte minst sommarblommor till trädgården, tiden är inne! Det är inte helt lätt att bedöma hur mycket man behöver så av en gröda – det ska räcka till oss själva förstås, men också till gårdens restaurang och butik. Ett år sådde vi på tok för lite gul lök, och gissa om vi var bittra när den tog slut innan sommaren ens var över! Året därpå försökte vi kompensera genom att så betydligt mer. Där stod vi sedan med så mycket lök att vi inte hann skörda och när det om sensommaren regnade över landet utan att vi kunde rädda all lök så kändes det ganska bittert, det också. Det är en balansgång, lagom är bäst men hellre för mycket än för lite trots allt!

Mandelmanns växthus på Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

I växthusen har våren kommit längre – man tar gärna omvägen hit.

Marie Mandelmann vårstädar och sår i trädgården på Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Hönsen hjälper till med vårstädningen, i myllan finns gott om maskar och kryp.

Marie & Gustav Mandelmann

Ålder: 53 respektive 52 år.

Gör: Lantbruksföretagare som driver Mandelmanns trädgårdar på Österlen i Skåne.
Familj: Barnen Aaron, 28, Tora, 26, Disa, 24, och Joel, 17 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.

I en annan del av gården, i ett växthus som legat tyst och stilla i några månader, hörs ett svagt surrande. På kala aprikosgrenar syns röda knoppar och, på fler och fler ställen, vita och ljust rosa blommor. En sömndrucken humla irrar runt på jakt efter nektar, den må vara först på plats men rykten sprider sig snabbt! Inom några dagar kommer det att vara fullt av bevingade insekter runt aprikosträdens blommor, svultna på grönska precis som vi. Här, innanför glaset, har våren kommit några veckor längre. Gulgröna, alldeles nykläckta blad på träd och buskar och runt stammarna blommar redan röda tulpaner jämte frodiga buskar av marockansk mynta. Ofta, ofta gör man sig ett ärende hit. Alla är vi humlor på jakt efter vårblommor!

Det är tidig vår, termometern går, upp och ner i takt med solens spår. Det är tidig vår och det är vi som rår, om vår trädgård och allt som där står.

Sångtext ur Tidig vår, en trädgårdslåt som Gustav har skrivit.

Mandelmanns påsktårta

2 dl mandel
1 1/2 dl socker
4 äggvitor
ÄGGKRÄM:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två cirklar till tårtbottnarna på en plåt och mjöla med mandelmjöl eller vetemjöl.
2. Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i mandelsockret. Bred ut smeten på cirklarna. Grädda bottnarna i ugn tills de fått gyllenbrun färg. Ta sedan ut plåten och skär genast loss bottnarna.
3. Äggkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en kastrull. Låt koka upp under ständig vispning tills krämen tjocknat. Låt svalna. Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra och bred på resten.
4. Toppa med rostad mandel eller citronskal!