När lugnet sänker sig i trädgårdsserveringen börjar den intensiva skördetiden hos Mandelmanns. Njut av underbara bilder från Djupadal och få våra favoritbönders eget recept på hallonpaj.

A

llt sedan våren har det varit full rulle med sådder, ogräsrensning, öppning av verksamheten och gäster från landets – ibland världens – alla hörn. Roligt har det varit! Men när den stora semestermånaden juli är över lugnar allt ner sig en smula även på Österlen. Nu ska det bli skönt att snart lägga i en lägre växel, med tid att stanna upp och landa i smaken av ett augustiäpple. Att till fullo hänge sig åt en konversation, annat än i förbifarten!

Nu ser vi fram emot ljumma, sensomriga dagar med underbara eftermiddagar och smarriga middagar. Oavsett vad man är sugen på så är chansen god att det finns att hämta i grönsakslandet. Äggplanta, zucchini, rotfrukter, majs. Också i växthuset står det härliga till, körsbärstomater och biffiga sortklenoder, alla är de saftigare, sötare och mer iögonfallande än någonsin! Dessutom mognar de så snabbt att man gör rätt i – ja rent av blir tvungen – att torka en del, göra marmelad av en annan och förstås sluka så många man bara kan på stående fot…

Tomatskord mandelmanns djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Hög tid att frossa – tomaterna är godare än någonsin!

Far mandelmanns djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Lammen börjar bli stora och starka – småbarnstiden är över.

Fälten runt gården är gult solblekta, spannmålet som växer där börjar mogna för skörd. På solrosfältet svajar hundratals stolta blommor på sina långa stammar. Sätter man näsan intill så doftar det sött och tungt av honung – bin och humlor vallfärdar hit från trädgårdens alla hörn för en smakbit. Österlen är blåsigt och så här mot sensommaren kan det blåsa till ordentligt – somliga år ligger varenda solros raklång i backen så till den grad att de omöjligt kan repa sig – detta till trots vill vi inte vara utan ett solrosfält och lever på hoppet att de får stå stolta sommaren ut. Solrosor gör ju så mycket gott genom att locka livsviktiga bin och humlor, och ifall vi dessutom låter fröhusen vara så blir det en bra källa till mat för fåglar och kryp när vintern kommer – även om den känns mer än avlägsen nu när det prunkar i varenda vrå!

Uppe på backarna har lammen som för en kort tid sedan var späda och hjälplösa blivit kraftiga och starka tack vare en sommar av lek och frodigt gräs. De skuttar och kivas sinsemellan och för var dag blir de mer självständiga och djärva. De gör längre och längre avstickare från sin mamma och snart så klarar de sig helt på egen hand. Tackorna är nöjda de också över att den hektiska småbarnstiden är över – att hålla koll på sin lammunge bland hundratals andra är ingen lätt uppgift!

Odla kronartskocka djupadal mandelamanns

Foto: Disa Mandelmann

Äntligen är det dags för trädgårdens kronjuvel: kronärtskockan som på Djupadal har sin egen fest.

Djupadal tradgard host

Foto: Disa Mandelmann

Det är något speciellt med sensommarljuset! Eftermiddagarna i trädgården är en nära magisk upplevelse.

I grishagen har småbarnstiden just börjat. Ett dussin griskultingar skuttar nyfiket runt på olika upptåg. Mamma gris – utsjasad – tar varje chans hon får att vila i ensamhet i skuggan inuti grisvagnen. De bor i ett mobilt hem som sedermera kan flyttas när hagen bökats färdigt och en ny plätt med nya vyer önskas. Förutom att vara ett trevligt sällskap på en gård så gör en grisfamilj mycket stor nytta. De äter överblivna grönsaksrester – lök, rödbetor och annat smaskigt som glömts bort i jorden slukas i ett nafs medan de i samma veva luckrar upp och förstås gödslar jorden så att den i sinom tid kan odlas på nytt. Den som har en gris nära behöver dessutom inte fundera länge på vad den ska göra av matavfall – din fyrbente vän gör glädjeskutt av bara tanken på ett halvruttet äpple!

Äntligen är tiden kommen. Det har blivit dags att skörda sommarens godaste grönsak: kronärtskocka! Finns det något vackrare och lyxigare så har det gått oss förbi. Lagom till kräftskivorna ställer vi gärna till med vår egen variant: skockskiva! Likt kräftorna ska skockorna kokas och skalas. Vartenda blad avnjuts sedan i andakt, allra helst med en klick smör eller vinägrett. På med festhatten: sommarens – årets – mest längtansvärda fest är här!”

Djupadals hallonpaj

En härlig sensommarpaj som du enkelt slänger ihop av hallon eller andra bär och frukter.
Pajdeg:
125 g rumsvarmt smör
1 dl socker,
5 dl vetemjöl
1/2 tesked salt
Fyllning:
Hallon (så mycket att det fyller pajskalet)
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl mald mandel
1 1/2 dl socker
1. Värm ugnen till 200 grader. Mixa alla ingredienser till degen i en matberedare, degen ska vara smulig, nästan mjölig, men väl blandad.
2. Häll smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter, och skaka ut dem så att de fördelar sig jämnt i formen.
3. Tryck ut smulorna i botten, men lämna en otryckt kant runtom. Lägg bären i pajskalet.
4. Vispa ihop grädde, ägg, mandel och socker och häll över bären.
5. Grädda pajen i ugnen i 30 minuter. Låt svalna innan du serverar.

Solros djupadal mandelmanns

Foto: Disa Mandelmann

Solrosorna lockar till sig viktiga pollinatörer.

Mandelmanns

Foto: Disa Mandelmann

Marie & Gustav Mandelmann Ålder: 54 respektive 53 år. Gör: Lantbruksföretagare som driver Mandelmanns trädgårdar på Österlen i Skåne. Familj: Barnen Aaron, 28, Tora, 26, Disa, 24, och Joel, 17 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.

Läs även: Övervintra kronärtskocka – går det?