När mandelträden blommar på Djupadal har både djur och människor fullt upp med vårsysslorna. Hönsen sprätter i trädgårdslandet och hjälper till att bereda och gödsla jorden. Gustav och Marie Mandelmann hjälper bin och humlor med pollineringen och pysslar om de dräktiga tackorna som ska lamma när som helst.

D

et känns ända ut i fingertopparna: våren är här! I växthuset där aprikosträden nyss pryddes av blommor finns nu gröna begynnelser till vad som om några månader ska resultera i smaskig frukt. Det omgivande lövverket är frodigt. De träd som inte står i skydd av glas börjar vakna, de också. Precis överallt knoppas det! De första att slå ut i en rosa färgexplosion är mandelträden. Sedan några år har vi sötmandel och den mer lättskalade krakmandeln. De trivs, till vår stora lycka, och det blir till och med förhållandevis stora skördar. Mandelträdens blommor hinner knappt slå ut innan de får sällskap av mirabeller, magnolior och så småningom också aprikoserna och persikorna. Man blir som berusad av allt vackert som plötsligt finns omkring en! Humlorna och bina sköter vanligtvis jobbet med att pollinera blommor så att frukt kan bli till, men så här om tidiga våren, när det är kyligt och få flygande insekter är i tjänst, så kan man behöva ta saken i egna händer för att säkra sommarens persikopajer och aprikos­tarteletter. Med små målarpenslar penslas blomma efter blomma. Det tar en stund men belöningen är mödan värd! Att dessa på friland stående träd blommar i en tid då inte mycket annat gör det är givetvis underbart – men också riskabelt. Vintern må vara i backspegeln men det är fortfarande kallt, i synnerhet om nätterna. Ifall det blir frost så kan all frukt gå förlorad – en förlust man inte gärna vill föreställa sig. En sommar utan aprikoser är som att vara på tivoli utan plånbok! Vi håller både tummar och tår i hopp om plusgrader.

Mandelblom i MAndelmanns trädgårdar, vårblommor, vårbilder från Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Djupadals stolthet – mandelträden – är riktigt tidiga med att slå ut!

Mandelmanns gård Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Det våras och knoppas i gårdens alla vrår!

Gustav och Marie Mandelmann på sin gård Djupadal

I april vill vi bara vara ute och ta del av allt som pågår i trädgård och hagar.

I trädgården är det livat. Överallt syns hönor picka – de bor i mobila vagnar och har nu fått en hage som sträcker sig över trädgårdslandet. De hjälper gärna till att förbereda jorden med att räfsa, sprätta och sätta i sig snigelägg och det som vildfåglar missat. Vi andra gräver fram former, vänder jorden, gödslar och kantskär. Rejäla bäddar blir till. Lavendelhäckarna som vi satte längs med trädgårdens gångar vid 1990-talets slut, och som blommat troget varje år sedan dess, får sig en rejäl omgång med häcksaxen. Vill man ta sticklingar så är det ett perfekt tillfälle att ta av de grågröna lavendelskotten och repa av de nedersta bladen så att endast stammarna återstår för att sedan trycka ned några centimeter i krukor med jord och hoppas på det bästa. När häcken är färdigklippt är det dags att gödsla – gärna med lite gödsel från hönsens intilliggande sovvagn!

Blommande Magnolia på Mandelmanns trädgård i Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Praktmagnolian trollbinder – doften gör en särskilt lycklig!

Mandelmanns höns

Foto: Disa Mandelmann

Hönsens hage går över trädgårdslandet där de hittar gott om godsaker och även hjälper till att gödsla – en vinst för alla!

Lammungar på Mandelmanns gård Djupadal

Foto: Disa Mandelmann

Mot slutet av april föds de första lammen! I sällskap av sina mödrar får de skutta ut på de gröna backarna runt Djupadal.

Backarna runt Djupadal börjar bli friskt gröna. Vid bäcken har ramslöken tittat upp och blivit frodig – ramslökspestons förlovade tid är nu! Vitsipporna blommar under bokträden och den vilda favoritväxten mandelblom börjar försiktigt slå ut över slätterna. I en avgränsad hage går ett stort gäng tackor. De är i sista veckornas dräktighet och riktigt rultiga vid det här laget. Varje morgon och kväll tar vi en promenad för att kolla så att alla har det bra. Det händer att en tacka trillat omkull och med den stora gravidmagen blivit liggande med klövarna i vädret. En situation som ofta kräver en hjälpande människohand! Mot slutet av månaden brukar det ske: den första lamm­födseln. Man blir lika förvånad varje år när det plötsligt står ett bräkande lamm bredvid en – lika förvånad – fårmamma. Den resterande fårskaran är mycket intresserad av nykomlingen. Kidnappningsrisken är stor! Flera tror sig vara föräldern och ibland resulterar det i att den faktiska mamman står utan unge.

Marie & Gustav Mandelmann

Ålder: 53 respektive 52 år.

Gör: Lantbruksföretagare som driver Mandelmanns trädgårdar på Österlen i Skåne.
Familj: Barnen Aaron, 28, Tora, 26, Disa, 24, och Joel, 17 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.

Förmodligen ska den skyldiga få egna lamm senare samma dag. I den stunden förstår hon ofta sitt misstag vilket resulterar i ett lamm som ingen vill kännas vid. Genom att besöka fåren flera gånger om dagen kan man undvika mycket strul. Man vill så klart också vara i hagen jämt för att ta del av allt spännande som pågår!

Vårljuset resulterar i äggstra stor lycka för nu värps det mer än någonsin. Dessutom börjar rabarbern äntligen växa till. En ekvation som gärna resulterar i många godsaker.

Rabarberpaj med mandel

500 g rabarber
1 dl socker
Pajdeg:
125 g smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl mald mandel
1 dl socker

Gör så här:
Dag 1: Skala och skiva rabarbern och lägg den i en bunke. Blanda ner sockret och låt stå över natten i rumstemperatur. Sätt på ett lock.
Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader. Kör
ingredienserna till pajdegen i en matberedare – degen ska vara smulig men väl blandad.
Häll smulorna i en pajform, 24 cm i diameter, och skaka ut dem och tryck ut dem i botten.
Men lämna en otryckt kant runt om. Häll av och spara saften från den syltade rabarbern,
(den är god att blanda med lite bubbelvatten). Lägg rabarbern i pajskalet. Vispa ihop
fyllningen och häll den över rabarberbitarna. Grädda pajen i ugn i 30 minuter. Låt svalna.

Vill du vandra bland vingårdar, laga mat, leta tryffel och njuta av gott vin? Häng med oss på en underbar mat- och vinresa till Piemonte i höst.