Många av våra mest omtyckta trädgårdsblommor är inte bara vackra, de är välsmakande också. Här tipsar vi om 8 stycken!

 

Blommor och blad

Allt fler odlar egna örter, frukt och grönsaker i trädgården där hemma. Om du känner att det är dags att ta det steget längre kan ätbara blommor och plantor kanske vara en bra idé? Här De ger inte bara extra smak och färg till maträtterna, många av dem är bra för hälsan – och dessutom ser de vackra ut i trädgården. Det finns en mängd blommor som vi lätt kan addera till vår diet. Ta en titt på de här färgglada exemplen, som gör vilken tråkig maträtt som helst lite mer spännande!

 

1. Indiankrasse

Indiankrassen, (Tropaeolum majus), är många ordentliga trädgårdsmästares mardröm eftersom den lätt sprider sig. Men tycker man om färggranna blommor som växer snabbt även i torr jord är den perfekt! Indiankrassen fungerar lika bra som klätterväxt som i krukor och hängande blomsterkorgar, och älskar varma klimat och soliga till halvskuggiga platser. Blomman avskyr frost, men återhämtar sig snabbt och självsår sig efter att den klippts ned.

 

Man kan äta alla indiankrassens delar. Blommorna ger färg åt gröna sallader och fruktsallader, och kan också fyllas med ricotta och örter och sedan ätas. De är ett snyggt tillbehör i en bål, och om du lägger in dem i vitvinsvinäger i några veckor kan du äta knopparna i potatissallad eller en tabbouleh – de påminner om kapris. Bladen, särskilt äldre blad, har en pepprig smak i sallader som liknar vattenkrasse.

2. Rosor

Rosorna i din trädgård blir bara ett trevligt tillägg på tallriken om de har doft; annars är de en smaklös men vacker dekoration. Smaken och doften varierar från hallon, lakrits, äpple och citrus till kryddnejlika och kanel. Damascener-rosor är intensivt parfymerade och fungerar bra att använda.

Tips: För att torka blombladen, plocka fullt utslagna blommor på förmiddagen – se till att de är torra! Skaka av eventuellt damm eller grus och ta bort den vita delen längst ner på blombladet. Lägg ut dem på tidningspapper eller kökspapper och låt lufttorka i några dagar, förvara dem sedan i en väl tillsluten glasburk.

 

Rossmak fungerar bra med alla rätter som innehåller jordgubbar eller hallon. Du kan också till exempel göra rosenvatten, rossirap, sylt på rosblad, Turkish delight-godis, pannacotta och vaniljsås med rossmak, sockerkaka med rossmak, rosmaräng… det finns hur många användningsområden som helst! Mortlade rosblad används också i ras-el-hanout, kryddblandningen från Mellanöstern som man har i taginer och på grillat kött.

 

3. Ringblomma

Ringblomman, (Calendula officinalis), är en rolig säsongsblomma som blommar länge och vänder ett glatt ansikte mot solen nästan året runt. Den kan planteras från frö eller skott, gillar mycket sol och är oemotståndlig för bin. Ringblomman har använts som medicin sedan romartiden och är helig i Indien, där man väver vackra girlanger av den.

Tips: Förväxla inte ringblomman med sammetstagetes, som inte är ätbara – kolla med din plantskola om du är osäker.

Ringblommans honungsliknande doft har jämförts med färsk, kryddig rabarber. Dra av bladen från ringblommans bittra center och använd i sallad, risotto och soppor. Hela blommor kan frysas in i iskuber och blir en snygg drinkdekoration, och torkade blomblad kan användas i olika ört- och kryddblandingar, till exempel för te.
Bonustips: Det sägs att dina drömmar blir verklighet om du sover med en ringblomma under madrassen.

 

5. Krokus

Saffranskrokus (Crocus sativus) kan man odla bara för dess skönhets skull, men för den som har mycket plats i trädgården eller en stor, solig balkong är det värt att odla många och ta vara på dess saffran. Plantera krokus i sol och djup, väldränerad och komposterad jord. Har du turen att få kalla vintrar men få frostnätter kan en lök föröka sig och bli sex stycken efter ett år.

Tips: Saffran kommer från krokusens pistillmärken, som sitter innanför kronbladen. Plocka dem försiktigt och lufttorka i tre till fem dagar.

 

För att få bara en matsked saffran behöver du 50-60 pistillmärken, men det krävs inte mycket saffran för att ge smak. Lägg i två pistiller i soppa för att få vacker färg och god smak, eller använd saffran i paella, risotto, fisksoppa eller en gyllene crème brulée. Du kan också blanda i saffran i ljus honung för att ge den extra smak.

Tips: Rosta pistillerna i en stekpanna på svag värme, krossa dem och blanda ut dem i lite hett vatten, för att få ut mer smak och färg innan du tillsätter saffran i maträtten.

 

7. Daglilja

Dagliljor (Hemerocallis fulva) är inte äkta liljor och växer från knöliga rötter, inte, som oätbara liljor, från lökar. De klarar sig bra i många olika sorters jord och vill ha mycket sol.

Bonus: Enligt en kinesisk sägen kommer du att glömma dina sorger om du sover med en daglilja under kudden.

 

Dagliljor kan man äta året runt – rötterna, skotten, blomknopparna och blommorna är ätliga. I Kina har man ätit dagliljor i över tusen år och använt de gröna knopparna i wokrätter; smaken påminner om gröna bönor. Blommorna används i sötstarka soppor och kallas för “guldnålar” när de är torkade.

 

8. Humle

Humle är de känsliga ljusgröna konformade blommorna från den kraftfulla, dekorativa slingerväxten Humulus lupulus. De är inte svåra att odla, men humle behöver sex till åtta timmars solljus om dagen och mycket vatten. Humle är mycket härdig och går bra att odla långt upp i Norrland. Vänta dig att det tar ett eller två år innan du får en bra skörd.

Skulle det inte vara tillfredsställande att kunna göra egen öl? För alla som funderar på att starta ett eget mikrobryggeri – tänk på att bara odla honplantor och inte hanplantor, eftersom honblomman får en oönskad sammansättning av bitterämnen om den befruktas, vilket gör att den inte blir en god ölhumle.

Tips: Humle är nära besläktad med cannabisfamiljen och ska inte ges till hundar.

Blommande örter

Glöm inte bort blommorna på trädgårdsörterna – smaken är ofta mildare, och många örtblommor är väldigt dekorativa. Du kan till exempel:

 • Blanda gräslöksblommor i potatismos eller äggröra, eller doppa dem i tempurasmet och fritera dem.
 • Använda gurkörtens vackra klarblåa blommor, som har en mild gurksmak, för en verkligt snygg gincocktail.
 • Finhacka en blandning av kryddblommor, från till exempel basilika, rosmarin, timjan och mejram. Blanda med olivolja och vitvinsvinäger för att få en god salladsdressing! Om du förvarar blandningen i en burk med lock kan du hälla på mer olja och vinäger allteftersom – dressingen håller sig i en vecka eller så.
 • Ananassalvians blommor blir fina i fruktsallader, eller blanda i dem i en banansmoothie.

 

Fläderblommor

Fläder (Sambucus nigra) är en omtyckt perenn och dess väldoftande blommor har länge använts för både matlagning, medicin och kosmetiska produkter. Växer ofta vilt.

Varning: Använd bara fläderblommorna – löv och stjälkar är giftiga. Även bären är giftiga och ska inte ätas råa, men giftet i dem försvinner vid upphettning.

Fläderkoncentrat är gott och törstsläckande om man blandar det med mineralvatten, och är också utsökt i vitt vin eller champagne. Du kan även använda fläderkoncentrat i geléer och sorbetglass och marinera frukt i det.

Fläderkoncentrat, cirka 1 liter:

Ingredienser:

 • 1 kilo socker
 • 2 citroner
 • 1 matsked citronsyra
 • 40-50 fläderblomklasar, noggrant sköljda

Tillverkningssätt:

 1. Lös upp sockret i två liter vatten tillsammans med citronsyran och de två citronerna (skivade.)
 2. Låt vattnet koka upp och koka tills vätskan reducerats ner till hälften. Ta bort den från värmen.
 3. Lägg i blomklasarna i vätskan, rör runt och låt den stå över natten
 4. Sila saften genom fuktigt muslintyg och förvara den i steriliserade flaskor i kylen.

 

Var på den säkra sidan

Precis som med hemodlade frukt och grönsaker är det viktigt att se till så att blommorna du ska använda är fria från insekter, smuts och kemikalier. Undvik att använda blommor som vuxit bland avgaserna nära stora vägar, och använd inte heller blommor som köpts i butik och kan vara besprutade. Som med all annan mat kan man vara allergisk mot vissa ätbara blommor – så prova lite innan du äter! Och kontrollera noggrant att det är rätt sort, och att blomman verkligen är ätlig, innan du njuter av den.