Nu är den goda bageln kokt! Jo just det, det är själva kokningen som skiljer det här brödet från andra. Kokningen tillför fukt och gör bagels härligt tuggiga. Prova själv! Här är vår steg-för-steg-guide.

Bageln är ett judiskt bakverk som tros ha sitt ursprung i Polen på 1600-talet. I New York äter man gärna den traditionella vallmofrötoppade varianten med cream cheese och rökt lax. Men även bagels med blåbär i degen är populärt.

Hemmagjorda bagels
Bagel med vallmofrö

Det är kokningen som ger bagels den rätta konsistensen. Bagels är godast att äta samma dag som de görs. Räcker de en dag till, så njut dem rostade. Vad du fyller dem med bestämmer du själv. En klassisk fyllning är lax och Philadelphiaost. 

6 bagels
25 g smör
1 1/4 dl mjölk
1 msk strösocker
1 tsk torrjäst
1 ägg, delat
1/2 tsk salt
250 g vetemjöl special
1 tsk vatten
Vallmofrön

Hemmagjorda bagels, steg 1

Foto: Dean Wilmot

1. Smält smöret på låg värme, tillsätt mjölk och socker och rör tills sockret löst sig. Värm vätskan så att den är fingervarm, ta sedan bort den från plattan. Tillsätt jästen, låt det stå tills vätskan börjar bubbla, i ca 10 minuter, vispa sedan i 1 äggvita och saltet.

Hemmagjorda bagels, steg 2

Foto: Dean Wilmot

2. Ta fram köksmaskinen. Häll över vätskan i deg­skålen, tillsätt mjölet och låt degen arbetas i maskinen i cirka fem minuter, så att den blir smidig och elastisk.

Hemmagjorda bagels, steg 3

Foto: Dean Wilmot

3. Täck med en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar mellan 30 minuter och en timme. Klipp under tiden ut sex kvadrater på 10 x 10 cm från ett bakplåtspapper, lägg kvadraterna på en plåt och ställ den åt sidan.

Hemmagjorda bagels, steg 4

Foto: Dean Wilmot

4. Dela degen i sex delar och arbeta delarna en åt gången. Rulla dem till bollar på ett lätt mjölat underlag. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns kladdig. Pudra ditt pekfinger med mjöl och stoppa in det mitt i ”degbollen”. Snurra bollen runt fingret för att göra hålet lite större. Placera varje bagel på det kvadratiska bakplåtspapperet, täck med kökshandduk och låt det dem stå och jäsa i ytterligare 15–20 minuter. Under tiden låter du en stor kastrull med vatten koka upp. Sätt ugnen på 200 grader.

Hemmagjorda bagels, steg 5

Foto: Dean Wilmot

5. Släpp sakta ner varje bagel i vattnet, fortfarande med papperet kvar. Papperet minimerar risken för dig att skållas av skvättande vatten. Sjud varje bagel i 30 sekunder, vänd sedan och låt sjuda 30 sekunder till. Ta bort papperet och kasta det. Plocka upp den kokta bageln med en hålslev och lägg den på bakpappersklädd plåt, se till att det är mellanrum mellan bröden.

Hemmagjorda bagels, steg 6

Foto: Dean Wilmot

6. Rör ihop äggula och vatten i en skål. Pensla varje bagel, strössla över vallmofrön och baka dem i ugnen tills de får en gyllene yta, det tar 18–20 minuter. Låt svalna före servering.

Ur Lantliv mat&vin 2/2017, prenumerera på Lantliv mat&vin!

Baka också: Söta bagels!

NUVARANDE Hemmagjorda bagels – enkelt steg för steg-recept
NÄSTA Underbar inspiration för lantköket