Köpt knäckebröd i all ära, men detta spröda fruktknäcke slår det mesta och är ljuvligt gott med en vällagrad ost. Du får också recept på smarriga rödbetssnurror med pumpakärnor och emmerlimpor med torkad frukt!

Äppelknäcke på skrädmjöl

16 stycken
1 påse torkade äppelringar, 250 g
1 dl hasselnötter
3 dl mjölk, 3 procent
25 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl skrädmjöl
Ca 4 dl siktat dinkelmjöl
TILL UTBAKNINGEN:
Fullkornsmjöl av dinkel
1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka de torkade äpplena fint. Grovhacka nötterna.
2. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, allt mjöl och äppelbitar. Arbeta ihop till en smidig deg. Är degen för lös, blanda i mer siktat dinkelmjöl.
3. Mjöla bakbordet med fullkornsmjöl av dinkel. Dela upp degen i 16 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla lätt med en kruskakavel ut varje boll så tunt som möjligt. Brödkakorna ska mäta cirka 15 centimeter i diameter. Mjöla lite på kaveln så går det lättare.
4. Grädda bröden i mitten av ugnen på het plåt tills de börjar mörkna i kanterna, cirka 6 minuter.
5. Efterbaka knäckebröden i 50-gradig ugnsvärme med luckan på glänt i cirka 1 timme. Låt kallna på galler.

 

Rodbetssnurror
Rödbetssnurror med pumpakärnor

Att fylla matbrödet med rödbetor är kanske 
inte så vanligt. Men det blir ett otroligt gott och färgrikt bröd.
40 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
ca 8 dl siktat dinkelmjöl
FYLLNING:
3 stora rödbetor
3 rödlökar
1 msk torkad timjan
3 msk rapsolja
2 dl pumpakärnor
TILL PENSLING:
1 ägg
Pumpakärnor
Flingsalt
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
2. Skala rödbetorna och riv dem på rivjärnets grova sida. Skala och hacka löken. Fräs rödbetor, lök och timjan i rapsolja utan att det tar färg, cirka 10 minuter. Smaka av med lite salt.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en 1/2 centimeter tunn kaka som mäter 50 x 30 centimeter.
4. Strö över grönsakerna och pumpakärnorna och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulltårta i 20 bitar. Lägg dem i bullformar. Låt jäsa cirka 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över några pumpakärnor och lite flingsalt.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk. Bröden går bra att frysa och värma försiktigt vid servering.

 

Emmerlimpor
Emmerlimpor med torkad frukt

Torkad frukt har blivit otroligt populärt. Det här fruktbrödet har en spännande kryddning av kanel och anis och är väldigt gott till lagrad ost.
4 bröd
SURDEG:
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl (+ 1/2 dl) emmermjöl
EFTER 1–2 DYGN:
7 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk salt
150 g torkade fikon, hackade
150 g torkade aprikoser, hackade
100 g russin
2 dl solroskärnor
1 msk nystött anis
1 1/2 tsk kanel
2 msk malt, helst av korn
7 dl emmermjöl
ca 14 dl Ölandsvete
1. Gör surdegen: Värm vattnet till fingervärme, 37–40 grader. Smula sönder jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör ut jästen. Blanda i emmermjölet.
2. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur 1–2 dygn så att en surdegskultur bildas. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Om den står så länge, ”mata” den med ytterligare 1/2 dl mjöl efter första dygnet och låt stå ytterligare ett dygn. Surdegen ska lukta friskt, syrligt och gärna bubbla när den är klar.
EFTER 1–2 DYGN:
1. Värm vattnet till fingervärme, 37–40 grader. Blanda surdegen med vatten, olja, salt, frukt, solroskärnor, kryddor, malt, emmer och nästan allt Ölandsvete, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bord. Låt degen jäsa under duk cirka 1 timme.
2. Smörj 4 avlånga formar som vardera rymmer cirka 1 liter eller klä dem med bakplåtspapper. Forma degen till 4 limpor och lägg dem i formarna. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen och grädda cirka 1 timme. Känn på brödet med en provsticka att det är genomgräddat.
4. Ta ut bröden och låt dem vila i formen några minuter innan de vickas upp och får kallna på galler inlindade i en bakduk. Låt brödet ”sätta sig” innan du skär i det. Det mår bäst av att vila till nästa dag.