Sommarens godaste dessert är nog den här marängtårtan med lemoncurd och säsongens bär som vinbär och blåbär.

pavlova med citronkräm och färska blåbär

Foto: Matilda Lindeblad

Marängtårta med lemon curd och blåa bär
Låt pavlovan svalna i ugnen utan att öppna luckan så minskar risken för att den sjunker ihop. Den som vill förenkla köper färdig lemoncurd på burk.
1 tårta, cirka 6 portioner
4 äggvitor
2 1/2 dl (220 g) strösocker
2 tsk citronsaft
2 tsk majsena
1 tsk vaniljsocker
Citroncurd på brynt smör:
125 g smör
4 äggulor
1 dl citronsaft
Skalet från 1/2 citron
2 1/2 dl socker
En nypa salt
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 dl blå bär, t ex svarta vinbär och blåbär
Florsocker, mynta eller citronmeliss
1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
2. Tillsätt sockret, en matsked i taget, och vispa tills sockret har löst sig och äggvitevispet har fasta toppar och ser ut som raklödder, ca 20 minuter för hand. Vänd ner citronsaft, majsena och vaniljsocker.
3. Rita en rund ring på ett bakplåtspapper med hjälp av en tallrik och forma marängen i den. Fös upp kanterna med hjälp av en palett så spricker pavlovan inte lika
4. Sätt in marängen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125 grader och grädda marängen i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt, i minst 3 timmar men gärna över natten, utan att öppna luckan.
5. Citroncurd: Bryn smöret i en kastrull. Häll över smöret i en bunke för att avstanna stekningen. Tappa upp ett kallt vattenbad t  ex i vasken.
6. Vispa samman äggulor, citronsaft, citronskal och salt i en kastrull och värm det på medelvärme. Tillsätt smöret lite i taget under ständig vispning utan att bottensatsen kommer med. Rör eller vispa tills krämen tjocknar, i 5–10 minuter. Använd gärna en termometer, temperaturen  får inte överstiga 80 grader, då spricker krämen.
7. Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa den kall. Krämen håller ca 1 vecka i kylskåpet.
8. Garnering: Vispa grädden lätt med vaniljsockret. Fördela grädden och citroncurden på tårtan. Toppa med bär, florsocker och garnera eventuellt med mynta eller citronmeliss. Servera direkt.

Ur Lantliv mat&vin nr 4/2014

Läs också: Bästa hallonrecepten!
Läs också: Ljuvlig glasstårta med bär!

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne