Kan det bli mer klassiskt? Servera grytan med gratinerat jordärtskocksmos.

Boeuf Bourguignon

6 portioner
1 1/2 kg högrev
Salt
Peppar
2–3 msk smör eller margarin
Olja
3 msk tomatpuré
1 flaska rött vin
4 dl vatten
3 msk kalvfond
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 1/2 msk finhackad färsk timjan
20 steklökar
4 morötter
1 fänkålsstånd
2 msk smör
150 g champinjoner
150 g fläsk, rimmat och tärnat
2 tsk råsocker
2 msk smör
3 msk finhackad persilja
1. Putsa köttet och dela det i ca 3 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar i smör och olja. Salta och peppra. Flytta efter hand över köttet i en rejäl stekgryta. Häll lite vatten i pannan mellan gångerna och häll över den sky som bildas i stekgrytan. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, fond, lagerblad, vitlök och timjan. Låt allt koka sakta i 1–1 1/2 timme.
2. Skala lökarna. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Ansa fänkålen och skär i stavar. Hetta upp matfett och stek morötter och fänkål och vänd därefter ner dem i grytan. Ansa champinjonerna, halvera dem om de är stora. Hetta upp nytt matfett och fräs svamp, bacon och lökar i lite råsocker. Häll över i stekgrytan. Låt allt koka ihop i ca 5 minuter.
3. Om det behövs kan du reda din gryta med lite maizena utrört i vatten. Garnera med persilja. Servera med jordärtskocksmos.
Ur Lantliv mat&vin 5/2013

Vintips: Ett rött, välbalanserat vin med rund smak av mörka bär: Taurasi (6282), 159 kr. Lång, härlig eftersmak gifter sig väl med grytans mjuka aromer utan att ta överhand.