Citronkaka med marängtopp är en perfekt kalaskaka i påsk! Eftersom den bakas i långpanna, kan man skära ut bakelsebitar med en marängtopp på till varje gäst. Garanterat succé!

citronkaka med marängtoppar i långpanna, perfekt kaka i påsk

Foto: Susanna Blåvarg

Citronkaka med marängtopp bakad i långpanna
En gul och vacker citronkaka blir en perfekt av­slutning på påskfesten. Citronkrämen ska vara lite dallrig men inte lös när den kommer ut ur ugnen.
1 tårta räcker till ca 12 bitar
75 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Fyllning:
4 ägg
2 dl strösocker
5 msk vetemjöl
Finrivet skal och saft av 2 ekologiska citroner
Italiensk marängtopp:
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
3 äggvitor
1 nypa salt
1 tsk citronsaft
1 msk färgat strössel
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och tillsätt äggulorna, en i taget. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken och vänd hastigt ihop blandningen till en jämn smet. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Förgrädda kakan i 12 minuter.
3. Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och finrivet skal. Häll smeten på den förgräddade botten och fortsätt grädda kakan i cirka 15 minuter, den ska vara lite lös.
4. Italiensk maräng: Koka strösocker och vatten till en seg sockerlag. Den är klar när den nått exakt 121 grader. Vispa äggvitorna fluffiga med salt. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt citron och fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa fina marängtoppar på kakan. Låt marängen få fin färg med hjälp av en brylé-brännare eller gratinera den hastigt i ugn på hetaste grillvärme.  Dekorera kakan med strössel.
Ur Lantliv mat&vin 2/2014

Baka även: