Mårtensafton den 10 november inleder den svenska gåsätarhelgen. Har du koll på högtiden? Vi reder ut maten och historien bakom Mårtensafton.

Lutfisk till förrätt, ugnsstekt gås till varmrätt och så rejält med risgrynsgröt till efterrätt. Så såg den skånska gåsamiddagen länge ut. Men någon gång på 1850-talet fick (tack och lov!) en pigg krögare på Stockholmskrogen Piperska muren en bättre idé. Där skapades den elegantare menyn med svartsoppa och äppelkaka i stället, som blev populär och spreds över landet.

Att mårtensgåstraditionen har så starkt fäste just i Skåne beror mest på att man där kunde fortsätta att ha gäss i lantbruket i en tid när det blev svårare att hitta bete för dem i resten av landet. Mårtensfirande med gås är i känt i stora delar av Europa sedan medeltiden och var en fest till helgonet sankt Martins ära. Legenden om honom säger att han när han på 300-talet skulle utnämnas till biskop i franska Tours var så ovillig att ta tjänsten att han försökte gömma sig i ett gåshus – men att gässen kacklade så högljutt att han blev upptäckt. Att årligen nacka
och äta en massa gäss skulle vara hans sätt att hämnas på fjäderfäna.

Förslag på recept till Mårtens afton
Recept på stekt gås
Lisa Lemkes skånska äppelkaka!
Lättlagad, klassisk äppelpaj

Text ur Lantliv mat&vin 7/2017

NUVARANDE Därför firas Mårtensafton!
NÄSTA Inredningstips – så skapar du vacker förvaring