En annorlunda husaffär ledde Beata och Jozef till deras drömhus. Nu njuter familjen av allt de önskade: kakelugnar, trägolv och balkong. Och det blir inte sämre av att böljande rapsfält, knotiga ekar och äppelträd ramar in det vackra gamla huset.

G

rinden står på glänt till det vita gamla huset som är omgärdat av rapsfält strax utanför Norrköping. Slingrande grusgångar och knotiga gamla ekar och äppelträd ramar in huset. Beata och sonen Leonard är ute i trädgården och förbereder odlingslådorna för sådd.

– Jag älskar den här utsikten. Det är så sanslöst vackert med det böljande landskapet att jag måste nypa mig i armen ibland för att förstå att vi verkligen bor här, säger Beata medan hon blickar ut över fälten.

Huset är byggt på 1930-talet, har brutet tak och spröjsade fönster. Det är helt nyrenoverat och familjen som bor här består av Beata, Jozef och deras son Leonard. När de för några år sedan var på jakt efter sitt drömhus höll Beata på att ge upp det som stod högst upp på hennes önskelista: ett charmigt gammalt trähus, vackra trägolv, gärna en balkong och en eldstad att njuta av. Efter flera års letande la hon till slut många av sina önske­mål och krav på hyllan.

LLV_NORRKOPING089

LLV_NORRKOPING061

När vänner till familjen berättade att det kanske skulle bli ett hus till salu i ett område som Beata och hennes man förälskat sig i, blev de så klart väldigt nyfikna. Kruxet var bara att huset inte låg ute till försäljning än. Paret som ägde huset hade köpt det för att renovera och sedan sälja det vidare. Men Jozef och Beata chansade och kontaktade ägarna till huset.

– När han lagt på luren och berättade för mig att det är ett gammalt hus med trägolv, kakelugnar och balkong trodde jag först att han skämtade med mig, säger Beata med ett stort leende.

De blev erbjudna att komma och titta på huset, som då bara kändes som ett skal. Renoveringen var precis påbörjad, källaren var utgrävd och höll på att dräneras. Invändigt var vissa väggar rivna och det var ett hål i golvet mellan våningarna.

– Någonstans där i röran såg jag all potential och blev kär på stubinen, berättar Beata. Beata och Jozef fick se ritningar på hur huset skulle se ut när det var klart och efter flera rundvandringar och genomgångar var de helt övertygade om att det var här de ville bo.

– Det känns ibland som att det var ödet som tog oss till huset, som att det var meningen att vi skulle förlora alla de där tidigare bud­givningarna, säger Beata.

Läs också: Titta in i Skånegårdens fantastiska trädgård med över 300 rosor

LLV_NORRKOPING052

 

LLV_NORRKOPING034

I stället för att vänta på att huset skulle komma ut till försäljning bestämde sig Beata och Jozef för att lägga ett bud och hoppas på att kunna få köpa det redan innan det var till salu. De kom överens med ägarna om ett slutpris och huset blev deras. Det var en annorlunda husaffär, som med facit i hand blev bättre än vad de kunnat drömma om. I och med att de kom in så tidigt i renoveringsskedet bjöds de in till att vara med och tycka och tänka. Även om det mesta till renoveringen redan var inköpt så fick de vara med och fatta flera beslut.

– Det har varit en fantastisk känsla att få följa renoveringen från början och se vårt hus växa fram, säger Jozef som uppskattar att allt är nyrenoverat.

Huset har en ljus färgskala både utvändigt och invändigt som går i grått, grönt och blått. Tidsenliga tapeter samstämmer fint med pärlspont och originaldetaljer. Det är genomgående gamla spegeldörrar och de flesta har köpts begagnade. Taken är vitmålade vilket gör att rummen badar i ljus. Golven är vitsåpade och väldigt behagliga att gå barfota på. Samtliga kakelugnar är antika och fanns inte i huset tidigare utan har byggts upp på plats.

LLV_NORRKOPING031

LLV_NORRKOPING015

Huset är utbyggt för att ge plats åt ett rejält kök med matplats. Vårsolens strålar flödar in i köket genom de stora spröjsade fönstren som vetter ut mot rapsfältet.

– Att köket skulle ha den fina grå färgen var vi med och bestämde, berättar Jozef som tycker om de stora umgängesytorna och öppenheten mellan kök och vardagsrum.

Han har själv byggt köksön som målats i samma färg som det övriga köket, och den utnyttjas till både matlagning och umgänge. Paret bjuder flitigt in släkt och vänner och de är oftast många när de ses. Utöver sitt vanliga jobb som inköpsansvarig har Beata även en blogg. Där skriver hon bland annat om huset, inredning och sina turer på loppis.

– Vi njuter varje dag av att bo i huset och det är kul att få dela med sig av lite glimtar till mina läsare, säger Beata.

LLV_NORRKOPING023

LLV_NORRKOPING042

Beatas bästa tips för loppisrundan:
1. Var tidigt på plats när loppisarna öppnar så har du chans att få de
riktiga fynden.
2. Ta god tid på dig när du ger dig ut på en runda. Det tar tid att se allt och du måste gå mer än ett varv för att upptäcka godbitarna.
3. Gör upp en lista på vad du behöver eller vad du skulle vilja hitta.
4. Rota bland sakerna. Vrid och vänd på allt, kanske hittar du det du söker längst bak eller underst i högen.
5. Se potentialen. Det mesta går att förändra med enkla medel och du kan själv skapa något alldeles unikt.

Att fynda på loppis är bland det bästa hon vet. När man vill inreda med secondhand så tar det sin lilla tid innan man hittar de rätta sakerna. Men det är det verkligen värt, tycker Beata.

– Det känns bra att sakerna får ett nytt liv och en andra chans att fylla en funktion hemma hos oss, säger hon.

Landskapet som omger huset är verkligen slående vackert. Lummig, spröd grönska och fält som breder ut sig över små böljande kullar. Rapsfältet håller precis på att växla mellan gult och blått. När rapsen blommar över så tar blåklinten vid.

– Jag är så himla glad och tacksam för att just det här huset blev vårt. Att Leonard får växa upp här och att ha lugnet och friheten precis utanför dörren. Vi har hittat vår plats helt enkelt, bland raps och blåklint, säger Beata.

Reportaget var med i Lantliv 2017, prenumerera på Lantliv