konditor Mia Öhrn är expert på kladdkaka

Kladdkaksexpert.

Din kioskvältare Kladdkakor har sålt i 200 000 exemplar och kladdkakor är ett av det mest googlade receptet på nätet. Varför är kladdkakan så populär?
– När kladdkakan kom i slutet av 1970-talet var den något helt nytt. Den var kladdig och härlig istället för gängse torra, smuliga chokladkakor. Nästan alla gillar kladdkaka och kan baka den på billiga ingredienser som brukar finnas hemma. Och choklad + kladd = oslagbart, så är det bara!

När fick du själv först smak för kladdkakor?
– Min bästis Malin lärde mig baka kladdkaka när vi gick i högstadiet. Vi kunde äta en hel per kväll!

Har du misslyckats någon gång?
– Ja, absolut! Det är ju lätt hänt att grädda kladdkakan lite för länge, och då blir den bara torr och tråkig. Jag har också varit med om kladdkakor som varit så kladdiga att de runnit ut över hela köksbänken.

Vilken är dina favoritvarianter?
– En av mina favoriter är kladdkaka med daimgrädde. Recept kommer här!

kladdkaka med daimgrädde

Kladdkaka med daimgrädde
Med daim i kakans gräddiga topping får du en barnsligt god kaka. Gör gärna kladdkakan dagen innan, låt den stå i kylen över natten och toppa med grädden strax innan servering.

Kaka:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl (150 g) vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 dubbelförpackningar (à 56 g) daim

1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14–15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

3. Lossa kakan ur formen. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden. Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med krossad daim.

Mia Öhrn
Gör: Konditor och matskribent som skapar recept för böcker och tidningar. Jobbar just nu för fullt med nya upplagan av Sju sorters kakor.
Bor: Kungsholmen i Stockholm.
Aktuell: Med boken Bästa Kladdkakorna som säljs genom jultidningsförlaget Bra Förlag
Mer om Mia på hennes blogg

Fler recept på kladdkaka: