Lär dig stjärnkockens knep och laga den bästa rätten på jordärtskockor!

Jordärtskocka av Fredrik Eriksson
Rostade jordärtskockor med ingefära och chili
Jordärtskockan är en grönsak som är fantastisk hela hösten och vintern. Rätten är strålande som den är på brunchen eller lunchen i vinter, gärna till kallskuret kött.
4 portioner
12 jordärtskockor
4 klyftor vitlök
En bit skalad ingefära, 2 cm
2 chilifrukter
1 stjälk citrongräs
1 lime
1 apelsin
1/2 dl olivolja
Salt
Till servering:
1 dl smetana
1 ask vattenkrasse
1. Borsta jordärtskockorna rena med en grov rotfruktsborste. Klyfta dem.
2. Dela vitlöken, grovhacka ingefäran. Dela chilin, men behåll fröna.
3. Krossa citrongräset (banka på stjälken med t ex ett knivskaft eller en mortelstöt) så att du får ut smakerna. Skär i bitar. Halvera lime och apelsin, skär en halva av varje i grova klyftor.
4. Blanda alla ingredienser i en skål med olivolja, salta. Lägg allt i en ugnsfast form eller panna. Baka på 225–250 grader i ca 20 minuter så att allt får färg.
5. Ta ut formen och låt svalna något. Riv över skalet av resten av limen och apelsinen, pressa över lite saft över och vänd ner en skvätt olivolja. Klicka ut smetana och garnera med krasse och servera. Smaklig spis!

GOTT ATT DRICKA TILL SKOCKORNA:
Här kommer tips på två vita viner som båda har tropisk frukt och inslag av citrus och honung vilket passar bra till rättens lite asiatiska touche: Secateurs Chenin Blanc (70933), 111 kr  eller  Mara Martin Godello, (72198), 100 kr. Viss mineralitet i vinet möter skockornas jordiga mineralton. Du kan också prova ett öl till, AMA Bionda ale, (nr 89239), 29:90 kr/355 ml. Fylligt, med liten ton av apelsinhonung och viss sötma i eftersmaken som passar utmärkt till de asiatiska smakerna i maten. Beska från tre olika sorters humle möter skockornas mineralitet.
Ur Lantliv mat & vin nr 1/2015.

Läs också:

Morotssoppa
Vardagslyxa med soppa och hembakt bröd