Lägg ihop bottnarna och vispa grädden alldeles innan marängtårtan ska ätas så blir det en god kontrast mellan luftig maräng, kall grädde och syrlig frukt.
Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!

Hasselnötsmarängtårta
Det finns ofta skalade hasselnötter att köpa, annars rostar man dem snabbt i en torr stekpanna tills skalen börjar flagna, och gnuggar dem rena i en handduk.

1 tårta (2 bottnar)
1 dl skalade hasselnötter
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 dl florsocker
1/2 dl maizena majsstärkelse
1 nypa salt
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 apelsiner
6–8 dadlar
1/2 granatäpple
1. Sätt ugnen på 175 grader. Kör hasselnötterna till ett fint strössel i mixern. Vispa ägg­vitorna fluffiga. Tillsätt hälften av strösockret
och vispa ytterligare en stund. Tillsätt resterande socker och vispa till ett glansigt fast skum.
2. Blanda hasselnötsströsslet med florsocker och maizena. Sikta ner blandningen i maräng­smeten och vänd i den med luftiga tag.
3. Rita 2 rundlar (ca 25 cm i diameter) på ­bakplåtspapper som ligger på plåtar. Spritsa eller bred marängsmeten i rundlarna.
Grädda bottnarna i ugnen i 30  minuter. Lossa dem från bak­plåtspappret och låt svalna.
4. Skala och skär apelsiner i skivor. Dela och kärna ur dadlarna. Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna. Vispa grädden lätt.
5. Lägg upp en marängbotten på ett tårtfat. Toppa med lite grädde och frukt. Lägg på nästa hasselnötsmaräng, skeda över vispgrädde och arrangera frukten. Sikta över lite florsocker.
Recept ur Lantliv mat & vin nr 6/2013.

Baka också: Himmelsk limetårta!

Sugen på ännu mer bra recept och matinspiration? Klicka här för att prenumerera på Lantliv mat&vin, i år med 8 härliga nummer!