Egen buljong smakar som inget annat, och blir grunden för den här krämiga kycklinggrytan med primörer.

Kycklinggryta med primörer och skockor

Underbara smaker i en gräddig gryta där allt tas tillvara. Om du vill kan kycklingskinnet stekas knaprigt och toppa grytan. Får du buljong över är den perfekt att förvara i frysen till andra goda grytor.
6 portioner
1 hel  kyckling
Kronärtskocksbuljong:
2 stora kronärtskockor eller 4 små
2 morötter, skalade
1 gul lök, skalad
15 cm purjolök
2 lagerblad
8 svartpepparkorn
1 msk salt
3 dl vitt vin
Eventuellt färsk timjan 
Primörgrytan:
300 g jordärtskockor
10 cm purjolök
600 g primörer t ex morötter, sparris, sockerärter, rädisor
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Salt, svartpeppar och maizena
Färska örter, t ex körvel, basilika eller dragon
1. Ta bort kycklingskinnet och spara det. Stycka kycklingen, dela köttet i mindre bitar och lägg det och skinnet i kylskåpet.
2. Buljong: Lägg skrov och vingar i en stor kastrull. Skär av stammen på skockorna. Skär  morötter och lök i bitar och lägg dem och skockorna i kastrullen. Tillsätt kryddor, salt och vin.  Fyll på med vatten så det täcker.
3. Låt koka i ca 50 minuter tills man lätt kan rycka bort ett blad på kronärtskockorna. Ta upp skockorna och låt dem svalna. Låt buljongen sjuda i ca 40 minuter till. Sila buljongen. Servera kronärtskockorna till förrätt eller rensa bottnarna fina.
4. Stek kycklingskinnet med skinnsidan nedåt i en medelvarm stekpanna med 1 msk neutral olja. Lägg på ett mindre lock så att skinnet inte krullar sig så mycket. Stek i ca 7 minuter tills skinnet är krispigt och gyllenbrunt. Se upp så att det inte är för varmt då bränns skinnet, utan låt det steka sakta i sitt eget fett. Vänd och stek i ca 3 minuter till. Lägg skinnet på ett hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.
5. Primörgrytan: Skala och skär jordärtskockor i klyftor. Skär purjolöken i strimlor och skär övriga primörer i mindre bitar. Koka upp 1 liter av kycklingbuljongen med grädde och crème fraiche. Lägg i jordärts­kockorna och koka i ca 5 minuter.
6. Lägg i kycklingköttet och sänk värmen. Sjud i ca 5 minuter tills kycklingen är färdig. Lägg också i primörer som har något längre koktid, t ex morötter och blomkål.
7. När kycklingen nästan är färdig lägger du i ­purjolöken och lättkokta primörer som sockerärtor. Krydda med salt och peppar och red eventuellt av med maizena och du vill ha en krämigare gryta. Äter du inte kronärtskockorna till förrätt, lägg i bottnarna och garnera med några blad. Garnera med örter och om så önskas strimlat, knaperstekt kycklingskinn. Servera med ris eller färskpotatis, eller bara ett gott bröd.

Ur Lantliv mat&vin 3/2014, vill du prenumerera, klicka här!

VINTIPS: Domaene Gobelsburg Riesling (4376), 109 kr. Druvigt, blommigt och friskt vin från Österrike med inslag av honung, äpplen och citrus.

Prova också Lisa Lemkes goda lamm!

Baka bästa limetårtan, recept här!