Knytis i midsommar? Satsa allt på ett fat! Lisa Lemkes potatissallad på färskpotatis har allt.

potatissallad på färskpotatis av Lisa Lemke

Foto: Åsa Dahlgren

Matkreatören Lisa Lemke bjuder gärna på den matiga färskpotatissalladen till midsommarlunchen i hagen vid egna prästgården i Halland.

Använd gärna små och fina färskpotatisar till potatissalladen. Koka potatisarna hela, det blir både godare och vackrare så! Är det tidigt på färskpotatissäsongen kan potatisarna ibland bli lite vattniga när man kokar dem. Då brukar jag i stället baka dem i ugnen med lite god olja, någon örtkvist samt salt och peppar. Sedan är det bara att svänga ihop salladen precis som om du hade kokat potatisen.

Potatissallad på färskpotatis
4 portioner
1 kg färskpotatis
DRESSING:
75 g smör
Rivet skal från 1 citron
1–2 tsk citronsaft
1 dl finhackad gräslök
2 dl gröna oliver, strimlade
2 msk inlagd jalapeño, finhackad
2–3 sardellfiléer, finhackade
2 saltgurkor, finhackade
Ev huvudsallad
1 1/2 dl hackad bladpersilja till garnering
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Gör under tiden dressingen.
2. Dressing: Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt och karamelligt. Rör ner saft och skal från citronen, gräslök, oliver, jalapeño, sardeller och saltgurka (allt finhackat). Sväng runt detta med den nykokta potatisen.
3. Lägg eventuellt ut blad från huvudsallad på ett stort fat och toppa med potatisen. Strö finhackad persilja över och servera genast.

Läs även: Midsommarmat: 15 ljuvliga recept till midsommar
Fixa en vacker flätfrisyr till midsommar

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne