Flankstek är utmärkt kött att grilla och en syrligt chilihet dressing blir fantastiskt gott till. Vill du inte grilla flanksteken går den även bra att steka i ugn.

Grillad flankstek med chilidressing

Foto: Anders Norrsell

Flankstek med chilidressing

Grillad flankstek med jalapenodressing
Flankstek är en populär styckningsdetalj, framför allt att grilla men även att steka hel i ugn. Snitta köttet lätt på båda sidorna innan tillagning. Flanksteken ska alltid skäras tvärs över muskel­fibrerna, skär du den på andra hållet blir den seg.
4 portioner
800 g rumstempererad flankstek
2 msk neutral olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
JALAPEñODRESSING:
1 1/2 jalapeño
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Saft av 1 1/2 limefrukt
1 dl olivolja
1/2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
SERVERAS MED:
Valfri blandad sallad
1 stånd kokt grön sparris
1 rostad eller grillad röd paprika
GARNERING:
Kryddgrönt
1. Flanksteken kan du grilla eller steka i ugn. Köttet ska ha en innertemperatur på 58 grader när det är klart. I ugnen steker du färdigt köttet på 100 grader i ca 25 minuter efter att du först har brynt det i en stekpanna. Grillar du köttet så pensla det först på båda sidor med en neutral olja och krydda med salt och peppar. Grilla det sedan i cirka 3 minuter på varje sida. Låt det färdiggrillade köttet vila på smörpapper i ca 10 minuter innan du skär det i tunna skivor.
2. Jalapeñodressing: Grovhacka jalapeño­frukterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Pressa saften ur limefrukten. Blanda samtliga ingredienser till dressingen.
3. Lägg upp sallad, sparris och rostad paprika på ett uppläggningsfat. Lägg köttet på salladen och ringla över dressingen. Garnera med kryddgrönt.

Ur Lantliv 5/2014, prenumerera på Lantliv

VINTIPS: Bolgarello Rosso Sangiovese (2325), 85 kr. Fruktigt med inslag av körsbär och mörk choklad.

Läs även: Goda såser till grillat!