Vår flankstek med pistaschchimichurri får garanterat gästerna på fall!

Flankstek är en billig och mör köttdetalj med mycket ­smak. Den passar utmärkt att grilla eftersom den är ­relativt platt och lätt att tillaga jämnt. Vi serverar en argentinsk ­chimichurri till som här får extra sälta av parmesanost och lite tugg­motstånd från pistaschnötter. ­Supergod också till grillad lax, sötpotatis och halloumi.

Grillad flankstek med chimichurri

Foto: Thomas Hjertén

Grillad flankstek med pistaschchimichurri

4 portioner
600 g flankstek
Pistasch- & parmesanchimichurri:
70 g skalade pistaschnötter
1 vitlöksklyfta
1 urkärnad chilipepparfrukt
1/2 kruka oregano
1 kruka persilja
1 kruka koriander
1 citron, saft och skal
2 tsk honung
3 msk finriven parmesanost
2–3 dl olivolja
Salt
1. Skär några sneda snitt i steken. Salta och peppra och grilla steken i ca 5 minuter per sida tills inner­temperaturen är 58 grader.
2. Låt köttet vila i minst 5 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Var noga så att du skär rakt ned och över köttfibrerna. Skär du snett och längs med fibrerna blir köttet segt. Servera med chimichurri och gärna grillade grönsaker och potatis.
3. Pistasch- och parmesanchimichurri: Hacka nötter, ­vitlök, chili, oregano, persilja och koriander (även stjälkarna) fint. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt.

VINTIPS: Casa Vinironia Ripasso Valpolicella ­Superiore, (74328), 99 kr. Kryddigt och mustigt med toner av körsbär, plommon samt inslag av ekfat och örter.

Ur Lantliv mat&vin 4/2015

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte