Laga vår goda ravioli med en fyllning av skogschampinjon och ricotta!

Ravioli med svamp och ricotta
En klassiker som smakar ljuvligt. Vill du lyxa till det lite bjuder du lite tryffelolja att droppa på vid servering.
4–6 portioner
FYLLNING:
150 g skogschampinjoner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
Olivolja
1 tsk torkad timjan
3 msk ricotta
1/2 dl finriven parmesanost
2 msk hackad färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar
PASTADEG:
Se recept nedan
TILL SERVERING:
Fin olivolja, extra virgine
Hyvlad parmesan
Chiliflakes
1. Hacka svamp, lök, vitlök och urkärnad chili mycket fint, helst i matberedare. Stek det i en rejäl skvätt olivolja med timjan på medelvärme, 6–8 minuter. Låt svalna. Blanda i ricotta, parmesan och oregano. Smaka av med salt och peppar.
2. Gör pastadegen enligt grundreceptet nedan. Skär degen i skivor och använd pastamaskin eller kavla ut tunna plattor för hand. Mjöla varje platta lätt innan du kör i maskin eller kavlar ut.
3. Ta ut rundlar med ett runt mått eller glas som mäter cirka 8 centimeter i diameter. Lägg cirka 1 tsk av fyllningen i mitten och vik över till halvmånar. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt vila på en mjölad handduk medan du gör resten. Sjud dem i en stor gryta med lättsaltat vatten i 4–5 minuter. Servera med en god olivolja, massor av riven parmesan samt chiliflakes till den som vill.

Grundrecept på pastadeg
4–6 portioner
Använd matberedare eller nyp ihop för hand.
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl durumvetemjöl
1/2 tsk salt
3 medelstora ägg
2 msk vatten
1. Blanda ingredienserna för hand eller i matberedare. I matberedare: Lägg de torra ingredienserna i mixerskålen, knäck i äggen och tillsätt vattnet. Kör tills du får en slät deg. Forma degen till en boll. För hand: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll ut det i en hög på ett plant underlag. Gör en liten grop i mitten och knäck i äggen. Nyp ihop med fingrarna och tillsätt vattnet under tiden du knådar till en slät deg. Forma degen till en boll.
2. Låt degen vila i plastfolie i 30 minuter. Skär den sedan i skivor och använd pastamaskin eller kavla ut tunna plattor för hand. Mjöla varje platta lätt innan du kör i maskin/skär till önskad pastasort.

Ur Lantliv mat&vin nr 1/2015 

Se också: