Smaken av hemmagjord, krämig nutella av fina hasselnötter går bara inte att jämföra med butiksköpt. Ringla den på pannkakor, på våfflan eller använd den i härliga bakverk.

Hemmagjord nutella

Smaken av hemmagjord nutella är rent ljuvlig. Dessutom är den förstås helt utan tillsatser och miljövänlig – varianter som säljs i butik innehåller ofta palmolja. Och väldigt mycket socker. I vårt recept har vi använt ­honung, och lite god mjölkchoklad också för en rundare ton. Du kan också använda mörk choklad om du föredrar det, eller kakao. Men då behövs ofta en skvätt olja också, och kanske mer socker. Nutellan håller i upp till en månad i kylen.
1 burk
400 g ekologiska hasselnötter
250 g mjölkchoklad av god kvalitet
1/2 dl honung
En nypa flingsalt

Hasselnötter i en form.
1. Häll nötterna i en form och ställ in den i 180 graders ugn. Låt nötterna rosta i 25–30 minuter. För en jämn rostning, se till så att nötterna inte ligger på varandra. Passa så de inte bränns. Ta ut och låt svalna lite.

Smält chokladen.
2. Smält chokladen försiktigt över vattenbad och låt den svalna.

Gnugga bort skalet från hasselnötterna.
3. För att få bort skalen, lägg de avsvalnade hasselnötterna i en ­kökshandduk och gnugga dem mot varandra så att skalen släpper.  Ta en tredjedel i taget, det blir lättast.

Kör hasselnötterna i matberedare.
4. Kör hasselnötterna i matberedare tills de släpper ifrån sig oljan och förvandlas till nötmassa. Det tar några minuter. Se till att skrapa ner det som sitter på kanterna då och då.

Tillsätt chokladen i nötmassan.

5. Tillsätt den smälta chokladen och honungen i nötmassan och blanda väl. Smaka av med en nypa salt.

Häll upp nutellan i en väl rengjord burk.
6. Häll nutellan upp i en väl rengjord burk och förvara den i kylskåpet i upp till en månad. Nutellan är god att bre på rostat bröd, att ringla på pannkakor eller våfflor eller att använda i bakverk.

Ur Lantliv mat&vin 7/2017

Laga också:

Hemmagjord nutella, utan choklad i och kakor med nutella.

Söta fladdermuskakor med nutella

NUVARANDE Hemmagjord nutella – så här gör du
NÄSTA Kolla in Tobias platsbyggda lekstugor – så mycket fina detaljer