Möt tuppen Lindqvist med tio glada sprätthöns hos Benedicte Cappelen.

Ett förfallet hönshus på Bjärehalvön i Skåne har fått nytt liv. Här tronar tuppen Lindqvist med tio glada sprätthöns som har gett ny harmoni åt Benedicte Cappelens gård. För att inte tala om alla goda ägg!

Den smala vägen slingrar sig över kullar och genom åkrar där rapsen precis slagit ut sina illgula blommor. Mot himlen i bakgrunden reser sig Hallandsåsen och intill bäcken längst nere i dalen bor Benedicte Cappelen. Kring Fogdarpsdals gård från slutet av 1800-talet betar hennes 26 islandshästar rofyllt i frodiga hagar.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns

På gårdsplanen mellan stallet och boningshuset ser vi honom direkt: Herr Lindqvist den andra. Han är ståtlig med sin blodröda kam elegant vippande, silverfärgade fjädrar från huvud ner till ett pösande bröst och med svarta glänsande stjärtfjädrar. Han sprätter stolt som bara tuppar kan.

Läs också: Sugen på att skaffa höns? Läs expertens tips

Tips för dig som funderar på att skaffa höns

– Han är en riktigt bra tupp som ser efter sina hönor, varnar för rovfåglar och ropar på dem när han har hittat ett område med extra delikata maskar, berättar Benedicte som bott på gården i fem år.

Läs också: Roliga tips för alla som har höns (eller vill skaffa)

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

– Jag är så glad över mina höns. De är lättskötta, värper super­goda ägg och skapar harmoni på gården. Från början hade hon ingen tanke på höns. Hon hade redan en hel del att stå i med sina ston, valacker och hingstar, katterna Bill, Bull och Felix och hundarna: Sumsum, Tora, Brettla, Oskar och Martin.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns

– Jag hade ett möte med min försäkringskvinna. När hon skulle gå tittade hon på mitt hönshus och frågade: ”Ska inte du skaffa höns? Du kan få köpa av mig.”

Tips för dig som funderar på att skaffa höns

Så fick det bli. Benedicte presenterade sina tankar för vännen och kollegan Daniel Lindqvist. Han är psykiater och arbetar tillsammans med Benedicte med så kallad grön vård. Benedicte är barn- och ungdomssjukgymnast och hennes gård är certifierad för att kunna erbjuda ridterapi och ta emot psykiskt sjuka människor som till exempel drabbats av utmattningssymtom eller är långtidssjukskrivna, för rehabilitering. Daniel visade sig ha ett brinnande intresse för både höns och ankor och hängde på. Tillsammans köpte de tio höns och tuppen vars namn nu fått en förklaring.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns

– Herr Lindqvist den första är tyvärr död. En kväll glömde jag att stänga luckan till hönshuset. Då passade räven på och tog honom och fem av hönorna. Det var fruktansvärt sorgligt, suckar Benedicte.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

Men hon har ett hjärta som klappar hårt för alla djur, inte bara de tama. Räven har sitt gryt i den lilla skog som också tillhör gården.

– Räven är förlåten. Vet du att de gräver ner sina byten i marken för att de ska hålla sig? När jag skulle laga ett stängsel häromdagen och gick igenom skogen sprang en liten rävunge förbi framför mina fötter. Så söt, säger Benedicte.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

Så kom Herr Lindqvist den andra och nya hönor fick ta de dödas plats. Daniel tog så småningom hem sina höns till sig och nu växer Benedictes eget hönseri tack vare alla kycklingar. Några är redan ute i trädgården och följer sina mödrar med små pipanden. Herr Lindqvist spatserar bland nässlor och midsommarblomster och håller nog koll på skyn där en stor glada svävar högt uppe. Svalorna svischar lågt förbi eftersom regnet hänger i luften.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

– Synd att det inte är soligt. Då går alla hönsen till sina solgropar som de grävt invid husväggen mot söder. Där ligger de sedan och lapar sol, säger Benedicte. De flesta av hönsen är av den gamla franska rasen maran. De värper vackert chokladbruna ägg och lär ha gott kött, något som Benedicte inte vet något om.

Godaste lunchen lagar Benedicte snabbt. En fransk omelett med nyskördad sparris från Bjärehalvön.

– Jag kan inte förmå mig att nacka själv. Om det behövs tar jag hjälp av min kusin eller grannen. Men det kanske kommer. Just nu talas det mycket om hur synd det är att inte ta vara på gamla värphöns då kokt höna är en delikatess och buljongen sägs ge både hälsa och långt liv. Det är inte för intet som de sjuka i amerikanska filmer alltid serveras kycklingsoppa.

Prenumerera på Lantliv mat & vin

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

– Mina höns får ekologiskt foder, jag vill inte riskera att de får i sig besprutningsrester, säger Benedicte. Sedan måste hon in i köket för att kontrollera äggen i äggkläckningsmaskinen som står på en bänk. Där ligger de ägg som de lite yngre och mer oerfarna hönorna har lagt. De glömmer ibland att ruva sina ägg och därför hjälper Benedicte till med processen. Så snart en liten tufsig kyckling visar sig rusar Benedicte ner till hönshuset och stoppar in den under en höna. Oavsett vem som lagt ägget tar hönan kycklingen till sig och värmer den lilla ungen under sina mjuka fjädrar.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

Och Herr Lindqvist håller koll, tillsammans med katten Bull som sover i en ruvningslåda, med ena ögat öppet i en smal springa. I ett annat hörn av hönshuset sitter jack russell-hanen Martin och vaktar. Skulle en råtta smyga fram hugger han den direkt. På Fogd­arpsdal hjälper alla varandra.

Benedicte Cappelen
Yrke: Arbetar som barn- och ungdoms­sjukgymnast, ridterapeut och med
naturunderstödd rehabilitering.
Bor: På gården Fogdarpsdal på Bjärehalvön
i nordvästra Skåne.
Familj: Två vuxna döttrar.
Djur: 26 islandshästar, fem hundar – två hovawart, två isländska fårhundar och en jack russell – tre katter och tio höns, en tupp och ett oräkneligt antal kycklingar.

Tips för dig som funderar på att skaffa höns.

Bästa tipsen för dig som vill skaffa höns

1. Kolla med kommunen!
För en hobbyflock höns krävs inget tillstånd, men om du bor i ett samhälle ska du kolla vad som gäller för att få ha höns i trädgården. Föreskrifter finns när det gäller hönshus till exempel. Och kolla med grannarna om de har något emot en tupp. De har ju en tendens att gala i gryningen. Utan tupp, inga kycklingar – men ägg blir det.
2. Fixa ett hönshus!
Den som inte har ett kan kanske bygga om t ex en lekstuga. Färdiga hus med hönsgård finns också i handeln för 3 000–4 000 kronor. I hönshuset ska finnas bekväma reden och en pinne hönsen kan sitta på om natten. Vilken ras?
3. Fundera på vad du vill ha hönsen till
Ska de lägga stora eller små ägg? Ska du äta köttet? Olika hönor har olika funktion och sätt. Trevligt är att blanda! Kanske finns en utrotningshotad lantras i ditt landskap, som till exempel skånsk blommehöna för den som bor i Skåne. Den som vill göra en insats kan också vända sig till industrin och be att få köpa uttjänta värphöns. Tänk vilken lycka att ge ett burhöns chans att få sprätta i jorden, så som hönor naturligt ska göra. Leta efter bra hönsuppfödare som du kan köpa av, de kan också ge dig tips.

Tips till dig som funderar på att skaffa höns.

Vad äter hönsen?

Färdigblandat foder
Köp ekologiskt så får du godare och nyttigare ägg.
Matrester
Som grönsaker och rotfrukter. Inte rå potatis eller avokado. Spagetti, bröd, ris och havregrynsgröt går bra. Finfördelat.
Eget fodersök
I trädgården äter de topparna på gräset, allehanda kryp och maskar. Hönsen ska alltid ha tillgång till friskt vatten, krossade snäcksal och sandbad som de kan ”bada” i.

Ur Lantliv mat&vin 2/2016

Missa inget nummer av Lantliv mat&vin! Klicka här för prenumerationserbjudanden!

Läs också: 15 roliga idéer för dig som har höns