Under det nygräddade degskalet döljer sig spenat, vitlök, pinjenötter och smältande len fetaost.

Calzone med spenat och feta
Glöm pizzerians drypande calzone och gör din egen variant fylld med saftig spenat och fetaost.
2 portioner
Deg:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten, 37 grader
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl special
Fyllning:
250 g färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
150 g fetaost
2 msk blonda russin eller strimlade torkade aprikoser
1 msk pinjekärnor
Flingsalt och nymald svartpeppar

Pizzadeg
1. Deg: Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en bakbunke. Lägg i havssalt, olivolja och kör i maskin eller rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter, eller 15 minuter för hand. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
2. Fyllning: Hacka vitlöken. Fräs den och spenaten i oljan så att all vätska dunstar bort. Bryt i fetaosten och vänd försiktigt om. Salta och peppra. Blanda i russinen och pinjekärnorna och ställ åt sidan. Knåda degen lätt och dela den i två delar. Kavla ut till två rundlar. Fördela fyllningen på varje degrundel och vik ihop till två halvmånar. Vrid ihop skarven så det blir tätt. Pudra över lite mjöl. Grädda i cirka 20 minuter tills pizzorna fått lite färg.

Ur Lantliv mat&vin 1/2013

Missa inget nummer av Lantliv mat&vin! Klicka här för prenumerationserbjudanden!

Vintipset
Till calzonen passar solklart ett vitt vin. Viner från franska Alsace ligger nära till hands med sin ofta kryddiga druvsötma. Ett sådant passande vin är 2010 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (2190), 129 kr, som bjuder på torr smak men med typiskt inslag av honung och persika.

Se även:
Film: Bästa brunchtipset!

Fler pizzarecept: