Klassisk amerikansk körsbärspaj som får ett vackert rutmönster av degremsor. Vi använder frysta urkärnade körsbär, det finns i de flesta matbutiker. Praktiskt!
Missa inte vårt populära nyhetsbrev med fler härliga recept varje vecka! 

Klassisk amerikansk körsbärspaj
8–10 bitar
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g kylskåpskallt smör
1 dl skållad, skalad och finmalen mandel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
2 äggulor
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk maizena
2 msk citronsaft
l liter frysta urkärnade körsbär
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen förutom äggulor i en matberedare. Tillsätt sedan äggulorna. Kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
2. Fyllning: Blanda socker, maizena och citronsaft med körsbären (låt körsbären rinna av först om de har varit frysta och är tinade). Rör tills maizenan och sockret har lösts upp. Värm ugnen till 200 grader.
3. Ta cirka tre fjärdedelar av pajdegen och klä en pajform. Kavla antingen ut degen eller tryck ut den med fingrarna. Fyll formen med körsbärsblandningen. Kavla ut den resterande pajdegen och skär den i ca 2 cm breda remsor och lägg dem i ett ­korsmönster över pajen. Pressa försiktigt fast degen längs kanterna och skär bort överflödig deg.
4. Låt grädda i ugnen i ca 50 minuter. Täck pajen med folie om den börjar få för mycket färg. Serveras ljummen eller kall med glass, grädde eller vaniljsås.
Ur Lantliv mat&vin 5/2015
Prenumerera på Lantliv mat&vin HÄR!

Laga också vår underbara citronpaj, receptet hittar du här!

Lantliv mat&vin, foto Jenny Grimsgård, Citronpaj

Foto: Jenny Grimsgård