Njut av en riktigt god klassisk semla!

klassisk semla

Foto: Joel Wåreus

Klassisk semla

Man kan hitta på alla möjliga varianter på semlor och lyckas att få både medial uppmärksamhet och storsäljare, men den klassiska semlan är ändå en ohotad etta bland semlor! Att semlan är synnerligen lämpad för massproduktion och att många svenskar inte kan tänka sig en semmelsäsong utan att ­åtminstone avnjuta en enda semla, gör den till ett av de mest sålda bakverken vi har i vårt land. Den största vattendelaren bland semmelälskare är troligen om locket ska vara klippt eller skuret. Prova själv, skillnaden är enorm!

Bullar av vetedeg för semlor (se recept här nedan)
Semmelfyllning (recept här nedan)
Florsocker

  1. Skär ut eller klipp av ett lock på bullarna.
  2. Spritsa rikligt med mandelmassa på de undre delarna. Spritsa därefter grädde ovanpå, med krusig tyll.
  3. Lägg på locken och pudra de klassiska semlorna med florsocker.

Vetedeg till semlor

Ca 40 semmelbullar

Fördeg:
5 dl mjölk
60 g jäst
8 1/4 dl vetemjöl

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
2 1/5 dl strösocker
11,2 dl vetemjöl
2 msk mald kardemumma
1 tsk salt
1 ägg

 

  1. Fördeg: Blanda alla ingredienser och låt ­fördegen stå i en halvtimme.
  2. Deg: Blanda smör och socker och därefter resten av ingredienserna med fördegen. Kör degen i en degblandare i  6–8 minuter.
  3. Ta upp degen och dela den i ca 40 småbitar, à 60 g, och rulla bitarna runda. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Låt bullarna jäsa i ett varmt och fuktigt utrymme,  i 30–50 minuter beroende på rumstemperatur. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg.

Fyllning till semlan

Hur vi önskar ha mandelmassan i våra semlor varierar. I semlans begynnelse bestod den till att börja med bara av hackad mandel, senare av mandelmassa, i en så kallad klump. Nu för tiden är det vanligast att massan spritsas, det gör semlan saftigare och är betydligt mer rationellt. Vissa vill ha lite mer tuggmotstånd och grovhackar därför ­mandeln i massan, andra föredrar en extra dos kardemumma. Varianterna på semmelfyllning är många, men i grund och botten bör fyllningen ha en kraftig ­mandelsmak.

400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl riven eller hackad mandel
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker

  1. Blanda mandelmassan med vattnet, lite i taget, till en jämn smet utan klumpar. Tillsätt därefter florsocker, mandel, kardemumma och vaniljsocker.

Receptet kommer från stjärnbagaren Mattias Ljungbergs bok ”Är semlan en semla?” (Watz Book förlag). Du kan köpa boken på bokus.com till exempel.

Baka också:

Läcker lakritssemla

Tidningen Hembakats klassiska semlor